data nasterii lui caragiale e 1 februarie 1852

30 ianuarie 1852 sau 1 februarie 1852? Care este adevărata dată de naștere a lui I. L. Caragiale? Traiția și inerția, ba chiar refuzul de a corecta în ciuda limpezimii documentului, ne fac să considerăm în continuare că dată a nasterii 30 ianuarie. Deși a cunoscut data din actul de botez, descoperit în anii ’70 ai secolului trecut, Șerban Cioculescu nu a luat în considerare mențiunea limpede, 1 februarie 1852, punând-o pe seama emoţiei tatălui care îşi declara copilul… Cât despre Caragiale, faptul că declara în diverse împrejurări alte date (inclusiv ca an), faptul că era foarte reticent cu detalii din biografia sa, că alteori făcea literatură, că își considera Ploieștiul ca oraș natal – sunt deja notorii.

Vă invităm așadar să accesați articolul Pușei Roth, postat pe Portalul Centenar Caragiale, Radio 3Net „Florian Pittiș”. (C. T.)

Viața lui Caragiale

„Când şez eu singuratic, şi nu şez în picioare,

Cu „Lumea Nouă”-n mână, la ce gândesc eu oare?

……………………………………………………………………..

……………………………………………………………………..

Gândesc la lumea nouă, la lumea viitoare.”

I. L. Caragiale, Din carnetul unui poet-proletar-intelectual-artist-cetățean-soțial-democrat (Fragmente alese), „Lumea veche”, nr. 5, 15 mai 1896

Multă vreme s-a crezut că Ion Luca Caragiale s-ar fi născut „în noaptea de 29 spre 30 ianuarie” sau „în zorii zilei de 30 ianuarie”, date bazate pe amintirile lui Caragiale. Însă certificatul de botez, descoperit în anii 1970 la Arhivele Statului, menționează:

Act de botez

„La întâi ale lunii lui februarie anul o mie opt sute cinci-zeci și doi au născut Iecaterina cu legiuitul dumisale soț a nume Dl Luca Caragiali ot mahalaoa ___ orașul ___ fiu. și astăzi la șapte ale lunii lui Februarie anul o mie opt sute cinci-zeci și doi s’a botezat în legea pravoslavnică a Bisericii Răsăritului. de subt-iscălitul preot al Bisericii satului Haimanale dânduise numele Ioan de nașul său Maria sin Caragiali din mahalaoa ___ orașul ___.”

D: Maria Caragiali nașa

Preot Sterie Grecu

În conformitate cu singurul document oficial care menționează nașterea, data nașterii lui Ion Luca Caragiale este 1 februarie 1852, în satul Haimanale, județul Prahova, astăzi I. L. Caragiale, județul Dâmbovița, fiul avocatului Luca Caragiali, secretar al Mănăstirii Mărgineni, şi al Ecaterinei Karaboa, descendentă a unei familii de negustori greci din Braşov. Atras de teatru, Luca s-a căsătorit în 1839 cu actrița și cântăreața Caloropulos, de care s-a despărțit, fără a divorța vreodată, întemeindu-și o familie statornică cu brașoveanca Ecaterina, fiica negustorului grec Luca Chiriac Caraboas.

Casa memorială „I. L. Caragiale”, Haimanale (astăzi I. L. Caragiale), județul Dâmbovița

La sfîrșitul anului 1857, familia Caragiale se mută la Ploiești. În anul şcolar 1858–1859, Ion Luca Caragiale este elev la „Instrucţiunea cu slava popească”, aflată în curtea bisericii Sfântu Gheorghe din Ploieşti, sub îndrumarea părintelui Marinache. În anul 1859–1860 este înscris la Şcoala Domnească nr. 1 (Şcoala Mare) din Ploieşti, învățător fiind Basil Drăgoșescu, căruia îi va păstra o caldă amintire. Conform documentelor, este retras de la școală, fiind bolnav, în decembrie 1859. Vai-l-caragiale-tanar-boborul-ploiesti1 repeta clasa a doua începând din 1860, apoi va continua cursurile primare la Şcoala Domnească nr. 1, avându-i ca institutori pe Basil Drăgoşescu şi pe Zaharia Antinescu. O altă amintire din această perioadă este cea legată de Alexandru Ioan Cuza, care, după Unire, face o vizită la Ploieşti. În vara anului 1863 absolvă ciclul primar. Pentru că în Ploiesști nu se exista încă un gimnaziu propriu-zis, în 1863–1864 frecventează prima clasă gimnazială la Institutul de băieţi al lui Pavel Eliade, „pensionat privat”, fiind primul din cei 85 de elevi. La sfârșitul aceluiași an se află înscris într-o clasă cu 18 elevi a „Gimnasiului de băeți din Ploiesci” (devenit în 5 august 1866, Gimnaziul „Sfinții Petru și Pavel”), care își deschisese cursurile 3 noiembrie 1864. În 1865–1867 este elev la Gimnaziul „Sfinţii Petru şi Pavel” din Ploieşti. Perioada 1867–1868 ar fi neclară din punct de vedere al situaţiei şcolare, deşi biografii susţin că până în 1867 a urmat trei clase la Gimnaziul „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești, iar în 1868 a terminat clasa a V-a liceală la București. Cert este că I. L. Caragiale a absolvit Gimnaziul „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești. Singurul institutor pe care autorul Momentelor îl va evoca, având un sentiment de recunoștință, este ardeleanul Bazil Drăgoșescu, care în schița memorialistică După 50 de ani  îl primește în clasă pe voievodul Unirii. Citește integral pe Portalul Centenar Caragiale, Radio 3Net „Florian Pittiș”.

Pușa Roth

costintuchilaANIVERSAREact de botez caragiale serban cioculescu,basil drăgoșescu,biografie caragiale,caragiale elev,caragiale si data nasterii,casa memorială caragiale haimanale,data nasterii lui i l caragiale este 1 februarie,haimanle,i l caragiale,luca caragiale,ploiești,portalul centenar caragiale,pusa roth,sterie grecu
30 ianuarie 1852 sau 1 februarie 1852? Care este adevărata dată de naștere a lui I. L. Caragiale? Traiția și inerția, ba chiar refuzul de a corecta în ciuda limpezimii documentului, ne fac să considerăm în continuare că dată a nasterii 30 ianuarie. Deși a cunoscut data din actul...