londra teatru si muzica adriana velincov bennett

Londra, lumină şi idee – rubrică de ADRIANA VELINCOV-BENNETT

 sigla-rubrica-londra-lumina-si-ideSe poate spune că sentimente precum dragostea, rivalitatea, vicleniile asociate cu planuri diabolice, cu otrava și pretinsa moarte unesc oameni, destine și uneori proiecte culturale. Dacă adăugăm și o dorință de respect pentru autenticitate și calitate a demersului ce se finalizează într-un succes comercial și financiar, avem aspectul complet al unui proiect cultural din zilele noastre.

Este cazul recentei cooperări dintre celebrul teatru de operă londonez Royal Opera House (ROH) și Teatrul Globe, faimosul teatru shakespearian tot din Londra.

 londra-lumina-si-idee-rubirca-noua-revista-teatrala-radio

Ceea ce a generat această cooperare este recenta renovare a sălii Sam Wanamaker Playhouse, care face parte din complexul Globe. Totul a început la mijlocul anilor 1960 când într-o bibliotecă din Oxford s-au găsit planurile originale ale unui cunoscut arhitect de la mijlocul secolului al XVII-lea, Inigo Jones. Până de curând teatrul Sam Wanamaker Playhouse era doar un schelet ce făcea parte din binecunoscutul ansamblu de teatru. Renovarea a fost făcută în stil iacobin original, în lemn de stejar lucrat numai manual, în tehnicile originale ale vremii. Iluminarea este asigurată de sute de lumânări iar capacitatea sălii este de 340 de persoane. O adevărată bijuterie, un edificiu cultural copleșitor!

Sam Wanamaker Playhouse

Sam Wanamaker Playhouse

Cand ROH a anuntat cooperarea cu Teatrul Globe, gândul mi-a zburat la punerea în practică a unui concept de sincretism modern, dar sentimentul pe care îl am este mult mai complex: nu este numai un exemplu de unire a conceptului de teatru cu muzica, ci și o implicare profundă a demersului intelectual asociat cu dorința de a crea un proiect unic în adevăratul sens al cuvântului.

De altfel Directorul Artistic al Teatrului Globe, Dominic Dromgoole, a descris în câteva cuvinte particularitatea acestei cooperări: „It’ll be extraordinarily intense to be in there. We hope that this indoor theatre will revolutionize people’s perception of what theatre can be.” („Tot ce se va întâmpla aici va fi foarte intens. Noi sperăm că această nouă scenă va revoluționa concepția despre teatru.”).

teatrul globe

Teatrul Globe, Londra

Sala va găzdui trupe mici de teatru și de muzică cu specific baroc. Primul proiect muzical a fost punerea în scenă a operei L’Ormindo de Francesco Cavalli de către Royal Opera House, a cărei premieră a avut loc, cu mare succes, în luna martie a acestui an.

Dar cine este Francesco Cavalli, acest compozitor mai puţin cunoscut publicului român și ce îl leagă de bardul din Stratford-upon-Avon?

Francesco_Cavalli

Francesco Cavalli

Cavalli a trăit în perioada 1602–1676 iar Shakespeare între anii 1564–1616. A scris 41 de opere și este recunoscut pentru contribuţia pe care a avut-o în răspândirea popularităţii operei în rândul publicului din vremea sa. Shakespeare nu mai are nevoie de prezentare.

Opera L’Ormindo, o mică bijuterie a genului, s-a născut în urma colaborării îndelungate cu libretistul Giovanni Faustini, cunoscut în vremea sa pentru talentul de a crea personaje cu trăsături puternice de caracter, ideale pentru intrigi satirice.
Pus în scenă de regizorul, Kasper Holten și dirijat de Christian Curnyn,  spectacolul de la Sam Wanamaker Playhouse reuneşte cântăreţi de renume în acest gen de muzică.

Următorul spectacol cu opera comică L’Ormindo de Francesco Cavalli va avea loc sâmbătă, 7 februarie 2015, la ora 19.30.

Corespondență de la Londra
5 decembrie 2014

Adriana Velincov Bennett

Adriana Velincov-Bennett

costintuchilaLONDRA, LUMINĂ ȘI IDEEadriana velincov-bennett,inigo jones,l'ormindo de francesco cavalli,londra lumina si idee,operă comică,royal opera house,Sam Wanamaker Playhouse,stil iacobin,Stratford-upon-Avon,teatrul globe londra
Londra, lumină şi idee – rubrică de ADRIANA VELINCOV-BENNETT Se poate spune că sentimente precum dragostea, rivalitatea, vicleniile asociate cu planuri diabolice, cu otrava și pretinsa moarte unesc oameni, destine și uneori proiecte culturale. Dacă adăugăm și o dorință de respect pentru autenticitate și calitate a demersului ce se finalizează într-un succes comercial și...