premiera teatrul mic anul disparut peca stefan

Sâmbătă, 19 decembrie 2015, ora 19.00, Teatrul Mic vă invită la o călătorie prin amintirile anului 1989. Spectacolul Anul dispărut. 1989 de Peca Ștefan, în regia Anei Mărgineanu, reconstituie cele 11 luni care au precedat revoluția, le redă viața și le salvează de la uitare. Anul 1989 este mai mult decât „anul revoluției”, este un an din viața noastră, a părinților noștri, a bunicilor sau a prietenilor noștri.

Cu: Gheorghe Visu, Maria Ploae, Mihaela Rădescu, Ilinca Manolache, Isabela Neamţu, Viorel Cojanu, Cuzin Toma/Virgil Aioanei. Scenografia: Anda Pop. Coregrafia: Andreea Duţă. Video design: Cinty Ionescu. 

afisul_spectacolului_anul_disparut

Peca Ștefan și Ana Mărgineanu, un duo cunoscut publicului, care ne-a obișnuit cu un teatru viu, cu spectacole ale căror personaje suntem noi, cei de zi cu zi, cei de atunci sau cei de acum, noi și lumea noastră imediată, revine la Teatrul Mic cu un show despre anul în care poate ne-am născut, poate am intrat în clasa întâi, poate „ni s-a rupt viața în două”, sau pe care îl știm doar din amintirile altora. La fel ca în seria de spectacole Despre România, numai de bine, unde au reconstituit orașe mici ale României, Peca și Mărgineanu încearcă, de această dată, să recompună ani uitați din istoria recentă a României, recurgând la un proces de cercetare subiectiv, iar „primul mare an dispărut din istoria recentă a României este 1989” (Peca Ștefan).

„…Întrebarea este cum ne amintim cu toții un anumit an din viața noastră, căutând să reconstituim din aceste mărturii, extrem de personale, o întreagă lume care, evident, de atunci până acum, a dispărut. Această cercetare subiectivă stă la baza unei piese de teatru ficționale despre respectivul an și ce înseamnă acel an raportat la prezentul nostru.” (Peca Ștefan).

imagini epoca ceausescu cozi

Ana Mărgineanu ne dezvăluie că atunci „când am început să întrebăm oamenii despre anul 1989, au început să curgă răspunsurile despre revoluție. Detaliile. Speranțele. Frica. Dar revoluția s-a întâmplat abia în decembrie. Ce a mai rămas din celelalte 11 luni? Revoluția pare că a acaparat tot spațiul mental alocat amintirilor din 1989, ștergând astfel existența unui an întreg. Apoi, când am început să scormonim mai adânc, mici amintiri au început să apară. Peștele de sticlă colorată, care se găsea în casa tuturor mătușilor noastre. Mileul de pe masa bunicii. Coada la portocale, iarna. Telefonul fix, cu fir creț. Bananele verzi, puse pe dulap să se coacă. Eram în clasa a 4-a, și speram să îmi ceară prietenia Alexandru 2 (în clasa noastră erau 3 Alexandri). Vara în care l-am prins pe soțul meu cu alta la mine în pat, dupa aia am și divorțat. Guma Turbo cu Surprize. Bicicleta Pegas. La Teatrul Mic se făceau cozi la bilete. Deși era frig și erau șobolani în sală – unul a traversat scena la un spectacol, chiar pe la picioarele actorilor. Copiii se jucau pe șantier. Bancuri cu Ceaușescu, spuse șoptit. O fată avea abonament la Filarmonică vinerea. Și mai e și povestea lui Nae Gavrilă, muncitorul cu ochiul de sticlă.

Pentru a realiza acest spectacol (Anul dispărut. 1989, n.n.), am răscolit în amintirile întregii echipe artistice și tehnice. Am vrut să vedem ce a însemnat 1989 la nivel personal, intim. “ 

Ineditul montării constă în faptul că acei spectatori care își doresc pot deveni parte din poveste: fie urcă pe scenă, fie au parte de un mini-spectacol privat.

La 26 ani de la revoluție, vă invităm, așadar, să explorăm anul 1989 dintr-o altă perspectivă. „Să vedem ce valoare mai au azi crâmpeiele din viața noastră de atunci. Ce mai înseamnă ele pentru noi, pentru dumneavoastră.” (Ana Mărgineanu).

Comunicat al Teatrului Mic din București

logo revista teatrala radioVezi: arhiva Teatrul Mic din București

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂana mărgineanu,anul 1989,anul dispărut 1989,Despre România numai de bine,Gheorghe Visu,ilinca manolache,isabela neamțu,Maria Ploae,Mihaela Rădescu,peca stefan,premiera rtr,revolutie,teatrul mic,viorel cojanu
Sâmbătă, 19 decembrie 2015, ora 19.00, Teatrul Mic vă invită la o călătorie prin amintirile anului 1989. Spectacolul Anul dispărut. 1989 de Peca Ștefan, în regia Anei Mărgineanu, reconstituie cele 11 luni care au precedat revoluția, le redă viața și le salvează de la uitare. Anul 1989 este mai...