retrospectiva 2014

sigla teatrul german de stat timisoaraJoi, 27 februarie 2014, la Teatrul German de Stat din Timişoara a avut loc premiera musicalului Cabaret de Joe Masteroff. Muzica: John Kander. Regia și coregrafia: Răzvan Mazilu. În distribuţie: Georg Peetz, Daniela Török, Konstantin Keidel, Ida Jarcsek-Gaza, Christian Bormann, Dana Borteanu / Tatiana Sessler, Radu Vulpe, Olga Török, Silvia Török, Anne-Marie Waldeck, Cristina Romândaşu, Suzana Vrânceanu, Franz Kattesch, Horia Săvescu, Richard Hladik şi Aljoscha Cobeţ. Conducerea muzicală: Peter Oschanitzky. Scenografia: Dragoş Buhagiar.

cabaret regia razvan mazilu

„Celebrul musical, deja înscris în istoria TGST, este reluat ca o provocatoare confruntare a mai tinerei generații de actori cu un mit al culturii moderne, într-o montare care reunește valoroase personalități ale vieții artistice, în direcția de scenă și coregrafia lui Răzvan Mazilu. Precum bine se cunoaște, musicalul lui Joe Masteroff, după piesa I am a camera de John van Druten și povestiri de Christopher Isherwood, cu muzică și versuri semnate de John Kander și Fred Ebb, lansat ca un uriaș succes pe Broadway în 1966, a avut de-a lungul timpului nenumărate adaptări, între care și la fel de celebra versiune cinematografică a lui Bob Fosse, din 1972, cu Liza Minelli în rolul principal. Deși ne aflăm în spațiul destul de strâns pe care îl are la dispoziție TGST, în acest musical totul capătă strălucire, respirație amplă, nu ai deloc senzația neplăcută de sărăcie, pe care am trăit-o ca spectator la alte încercări de a monta unele musicaluri pe scene bucureștene. O mână de oameni (chiar așa !) acoperă, animă, înnobilează cu energia, talentul, dăruirea lor universul spectacolului, încât, dacă-ți vine ideea năstrușnică de a-ți aduce aminte fie și pentru o clipă fastuoase montări de gen din locuri faimoase, ceea ce vezi rezistă «comparației».[…]” – Mariana Ciolan, Strălucire și sens, Revista Teatrală Radio, 17 martie 2014. 

Interviu cu Lucian Vărșăndan, realizat de Mariana Ciolan cu ocazia premierei

cabaret retrospectiva rtr

„[…] Cu mult curaj, Răzvan Mazilu optează pentru Cabaret, găsind și un sprijin solid într-o echipă de actori profesioniși ce se adaptează strălucit genului. Spectacolul său încântă privirea și prin «ambalajul» vizual conceput cu meșteșug de Dragoș Buhagiar. Ținând cont de punctul de pornire al acțiunii – cabaretul, decorul său prezintă o scenă de cabaret cu spectatori la mese, dar ingenios dezvoltă și mai multe spații de joc în planuri diferite. Printre ele se află și locul de sus atribuit orchestrei, partener important de sprijin pentru interpreți, muzica fiind redată astfel, live. Orchestra dirijată de Peter Oschanitzky se achită ireproșabil de rolul său. Costumele și machiajul cu fantezie imaginate de Dragoș Buhagiar, sporesc strălucirea imaginii reprezentației. Dansul solicită mereu o parte din distribuție, iar actorii se adaptează fără reproș indicațiilor  coregrafului Răzvan Mazilu.

Cuvintele sunt sărace pentru a elogia meritele trupei și pe cel care a îndrumat-o pentru reușita unei confruntări cu un proiect musical de anvergură. […]” – Ileana Lucaciu, Cabaret” – Teatrul German de Stat din Timișoara (FNT). Cu o trupă admirabilă se poate impune musicalul, Spectator, 7 noiembrie 2014.

cabaret musical

„[…] Spectacolul montat de Răzvan Mazilu m-a dus uneori cu gândul la Teatrul Magic creat de Herman Hesse în romanul Lupul de stepă, sugerându-mi inteligent un labirint de stări şi situaţii care, sub poleiala exploziei de viaţă a musicalului, ascunde adevăruri spre care, de cele mai multe ori, nu avem curajul să privim. Pătrunderea, la final, a corpurilor goale în camera de gazare situată sub lumea contrapunctică a orchestrei dă seama de acest adevăr al istoriei: destinele personale şi colective se consumă în virtutea unor taine ascunse în camera interzisă, care se închide în faţa noastră, întocmai ca decorul creat de Dragoş Buhagiar.

Cabaretul pus în scenă de  Răzvan Mazilu este acel gen de spectacol la care veţi merge pentru a experimenta lupta creativă dintre hohotul de râs şi lacrimă, pentru a fi martorii graniţei fragile dintre bucuria transmisă de musical şi dramatismul istoriei.[…]” – Gina Șerbănescu, Camera interzisă a istoriei – „Cabaret”, TGST, Art Act Magazin, 16 aprilie 2014.

imagine spectacol cabaret tgst ovidiu ciba

Fotografii de Ovidiu Ciba

„[…] Cabaret de la Teatrul German din Timișoara este unul din acele spectacole pe care să le vezi și să le revezi, bine cântat, bine structurat, inteligent pus în scenă, una dintre acele montări la care să te reîntorci cu plăcere, o formă de teatru netezist, deși cu idee, o formă de teatru pe care o poate gusta orice tip de public.

Într-un spațiu ce recreează atmosfera unei săli de cabaret din Berlinul anilor ’30, cu câteva măsuțe așezate de jur împrejurul scenei, pe jumătate în poveste, pe jumătate în afara ei, Răzvan Mazilu plasează nu atât întâmplările acelui Berlin tulburat și întâlnirile dintre destinele a câțiva oameni, ci, mai degrabă, o formă subtilă de teatru în teatru. Extrem de interesant rezolvată scenografic în final, când întreaga scenă pe care s-au derulat poveștile lui Sally Bowles și Cliff Bradshaw, a domnișoarei Schneider și a domnului Schultz, unde au existat cabaretul cu strălucirea și lacrimile lui, pensiunea domnișoarei Schneider și portocalele împrăștiate pe jos ale domnului Schultz dispar, toate, înghițite de uriașul «cuptor» de la Auschwitz, ca și cum n-ar fi fost. Scena se ridică încet, angoasant de încet, și închide povestea ca în spatele unei coperte, decupate exact pe acele dimensiuni. Și câteva momente nu mai rămân din tot ce-a fost decât măsuțele la care stă o parte din public, lăsând deschisă întrebarea «a fost sau n-a fost»…[…]” – Monica Andronescu, Cabaret” cu gust de Auschwitz, Yorick.ro, 11 martie 2014. 

Videoclip – click aici

costintuchilaRETROSPECTIVĂ 2014cabaret musical timisoara,mariana ciolan,răzvan mazilu,retrospectiva 2014 rtr,tgst
Joi, 27 februarie 2014, la Teatrul German de Stat din Timişoara a avut loc premiera musicalului Cabaret de Joe Masteroff. Muzica: John Kander. Regia și coregrafia: Răzvan Mazilu. În distribuţie: Georg Peetz, Daniela Török, Konstantin Keidel, Ida Jarcsek-Gaza, Christian Bormann, Dana Borteanu / Tatiana Sessler, Radu Vulpe, Olga Török, Silvia Török, Anne-Marie...