Cronică de teatru de ȘERBAN CIONOFF

casanova teatrul odeon cronica de serban cionoff

„Sens sau non-sens?”, se întreabă Casanova în piesa construită de Dragoş Golgoţiu după memoriile controversatului personaj*). Şi tot el răspunde: „M-am amuzat. A fost suficient.”

Cinism sau resemnare? – iată întrebarea pe care mi-am pus-o încercând să dau de înţelesul acestei inteligente construcţii scenice, imaginată şi regizată de Dragoş Golgoţiu, Casanova, a cărei premieră a avut loc, zilele trecute, la Teatrul Odeon.

dragos-galgotiu

Dragoş Golgoţiu

Treabă pe cât de ispititoare pe atât de anevoioasă cu atât mai mult cu cât personajul însuşi, Casanova, se ascunde în dosul a nenumărate măşti, una mai derutantă decât alta. Devenit emblemă a cuceritorului versat şi fără scrupule, adorat al alcovurilor înfometate de păcat şi vânător împătimit al atâtor şi atâtor inimi neprihănite, tot el, Casanova, a fost şi un dedat al freneziilor homosexuale. Cinic şi, mai cu seamă, atât de senin în desfrânarea sa, Casanova va fi recunoscut şi ca un înzestrat stihuitor şi ca un iubitor al rafinamentelor artei pure, nerefuzându-şi, însă, deliciile de gurmand cu gusturi alese, renumit pentru nesaţul cu care îngurgita 60 de stridii pe zi. Şi tot el, Casanova, cel care, întemniţat pentru vina de a fi un fervent practicant al filosofiei Kabalei, reuşeşte să evadeze exact în noaptea de Halloween a anului 1757, l-a convins pe Regele Ludovic al XV-lea să pună pe roate prima loterie şi, în acest fel, să strângă fondurile pentru o viitoare academie militară.

Unde este, atunci, adevăratul Casanova? Mai are, oare, rost să îl căutăm pe adevăratul Casanova de vreme ce el însuşi se ascunde cu atâta abilitate? Pentru ca, după o viaţă pendulând între desfrâu şi meditaţie, în preajma trecerii dincolo de apele Styxului, să se confeseze: „Am trăit ca un filosof, mor ca un bun creştin.”

castelul duchcov casanova cehia

Castelul Duchcov, Cehia

Era în anul 1798 undeva, în pădurile Boemiei, la Castelul Duchcov, în care contele de Weldstern îi oferise găzduire şi postul de bibliotecar, aşa încât zbuciumatul aventurier îşi va putea aşterne pe hârtie Povestea vieţii mele cuprinsă în 12 volume.

Poveste pe care încearcă (şi reuşeşte!) să o reînvie într-o suită halucinantă de tablouri vii şi dense această transcriere scenică realizată după o atentă selecţie a textelor traduse de Mihaela Creţu.

marius stanescu in casanova

Marius Stănescu, interpretul rolului Casanova

Ne vom întâlni, aşadar, cu un Casanova bătrân şi însingurat, interpretat expresiv şi atent nuanţat de Marius Stănescu. Acel Casanova care, cu ochii minţii, recheamă la rampă chipuri şi măşti pe care cu greu le putem deosebi unele de altele. Toate gravitând, într-un fel sau altul, în jurul lui Casanova, iar, dimpreună cu acesta, vieţuind în spaţiile unui decor auster, pictat de Sabina Spătariu şi sugestiv creat tot de regizorul Dragoş Golgoţiu. Personaje purtând costume fastuoase, gândite cu un rar simţ al armoniei cromatice ce poartă pecetea inconfundabilă a stilului Doinei Levintza. Acestei reconstrucţii a frescelor de epocă i se adaugă coregrafia lui Răzvan Mazilu pe un fond muzical bine ales tot de către regizorul spectacolului. 

casanova istvan teglas

Sursa foto: István Teglas Fanpage

O menţiune aparte se cuvine modului în care regia a conceput distribuţia piesei. Cu atât mai mult cu cât, exceptându-i pe Casanova şi pe Ecaterina cea Mare (maiestuoasă, impunătoare, aşa cum o întruchipează Dorina Lazăr), toate celelalte personaje vor fi interpretate, alternativ, de câţiva actori. „Alte măşti, aceeaşi piesă” – aşa cum ne învaţă Eminescu, ceea ce vrea să spună că totul nu este decât aparenţă, şir nesfârşit de iluzii şi autoamăgiri. În aceste împrejurări îmi este foarte greu să fac o detaliere a rolurilor şi a interpreţilor. Aşa încât voi consemna numele tuturor actriţelor şi actorilor în ordinea distribuţiei: Marian Ghenea, Mircea Constantinescu, Laurenţiu Lazăr, Mugur Arvunescu, Paula Niculiţă, Ana-Maria Moldovan, Virginia Rogin, István Teglas, Ionuţ Kivu, Marian Lepădatu, Silvian Vâlcu, Sabrina Iaşchevici, Ruxandra Maniu, Ioana Mărcoiu, Anca Dumitra, Alexandra Poiană, Anca Florescu, Simona Dabija.

casanova teatrul odeon

Pentru toate acestea, consider Casanova o amară meditaţie despre vremelnicia gloriei şi despre setea de a fi tu însuţi printre atâtea măşti străine în care vrei să te răsfrângi şi refuzi să te regăseşti. Şi, fireşte, o reuşită certă a Teatrului Odeon.

*) Memoriile lui J. Casanova de Seingalt scrise de el însuşi.

imagine casanova

Imagini din spectacol. Sursa: pagina de facebook Alexandrina Costantinescu

logo revista teatrala radioCronici și articole de Șerban Cionoff: „Istoria teatrului universal”, debut de bun augur

Dialoguri între două singurătăți paraleleserban cionoff

Despre „Loser”-i numai de bine!

Dan Puican, un monstru sacru al Radioului, se mărturisește

„Lipsesc doi morți VIP!!!”

Cinci personaje în căutarea unei mâini de ajutor

Gina Patrichi: o actriță ca o metaforă, ca un fior, ca o iubireDouă personaje care și-au găsit autorul

Niște oameni care stau de vorbă. Punct!

Irina Petrescu, asemenea unei unde, asemenea unui vis

Un vis de vară în raza marelui Will 

La Institutul Cultural Român din Londra, se povestesc adevăratele povești despre români

Ştefan Iordache – omul și actorul nemuritor

„Banii din cer” nu aduc (numai) fericirea!

„Şi totuși, ce frumos era cândva!”

Gară pentru 4

Nenea Tudorică sosește în fiecare seară!

Gaițele vechi și noi

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Cronica de teatru

 

 

costintuchilaCRONICA DE TEATRUaventurieri,casanova,cehia,contele de Weldstern,cronica de teatru serban cionof,desfrânat,doina levintza,dragos galgotiu,Ludovic al XV-lea,memoriile lui casanova,ponte dei sospiri venezia,teatrul odeon
Cronică de teatru de ȘERBAN CIONOFF „Sens sau non-sens?”, se întreabă Casanova în piesa construită de Dragoş Golgoţiu după memoriile controversatului personaj*). Şi tot el răspunde: „M-am amuzat. A fost suficient.” Cinism sau resemnare? – iată întrebarea pe care mi-am pus-o încercând să dau de înţelesul acestei inteligente construcţii scenice, imaginată...