Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ

teatru-la-praga-jules-verne-lidia-nasincova.

sigla rubrica teatru si teatre la pragaLaterna Magika din Praga, companie din cadrul Teatrului Național, a prezentat în 19 februarie 2015 noul spectacol, intitulat Călătoriile extraordinare ale lui Jules Verne. Cea dintâi premieră a acestei companii de teatru în actuala stagiune, inspirată de celebrele romane ale lui Jules Verne, mai ales de Insula misterioasă, a fost un eveniment mult aşteptat.  

Noul proiect a fost pregătit de dramaturgul şi regizorul David Drábek (cunoscut românilor din piesa Balerinele acvatice, apărută în Antologia de teatru ceh de azi, Editura UNITEXT, 2006, în traducerea subsemnatei şi montată la Teatrul Odeon din Bucureşti), ţelul său fiind „construirea unui caleidoscop al vremurilor de demult pentru întreaga familie”. Scenariu de Markéta Bidlasová și David Drábek. În distribuție: Jiří Zapletal (Jules Verne), Ivana Machalová (Honorine Verne), Radim Kalvoda / Radovan Klučka (Jean-Luc), Bohdana Pavliková / Lucie Polišenská (Audrey) Gustav Hašek (Étienne).

calatorii jules verne spectacol praga

Călătoriile extraordinare ale lui Jules Verne. Foto: ND Martin Šandera 

O echipă de cineaşti, în care fiecare e un personaj aparte (regizorul aiurit, cameramanul excentric, asistenta zeloasă, blonda cuceritoare, actorul falit), se luptă pentru filmarea aventurilor lui Jules Verne. În film, unde intervine şi scriitorul aflat deja la vârsta senectuţii şi soţia lui, care-l părăseşte, sunt amintite etapele evoluţiei tehnologice, descoperirile ştiinţifice din secolul al XIX-lea şi cunoştinţele geografice, geologice, fizice şi astronomice din epocă. Acţiunea este plasată în primele decenii ale secolului XX, în perioada pionierilor cinematografiei.

jules verne spectacol teatru praga

Foto: ND Martin Šandera 

Atmosfera este inspirată de un atelier real de film, primul prototip construit la începutul secolului de Thomas Alva Edison. Aici prind viaţă imagini fantastice şi eroi bravi din aventurile lui Verne, imaginle bazându-se pe ilustraţii de epocă. Este o abordare nouă a lumii personajelor de roman preferate. Scenografia şi proiecţia animată aparțin artistului plastic Jakub Kopecký, cunoscut deja prin Human Locomotion.

imagine fantastica laterna magika jules verne

Foto: DENÍK/Martin Divíšek

Călătoriile bizare ale lui Jules Verne sunt pline de culoare, captivante, prelucrate cu mijloace teatrale şi cinematografice ale secolului XXI, multimedia (proiecţii, animaţie), totul în costume și decoruri fantastice.

 jules-verne-lanterna-magika-praga

Foto: ČTK

Din păcate, momentele comice par scene de improvizaţie, glumele fără perdea se lungesc prea mult iar în aventura simulată timp de o oră şi jumătate, practic nu se întâmplă și nu se dezvoltă mai nimic. Amestecul de scene este neomogen, aducând chiar a sitcom mediocru. Spectacolul are prea puţin în comun cu Laterna Magika, celebru fenomen artistic ceh, combinând filmul, teatrul, dansul şi muzica.

Următoarele spectacole sunt programate în 7, 8, 20 și 21 martie 2015. 

Corespondență de la Praga

Trailer Călătoriile extraordinare ale lui Jules Verne

lidia nasincova

Lidia Našincová

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru și teatre la Praga

costintuchilaTEATRU ȘI TEATRE LA PRAGABalerinele acvatice,Călătoriile extraordinare ale lui Jules Verne,David Drábek,edison,Jakub Kopecký,jules verne modern,laterna magika,lidia nasincova
Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ Laterna Magika din Praga, companie din cadrul Teatrului Național, a prezentat în 19 februarie 2015 noul spectacol, intitulat Călătoriile extraordinare ale lui Jules Verne. Cea dintâi premieră a acestei companii de teatru în actuala stagiune, inspirată de celebrele romane ale lui...