de RALUCA NIȚĂ

lehman trilogy piccolo teatro milano luca ronconi

Spectacolul regizorului italian născut în Tunisia acum 82 de ani, Luca Ronconi, are ca sursă principală de inspiraţie cartea scrisă de Stefano Massini, intitulată Lehman Trilogy, publicată de Editura Einaudi. Premiera va avea loc joi, 29 ianuarie 2015, la ora 18.00. 

imagine lehman trilogy

160 de ani din istoria capitalismului american au ca epilog criza provocată de banca Lehman Brothers din New York. Spectacolul este unul dintre tipicele  proiecte artistice de care Ronconi a fost dintotdeauna interesat atât pentru bogăţia registrelor (epopee familială, roman, eseu, scenariu) cât şi pentru aspectele structurale (se renunţă la actualitate în favoarea unei analize istorice). 

„Epopeea” fraţilor Lehman nu conţine mesaje şi nu emite verdicte. „Este un tip de dramaturgie care îşi propune să dea spaţiu analizei, nu paginilor de cronică economică, şi care riscă uneori să devină comică”, spune regizorul. 

luca ronconi

Luca Ronconi

În lunga sa carieră, Ronconi a tratat de multe ori temele economice, spre exemplu în Lo specchio del diavolo (2006) de Giorgio Ruffolo sau La compagnia degli uomini (2011) de Edward Bond. De asemenea, spectacolele sale ne-au obişnuit cu mecanismele narative lipsite de psihologie sau empatie, explorate în Quer pasticciaccio brutto de via Merulana (1996) de Carlo Emilio Gadda, Fratelli Karamazov (1998) sau în Pornografia (2013) de Witold Gombrowicz. 

spectacol lehman trilogy

Textul lui Massini arată cum lumea finanţelor devine cult al banului, aproape o religie. Dar în acelaşi timp Trilogia vorbește despre viaţa unor personaje extrem de mobile, evazive, imposibil de judecat. 

Din distribuţia spectacolului Lehman Trilogy, care va rămâne pe scena de la Piccolo Teatro Grassi până la 15 martie, fac parte: Fausto Cabra, Francesca Ciocchetti, Massimo de Francovich, Fabrizio Falco, Fabrizio Gifuni, Paolo Pierobon, Massimo Popolizio. 

Corespondenţă de la Roma

Lehman Trilogy – Video, Piccolo Teatro webtv

raluca-nita

Raluca Niță

logo revista teatrala radioAlte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000   

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

Eduardo De Filippo, 30 de ani de la moarte

Dario Fo se întoarce în televiziune cu povestea Sfântului Ambrozie

Filmul „Casablanca”, un mit născut dintr-o piesă de teatru

Jeroen Verbruggen, un coregraf pop care urăşte comparaţiile

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

costintuchilaPREMIERĂcriza bancară,cronică economică,epopee,lehman trilogy,luca ronconi,new york,piccolo teatro milano,raluca niță,stefano massini
de RALUCA NIȚĂ Spectacolul regizorului italian născut în Tunisia acum 82 de ani, Luca Ronconi, are ca sursă principală de inspiraţie cartea scrisă de Stefano Massini, intitulată Lehman Trilogy, publicată de Editura Einaudi. Premiera va avea loc joi, 29 ianuarie 2015, la ora 18.00.  160 de ani din istoria capitalismului american...