premiera cartea batranilor teatrul maghiar cluj

Sâmbătă, 7 mai 2016, ora 20.00, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, va avea loc premiera spectacolului Cartea bătrânilor, inspirat de poemul lui Szilágyi Domokos. Următorul spectacol este programat miercuri, 11 mai 2016, ora 20.00.

Poemul Cartea bătrânilor este compus din 699 versuri şi a fost inspirat din seria de desene despre bătrâni semnate de graficianul Sándor Plugor. Versurile evocă parcursul interior al unui om aflat în fața ultimei treceri, la sfârșitul unui drum și începutul altuia.

cartea batranilor

Regizoarea Mihaela Panainte a declarat că în realizarea dramatizării a fost inspirată de grafica lui Plugor şi de poemul lui Szilágyi Domokos. Măștile folosite în spectacol, realizate de Ilona Varga-Járó, au fost gândite pornind de la această grafică. „Am încercat să construim în spectacol atmosfera onirică a poemului. Fazele de dinaintea somnului, hazardul, nebunia sunt doar câteva dintre elemente care se regăsesc în poem şi vor fi prezente în spectacol”, a spus regizoarea.

oregek_pressconf_bi-2552

Actorul Áron Dimény a precizat că totul s-a format în mod organic, s-a compus din diferite „straturi”; textul, mișcările, spațiul și sunetul sunt cele care alcătuiesc acest spectacol de teatru. De asemenea, actorul Ferenc Sinkó a adăugat că rigurozitatea școlii de mișcare reprezentată de coregraful francez Yves Marc a fost foarte binevenită. El a fost cel care a „curățat” mişcările compuse de actori împreună cu Enikő Györgyjakab.

oregek_pressconf_bi-2577

Fotografii de la conferința de presă

La realizarea spectacolului, regizoarea Mihaela Panainte a colaborat cu scenografa Carmencita Brojboiu, coregrafii Yves Marc și Enikő Györgyjakab, dramaturgul Nóra Balázs, compozitorul Șerban Ursachi, măștile fiind realizate de Ilona Varga-Járó.

De asemenea, cu ocazia premierei, în foaierul Sălii Studio, va avea loc şi lansarea noii ediții a volumului Cartea bătrânilor de Szilágyi Domokos–Plugor Sándor, apărut la Editura Kriterion. Acesta conține, pe lângă desenele semnate de Plugor, poeziile lui Szilágyi Domokos în limbile maghiară și română. Traducerea în limba română este semnată de Géza Bánfi. Cartea va fi prezentată sâmbătă, 7 mai, începând cu ora 19.30, de către directorul Editurii Kriterion, Gyula H. Szabó La eveniment vor fi prezenți traducătorul Géza Bánfi și regizoarea Mihaela Panainte.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe site-ul www.biletmaster.ro şi de la casa de bilete a Teatrului (de luni până vineri, între orele 10.00–14.00 şi cu 1 oră și 30 de minute înainte de spectacol).

Comunicat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

logo revista teatrala radio

Alte știri despre Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂcartea batranilor,editura kriterion,mihaela panainte,Plugor Sándor,Szilágyi Domokos,teatrul maghiar de stat cluj
Sâmbătă, 7 mai 2016, ora 20.00, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, va avea loc premiera spectacolului Cartea bătrânilor, inspirat de poemul lui Szilágyi Domokos. Următorul spectacol este programat miercuri, 11 mai 2016, ora 20.00. Poemul Cartea bătrânilor este compus din 699 versuri şi a...