Cronică de teatru de CLAUDIA DĂBOVEANU

pescarusul carmen vidu revista teatrala radio

De câte ori te-ai gândit în ultima vreme – citeşte câţi ani consideri că n-ai avut suficient respect faţă de timpul tău liber – ce să faci cu o oră din viaţa ta? O oră. Sau „… o staţie”, ca să amintesc unul dintre spectacolele mele preferate, realizate de Carmen Lidia Vidu acum câţiva ani. Carmen Vidu şi o echipă de alţi artişti au pus în scenă Pescăruşul. Ultimul act, un spectacol-sinestezie, după actul IV al piesei Pescăruşul de A. P. Cehov. Una dintre creaţiile dramaturgice cele mai jucate din lume. Motiv pentru care n-am de gând s-o povestesc. Spectacolul s-a jucat câteva luni, din primăvara acestui an, când a avut premiera, până de curând, la Teatrul Elisabeta. Acum, se joacă la Centrul Naţional al Dansului.

carmen_vidu-

Carmen Vidu

Carmen Vidu a avut ce-nvăţa de la Cătălina Buzoianu, profesoara ei, una dintre cele mai talentate şi inspirate regizoare. Se vede. Se aude. Se simte. După un text clasic, a imaginat un spectacol-simbol, în care bombardamentul de senzaţii, „parfum, culoare, sunet se-ngână şi-şi răspund”. Cum ar fi zis odinioară Baudelaire. De astă dată, bătaia aripilor mai multor pescăruşi (posibilă vizual prin proiecţii multimedia) capătă proporţii urieşeşti prin zbaterea şi contorsionarea interioară sugerată de muzica de operă şi rock, de baletul contemporan şi de dialogul vorbit – în sfârşit, cuvinte, s-ar bucura iubitorii de teatru clasic – dintre cele două personaje. Uitând, poate, că, de cele mai multe ori, cuvintele ascund gândurile… Dialogul se poartă la cu totul alt nivel, al sufletelor. În parte, tot auditiv, dar în alt registru. „Mult mai înalt şi mult mai curând”, a zis Nichita Stănescu. Alt poet citat, pentru că da, Pescăruşul. Ultimul act este un discurs eminamente poetic. Dacă te-aştepţi să recunoşti vreuna din montările anterioare ale Pescăruşului, vei avea o surpriză, pentru că spectacolul acesta e o translatare de emoţii. „Puţină acţiune, multă iubire”, iată ceea a extras Carmen Vidu din cuvintele lui Cehov. Şi, din nou, dacă te aştepţi să râzi zgomotos, n-ai nimerit bine. Pentru asta, alege multe alte show-uri, mai mult sau mai putin teatrale. Aici se simte. „Puţină acţiune, multă iubire”, remember? Şi încă ceva: când ai spus, ultima oară, „sunt un pescăruş”?

pescarusul ultimul act carmen vidu cronica de claudia daboveanu

Pescărușul. Ultimul act

Se cuvine să-i amintesc pe cei care dau viaţă spectacolului: Ioana Marchidan şi Istvan Teglas (actori/coregrafi) Cătălina Antal (soprană), Ovidiu Chihaia (muzică). Last, but not least, ceva din paradigma pescăruşilor. Un albatros (în fond, un pescăruş mai mare): Albatrosul aceluiaşi Baudelaire pomenit mai sus, în tălmăcirea lui George Pruteanu.

„Ca să le treacă vremea, matrozii, câteodată,
Prind albatroşi, mari păsări pe-albastra mării cale,
Care-nsoţesc statornic, cu zborul lor, agale,
Corabia de-abisurile amare clătinată.

Pe scândurile punţii abia zvârliţi şi, parcă,
Din regi ai înălţimii, ajung sfioşi, stângaci:
Aripile lor albe le târâie, malaci,
Ca două vâsle blege legate de o barcă.

Împleticit şi jalnic, el, ce prin nori ţâşnea
Semeţ cândva, e-acuma batjocorit şi hâd!
C-un băţ lovindu-i ciocul, matrozii, unii, râd,
Alţii cu cârja-l strâmbă pe-ologul ce zbura!”

pescarusul-ultimul-act

„De te-ndeamnă, de te cheamă”… încearcă o oră de poezie…

Pescărușul. Ultimul act – videoclip

claudia daboveanu

Claudia Dăboveanu

Vezi și: „Moştenitoarea” sau ce se întâmplă când se topesc fondantele – cronică de teatru de Claudia Dăboveanu

Arhiva rubricii Cronica de teatru

costintuchilaCRONICA DE TEATRUaripi de albatros,carmen vidu,cehov,claudia dăboveanu,cronica de teatru revista teatrală radio,dans,george pruteanu traducere albatrosul baudelaire,ioana marchidan,istvan teglas,pescaruși,pescărușul ultimul act,proiectii multimedia,teatru dans,ultimul act din pescarusul de cehov
Cronică de teatru de CLAUDIA DĂBOVEANU De câte ori te-ai gândit în ultima vreme – citeşte câţi ani consideri că n-ai avut suficient respect faţă de timpul tău liber – ce să faci cu o oră din viaţa ta? O oră. Sau „... o staţie”, ca să amintesc unul dintre...