teatrul masca la tvr

La aniversarea a 25 de ani de la înființarea Teatrului Masca, Casa de Producție a TVR vă invită la commedia dell’arte Cafeneaua, luni 11 mai 2015, ora 20.05, la TVR 2. Scenariul și regia artistică: Mihai Mălaimare. În distribuţie: Mihai Mălaimare, Sorin Dinculescu, Cosmin Creţu, Valentin Mihalache, Aurel Sorin Sandu, Andrei Drăgulescu, Dora Iftode, Alina Crăiţă, Ana Sivu-Daponte, Adriana Bordeanu, Oana Dragnea, Laura Dumitraşcu Duică, Graţiela Bădescu. Scenografia şi costumele: Sanda Mitache. Coregrafia: Ion Tugearu. Muzica: Paul Urmuzescu. Canto: Marius Olteanu. Lupte scenice: Ioan Albu. Acrobaţie: asist. univ. dr. Ionuţ Corlaci.

Echipa TV: Director de imagine: Aurel Pițigoi. Regia de montaj: Gini Ignat. Producători: Sînziana Miloșoiu, Silviu Jicman. 

Teatrul_Masca_Cafeneaua_foto_Ovidiu_Matiu_02

Spectacolul va fi difuzat în reluare marți, 12 mai 2015, la ora 12.05, la TVR 2. Luni, 11 mai, de la ora 21.30 pe TVR 2 ș TVR HD și în reluare marți, 12 mai, ora 13.30, la TVR 2, veți putea urmări documentarul Cele 25 de fețe ale Teatrului Masca. Realizator: Nicolae Cozma.

Teatrul_Masca_Cafeneaua_foto_Ovidiu_Matiu_01

Cafeneaua. Fotografii de Ovidiu Matiu. Sursa foto: TVR

Teatrul Masca din București, condus de actorul și regizorul Mihai Mălaimare, sărbătorește, în luna mai, 25 de ani de existență, cu aceeași vervă și energie a teatrului de mișcare, dans și cântec, inspirat din commedia dell’arte, pe care le-a avut încă de la început. Casa de Producție a TVR vă propune la aniversare o mostră plină de viață – spectacolul Cafeneaua, cu Mihai Mălaimare în rolul lui Pantalone.  

Cafeneaua_EA_Blog T Masca                   

„De la o vreme eu simt/Că se ivește iubirea/Credeți-mă că nu mint/Aștept să-mi găsesc fericirea”, cântă Pantalone (Mihai Mălaimare) la cafeneaua din fața Fontanei di Trevi, unde, împreună cu alte personaje de commedia dell’arte, Pulcinella (Sorin Dinculescu), Brighella (Cosmin Creţu), Arlecchino (Valentin Mihalache), Capitano (Aurel Sorin Sandu), Pedrolino (Andrei Drăgulescu), își bea cafeaua de dimineață. În fața celor șase apare EA (Dora Iftode), o necunoscută, femeia eternă, inspirație pentru poeți, respirație pentru îndrăgostiți.

aniversare teatrul masca

Aceasta este premisa piesei Cafeneaua, scrisă și regizată de Mihai Mălaimare, pusă în scenă cu trupa Teatrului Masca, care oferă o adevărată demonstratie a mijloacelor de comunicare teatrală pe care le deține – teatru de gest, pantomimă și expresie corporală. Actorii cântă live pe muzica lui Paul Urmuzescu, dansează în coregrafia inspirată a lui Ion Tugearu, jonglează, sunt acrobați, se duelează sub îndrumarea cascadorului Ion Albu, mânuiesc marionete sau fac pantomimă.

commedia dell arte cafeneaua

„Cafeneaua îţi dă întâlnire la fântâna fermecată unde laşi un bănuţ ca să te-ntorci mereu, fie mai sărac, fie mai bogat, în gânduri, idei, dorinţe. Şi capeţi, neapărat, ceea ce vrea fiecare: iubire. De la cel mai mic dintre ei, actorii – îi veţi cunoaşte acolo – până la tartorul mafiot, sunt nemuritorii commediei dell’arte, ce-au stat prăfuiţi în culise ani mulţi şi care sunt scoşi în zilele noastre cu graţie, din nou, la luminile rampei. Cei de totdeauna şi totuşi nou-nouţi, cu caracterele îmblânzite de o trecătoare, mai completă şi mai complexă decât ei toţi.” (Corina Andronic, Un spectacol complet – „Cafeneaua, Liternet.ro, octombrie 2006).

cafeneaua mihai malaimare

Difuzarea spectacolului este urmată, la ora 21.30 de documentarul TV, realizat de Nicolae Cozma, Cele 25 de fețe ale Teatrului Masca, o privire în culisele și istoria teatrului. „Născut din iubire pentru artă, mișcare și gest, de 25 de ani de când a luat ființă, Teatrul Masca a fost definit de verbul «a căuta», a căuta forme variate de exprimare artistică, a căuta un sediu, a căuta o trupă”, ne spune realizatorul. Filmul dezvăluie elementele speciale ale unui parcurs tumultuos, cu ajutorul materialelor de arhivă din arhiva TVR și, inedit, ale arhivei Teatrului Masca. Documentarul este difuzat la aceeași oră și pe TVR HD.

mihai malaimare

Mihai Mălaimare

Teatrul Masca, înființat în 24 mai 1990, este condus de actorul si regizorul Mihai Mălaimare, care, renunțând la poziția de angajat al Teatrului Național din București, s-a decis să navigheze pe apele furtunoase ale teatrului independent, exploatând mijloacele de expresie care au asigurat succesul teatrului popular, de stradă, din Evul Mediu până în zilele noastre. Trupa Teatrului Masca și-a dorit de atunci, în afară de un sediu propriu, un drum personal și un public cât mai larg. A ales, după cum spun chiar membrii trupei pe blogul teatrului, „două direcții principale: prima este cea a teatrului de stradă (unda paleta de spectacole pleacă de la clovni, commedia dell’arte, teatru medieval, marionete mari, living statues etc.) având actori cu mijloace de expresie foarte diverse: clovnerie, jonglerie, instrumente, step, pantomimă, living statues, mânuire marionete mari de 2 metri, dans, cântat live, acrobație etc.; a doua este cea a spectacolelor de interior cu scenariu elaborat, inspirat de mari autori (N. V. Gogol, G. G. Márquez, E. Briusov, J. L. Borges), apropiindu-se mult ca stil de genul de teatru-dans, fără cuvinte sau cu un minim de dialog, actorul fiind pilonul central, depozitarul unic al misterului teatral.”

Comunicat al Casei de Producție a TVR 

cafeneaua_masca1

foto 3 cafeneaua

imagine din spectacolul cafeneaua

foto cafeneaua teatrul masca

foto 2 cafeneaua teatrul masca

Fotografii din spectacol. Sursa foto: Teatrul Masca din București

Videoclip

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Teatru TV

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv

Alte știri despre Teatrul Masca

costintuchilaTEATRU TVcafeneaua,casa de productie tvr,commedia dell arte,commedia dell arte azi,cronica de teatru tv,dora iftode,mihai mălaimare,teatru tv,teatrul masca la 25 de ani,tvr 2

La aniversarea a 25 de ani de la înființarea Teatrului Masca, Casa de Producție a TVR vă invită la commedia dell’arte Cafeneaua, luni 11 mai 2015, ora 20.05, la TVR 2. Scenariul și regia artistică: Mihai Mălaimare. În distribuţie: Mihai Mălaimare, Sorin Dinculescu, Cosmin Creţu, Valentin Mihalache, Aurel Sorin Sandu, Andrei Drăgulescu,...