festivalul shakespeare craiova 2014

logo-mic-stiri-festivalul-shakespeareDespre Festivalul Shakespeare aproape numai de bine. Aşa cum a fost anunțat de directorul festivalului, Emil Boroghină, această ediţie se adresează tuturor, de la specialişti la consumatori obişnuiţi de teatru. De aceea, numărul spectacolelor care nu sunt neapărat producţii internaţionale de rang înalt, s-a mărit considerabil. Mă refer la spectacole studenţeşti sau spectacole realizate de trupe de liceeni.

Prima zi a festivalului a avut la începutul ei nu un spectacol, ci un un film de scurt metraj realizat de Bogdan Cristian Drăgan, de la TVR Craiova, Shakespeare povestit copiilor de oamenii mari. Poate nu am fost suficient de copii sau poate din contră nu am fost suficient de maturi ca să înţelegem unele forme de artă, cert este că filmul prezentat nu şi-a atins scopul în faţa spectatorilor, sau mai simplu spus, spectatorul nu a înţeles ce vrea să spună autorul.

festivalul international shakespeare craiova 2014 editia a noua deschidere

Trecând direct la cea de-a treia zi a festivalului, am fost martorii unui spectacol al trupei de liceeni, printre care şi câţiva studenţi la actorie de la Compania Okaua din cadrul Liceului „A. I. Cuza” Bucureşti. Am vizionat spectacolul Yes I Will, un spectacol compus din mai multe fragmente ale pieselor lui Shakespeare. Aşa cum e drept, am privit lucrurile de la un alt nivel. Este de apreciat energia şi seriozitatea acestor tineri, şi modul lor de a îl înţelege pe Shakespeare. Nu sunt încă nişte profesionişti, nici nu trebuie să creadă acest lucru despre ei, dar sigur este că unii dintre ei pot deveni. Ce nu e drept, însă, este faptul că au fost puşi în situaţii defavorabile. De aceea, probabil, profesorii coordonatori şi-au asumat în numele tinerilor nişte riscuri în ce priveşte apariţia pe scenă în roluri mai mult sau mai puţin potrivite. Greşelile sunt fireşti atâta vreme cât nu ai impresia că sunt de fapt nişte atuuri.

william-shakespeare 450 festival craiiova

În ziua de sâmbătă, a patra zi a festivalului, sub aceeaşi amprentă tinerească am văzut spectcolul Visul unei nopţi de vară, coordonat de Alina Rece. Tinerii, studenţi la actorie la Universitatea din Craiova, poate că au vrut să ne arate totul dintr-o dată în această reprezentaţie, dar despre limite şi alte coordonate pe scenă, în mod clar nu au ţinut cont. Jocul, joaca ar trebui să fie curate şi în acelaşi timp serioase, şi neapărat să conţină în ele câteva reguli. Dacă asumarea încălcării regulilor jocului există, va trebui deopotrivă să existe şi asumarea dezamăgirii spectatorului.

În această a patra zi de festival s-a încheiat întâlnirea cu acest gen de manifestări teatrale în spirit shakespearian. Este foarte bine că am asistat la acest melanj de produse teatrale, şi mai ales că există profesionişti internaţionali care îi văd pe aceşti tineri, iar dacă nu au o reacţie pozitivă la ceea ce văd pe scenă, este pentru ca asta să aibă un efect constructiv, deci înseamnă că ceva e în neregulă şi trebuie schimbat în bine.

Loredana Goagă

costintuchilaFESTIVALUL SHAKESPEAREatu,festivalul internațional shakespeare 450,scenă,Shakespeare povestit copiilor de oamenii mari,trupe de liceeni,tvr craiova,visul unei nopti de vară

Despre Festivalul Shakespeare aproape numai de bine. Aşa cum a fost anunțat de directorul festivalului, Emil Boroghină, această ediţie se adresează tuturor, de la specialişti la consumatori obişnuiţi de teatru. De aceea, numărul spectacolelor care nu sunt neapărat producţii internaţionale de rang înalt, s-a mărit considerabil. Mă refer la...