festival-teatru-copii-teatrul-ion-creanga

teatrul-ion-creanga-siglaCea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povești”, organizat de Teatrul „Ion Creangă” din București, s-a desfășurat în perioada 1–8 octombrie 2016.

Timp de o săptămână, teatrul pentru copii a fost sărbătorit în Capitală, micuții spectatori și părinții acestora fiind invitați să se bucure de experiențele magice create pe scenă de 24 de teatre și companii teatrale din 9 țări (Italia, Spania, Belgia, Franța, Grecia, Finlanda, Polonia, Israel și România). Programul de spectacole a fost completat de o serie de evenimente conexe, dedicate adulților – specialiști din domeniul teatrului pentru copii, dar și de ateliere de teatru și arte plastice susținute în regim gratuit în unități de învățământ.

Având o structură competițională, festivalul-concurs s-a încheiat sâmbătă, 8 octombrie, cu ocazia decernării premiilor pentru cele mai valoroase producții pentru copii peste 6 ani, respectiv sub 6 ani, dar și pentru cele mai bune performanțe actoricești.

Câștigătorii au fost desemnați de un juriu internațional, alcătuit din profesioniști din domeniul teatrului: Yvette Hardie, Președinte ASSITEJ – Asociația Internațională de Teatru pentru Copii și Tineret (Africa de Sud), Lali Morris, producător și regizor (Irlanda), Vava Ștefănescu, coregraf și manager al Centrului Național al Dansului București, Octavian Saiu, cercetător, profesor și critic de teatru și Andrei și Andreea Grosu, regizori.

frumoasa-sau-bestia-la-baracca-testoni-ragazzi

Frumoasa sau Bestia

Premiul „Cornel Todea” pentru cel mai bun spectacol pentru copii peste 6 ani (în valoare de 2.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român), pentru arta de a povesti, prin cuvinte și imagini, creând un limbaj teatral atât jucăuș, cât și filosofic – Frumoasa sau Bestia, Teatrul La Baracca – Testoni Ragazzi, Italia.

bate-toba-_-teatrul-de-spiegel

Bate toba

Premiul „Educația Timpurie” pentru cel mai bun spectacol pentru copii sub 6 ani (în valoare de 2.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român) pentru crearea unei călătorii complexe prin muzică și teatru care i-a captivat atât pe cei mai mici, cât și pe toți ceilalți spectatori – Bate toba, Teatrul de Spiegel, Belgia.

martin-grandperret-_-miravella-_-compania-act2

Martin Grandperret

Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină (în valoare de 500 de euro, oferit de Teatrul „Ion Creangă”) pentru autenticitatea și expresivitatea comicului într-un spectacol coregrafic pentru copii – Martin Grandperret, pentru rolul său în spectacolul Miravella, susținut de Compania Act2 – Catherine Dreyfus, Franța.

greta-jonsson-_-cum-ma-cheama-compania-da-te-danza

Greta Jonsson

Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină (în valoare de 500 de euro, oferit de Teatrul „Ion Creangă”), pentru originalitatea mijloacelor de expresie nonverbală în teatrul pentru copii – Greta Jonsson, pentru rolul său în spectacolul Cum mă cheamă?, susținut de Compania Da.Te Danza, Spania.

teatrul-belcan-_-lumea-in-linie-_

Lumea în linie

Premiul Juriului pentru inventivitate în simplitate (construind o lume pe scenă cu un minim de mijloace – o rolă de bandă adezivă): Lumea în linie – O mică piesă împotriva plictiselii, Teatrul Belcan, Italia.

Diplomele și premiile acordate de Teatrul „Ion Creangă” și Institutul Cultural Român, care a oferit cu generozitate cele două premii pentru cel mai bun spectacol, în valoare de 2.000 de euro fiecare, au fost completate de trofeele speciale, create de un grup de copii talentați în cadrul atelierelor Eematico, o organizație inovativă care realizează programe educaționale bazate pe joacă și învățare experiențială.

trofeele-fitc-2016

Trofeele FITC 2016. Sursa foto: Teatrul „Ion Creangă” din București

Festivitatea a fost urmată de o petrecere dedicată copiilor, aceștia fiind invitați de echipa Teatrului „Ion Creangă” și de partenerul de joacă al evenimentului, Sloop, în foaierul Teatrului Excelsior, pentru un program colorat de jocuri și animație.

Mai multe informații despre Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povești” sunt disponibile pe www.teatrulioncreanga.ro și www.fitc.ro.

FITC 2016 – Organizator: Teatrul „Ion Creangă” // Finanțator: Primăria Municipiului București // Parteneri internaționali: Small Size, Performing Arts for Early Years; Creative Europe // Cu sprijinul: Institutul Cultural Român; Uniunea Teatrală din România; Ambasada Statului Israel în România // Parteneri: Teatrul Excelsior; Centrul Național al Dansului București; Opera Comică pentru Copii; Teatrul de Comedie; Teatrul de animație „Țăndărică”; Institutul Polonez; Casa de Balet; Eventim; Editura Pandora; Editura Arthur; Sloop; Copper’s Pub; Montessano; Flying Colours; Victoria Dance Studio // Partener media oficial: TVR // Parteneri media: Blitz TV; RFI România; București FM; Radio România Cultural; Radio Clasic; Yorick; Observatorul Cultural; Agerpres; Evenimentul Zilei; Smart Woman; Revista Parents; Șapte Seri; Business Review; artline.ro; IQool; Gokid; Copilul.ro; 9vremparinti.ro; Macmackids; Gradinitebucuresti.ro; Calendarul copiilor; Gradinite.com; Clubul bebelușilor; Melc Codobelc; Timpul cireșelor, Suntmamica.ro, Anidescoala.ro, Social Moms, Kidspots.ro, Mamicamea.ro, Sfatul mamicilor, UrbanKid // Eveniment susținut de: Itsy Bitsy // Monitorizare media: mediaTRUST // Festival desfășurat sub egida ASSITEJ – Asociația Internațională de Teatru pentru Copii și Tineret și EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe.

Comunicat al  Teatrului „Ion Creangă” din București

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Teatrul „Ion Creangă” 

Arhiva rubricii Festivaluri

Arhiva rubricii Premii

costintuchilaPREMII1.000,1.000.000 de povești”,cornel todea,Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100,fitc 2016,frumosa sau bestia,teatrul ion creanga
Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povești”, organizat de Teatrul „Ion Creangă” din București, s-a desfășurat în perioada 1–8 octombrie 2016. Timp de o săptămână, teatrul pentru copii a fost sărbătorit în Capitală, micuții spectatori și părinții acestora fiind invitați să...