ce facem cu violoncelul teatru tv matei visniec

Casa de Producție TVR a programat luni, 12 ianuarie 2015, de la ora 20.10, la TVR 2, spectacolul Ce facem cu violoncelul? de Matei Vişniec, în regia artistică a lui Nicolae Scarlat. În distribuție: Dan Joițoiu, Claudiu Istodor, Gheorghe Dănilă, Camelia Zorlescu. Scenografie decor: Vasile Rotaru. Scenografie costume: Ruxandra Bârsan. Imaginea: Laurențiu Popescu. Data premierei tv: 4 mai 1990.

Dialogul absurdului începe într-o sală de așteptare… Omul cu ziarul (Claudiu Istodor), Bătrânul cu Baston (Gheorghe Dănilă) și Doamna cu Voal (Camelia Zorlescu) devin vizibil deranjați de prestația de neoprit a Omului cu Violoncel (Dan Joițoiu).

claudiu istodor gheorghe danila camelia zorlescu teatru tv

Sursa foto: TVR

Realizăm că ni se oferă parabola, excelent gândită și ritmată, a unei groaznice opresiuni, mascate de inocență și catifelate cu artă, căreia oamenii obișnuiți nu sunt în stare să i se supună. Va veni și o clipă când o vor înlătura, totuși: îl vor hotărî pe necunoscut să plece în ploaie – nu se știe pentru câtă vreme. Dar instrumentul rămâne în cameră ca un simbol al torturii. Întrebarea obsesiv repetată a Femeii: «Ce facem acum cu violoncelul?» închide în ea frica, insinuată până în oase, nu numai față de opresor, ci și față de uneltele care rămân și după ce el pare a fi părăsit locul. Și care pot fi oricând preluate de un altul, asemănător cu cel plecat”, scrie Valentin Silvestru în „România Literară”, 21–24 mai 1990. Sursa: Exploratori la polul visului (Teatru TV – 1957–2001) de Constantin Paraschivescu, București, 2001, p. 156.

Matei_visniec

Matei Vișniec

Matei Vișniec a fost primul dramaturg care a avut o premieră la Teatrul de la Televiziunea Română Liberă, în 1990. Tot Matei Vișniec a fost primul dramaturg care, cu Angajare de clovn, a câștigat la UNITER Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 1991. 

sigla tvrProgramul special „25+26”

Spectacolul Ce facem cu violoncelul? de Matei Vişniec, regia: Nicolae Scarlat (din Arhiva de Aur TVR) este difuzat sub genericul programului 25+26 al Casei de Producţie TVR – în continuarea programului special 25+25 (1964–1989 şi 1989–2014), care a propus pentru anul 2014 proiecte de rememorare a anomaliilor unui sfert de veac de dictatură ceauşistă.

Videoclip

 logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

Revista Teatrală Radio este singura publicație de astăzi care are rubrici permanente de Cronică de teatru tv și Cronică de teatru radiofonic

Alte spectacole cu piese de Matei Vișniec

costintuchilaTEATRU TV25+26,angajare de clovn,camelia zorlescu,ce facem cu violoncel,claudiu istodor,dan joițoiu,gheorghe danila,matei visnic,nicolae scarlat,ruxandra bârsan,teatru tv,un sfert de veac de dictatura ceaușistă,valentin silvestru
Casa de Producție TVR a programat luni, 12 ianuarie 2015, de la ora 20.10, la TVR 2, spectacolul Ce facem cu violoncelul? de Matei Vişniec, în regia artistică a lui Nicolae Scarlat. În distribuție: Dan Joițoiu, Claudiu Istodor, Gheorghe Dănilă, Camelia Zorlescu. Scenografie decor: Vasile Rotaru. Scenografie costume: Ruxandra Bârsan. Imaginea: Laurențiu...