Cronică de teatru de TUDOR SICOMAȘ

amalia-ciolan- 20 de ani in siberia cronica de teatru de tudor sicomas

20 de ani în Siberia, la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București

Teatrul Naţional din Bucureşti a dezvoltat, în ultimii ani, un amplu proiect, foarte lăudabil, de altfel, intitulat Procesul comunismului prin teatru. Unul dintre spectacolele remarcabile şi de neuitat ce fac parte din proiectul sus-menţionat este 20 de ani în Siberia, un monolog dramatic realizat de Sorin Misirianţu (care semnează şi regia) după volumul Amintiri din viaţă. 20 de ani în Siberia de Aniţa Nandriş-Cudla şi interpretat cu măiestrie de Amalia Ciolan.

anita-nandris-2

Amalia Ciolan în spectacolul 20 de ani în Siberia, Teatrul Național din București

Cam atât e spaţiul în care pot fi obiectiv. Pentru că spectacolul aproape îmi interzice obiectivitatea. Prin natura sa. Prin textul pe care îl exploatează şi îl prezintă frust în faţa publicului. Un public care stă nemişcat în scaunele sale şi care priveşte fără să răsufle povestea cutremurătoare a unei ţărănci bucovinence, trecută prin groaza războiului şi, mai rău, prin 20 de ani de chin în îndepărtata tundră a Siberiei.

amalia-ciolan-2

Dar nu este cazul să povestesc spectacolul. Căci oricine poate veni să-l vadă. Sau poate să citească povestea Aniţei Nandriş-Cudla. Dar nu ştiu cât de mulţi sunt pătrunşi de jocul şi de trăirile Amaliei Ciolan. Cu câtă grijă îşi ţese şi îşi deapănă firele poveştii. Cu câtă asumare o trăieşte. De parcă nu Aniţa, ci ea însăşi, Amalia, a trecut prin ororile istoriei şi greutăţile vieţii. Ajutată de coloana sonoră inspirat aleasă de Sorin Misirianţu şi de proiecţiile video ce îmbină duioşia ogoarelor aurii al patriei cu grozăvia roşie a iadului alb siberian, actriţa parcurge drumul de la deznădejde la bucurie şi libertate cu uşurinţă şi plăcere. Se vede în ochii ei, la finalul spectacolului, plăcerea de a reda pe scenă povestea bucovinencei exilate în nordul cel mai îndepărtat, „dincolo de Cercul Polar”. Chiar declară, în caietul de sală: „Aşa am început. Sufletul ei [al Aniţei – n.n.] mi-a transmis toate astea, iar eu am început să recompun în mici frânturi capitole întregi din viaţa ei. […] Pe măsură ce parcurgeam traseul povestirii, eram convinsă că va trebui să povestesc şi eu despre Aniţa.”

amalia-ciolan-20 ani siberia foto-florin-ghioca

Şi ceea ce se întâmplă pe scena Sălii Atelier a Teatrului Naţional din Bucureşti nu mai este o simplă povestire. Este trăire în cea mai pură formă. Amalia Ciolan este una dintre acele puţine actriţe care deţine calităţi atât pentru comedie, cât şi pentru dramă. În cazul spectacolului 20 de ani în Siberia, o putem admira pe artista dramatică, tragică aproape, ca o mamă din marile piese antice greceşti, care îşi apără cu disperare copiii dar care, spre deosbire de marile eroine elene, nu se lasă înfrântă de destin. Chiar dacă patetismul domină spectacolul, jocul actriţei este asemănător cu un concurs de ski, în care ea evită cu subtilitate orice exagerare sau, mai rău, cădere în ridicol. Şi aceasta vine de la o tehnică actoricească impecabilă, o tehnică pe care ştie să o ascundă, şi de la un control puternic al emoţiilor pe care le dezvăluie spectatorilor.

amalia ciolan 20 de ani in siberia

Există spectacole ce atrag după sine întrebarea: „Doamne, dar cât o mai ţine?!”. Ei bine, 20 de ani în Siberia, este unul ce te face să gândeşti: „Doamne, de ce s-a terminat atât de repede?”. Şi, deşi povestea în sine este dramatică, tensionată, chiar îngrozitoare, pe alocuri, finalul ei îţi dă putere, speranţă şi optimism, prin acel unic strigăt asemănător ţipătului mut al Helenei Weigel (în Mutter Courage): „Sunt LIBERĂ!”. Şi atunci şi tu, din scaunul tău comod de spectator, te ridici în picioare în sufletul tău şi te bucuri împreună cu Aniţa, cu Amalia şi cu toţi ceilalţi spectatori că eşti liber. Şi îi mulţumeşti lui Dumnezeu, asemeni personajului, că te-a ocrotit de ororile istoriei şi că, speri tu, ciuma comunismului a dispărut pentru totdeauna!

tudor sicomas 20 ani siberia amalia ciolan

tnb-20-ani-in-siberia

Fotografii din spectacol de Florin Ghioca. Sursa foto: TNB

20 de ani în Siberia, monolog dramatic după cartea 20 de ani în Siberia. Amintiri din viaţă de Aniţa Nandriş-Cudla. Adaptarea, scenografia şi regia: Sorin Misirianţu. Cu: Amalia Ciolan (Aniţa). Teatrul Național „I. L. Caragiale din București.

Videoclip

Vezi și: Amalia Ciolan: „«20 de ani în Siberia» este un spectacol pe care ar trebui să-l purtăm cu noi”, interviu realizat de Raluca Rădulescu

Dincolo de personaj e omul, cronică de teatru despre spectacolele 20 de ani în Siberia (TNB) și Anița Nandriș-Cudla – Amintiri din viaţă. 20 de ani în Siberia, Teatrul Național Radiofonic

Tudor Sicomaș

Tudor Sicomaș

logo revista teatrala radioVezi și: O farsă cât se poate de reală, cronică de teatru de Tudor Sicomaș

Arhiva rubricii Cronica de teatru

costintuchilaCRONICA DE TEATRU20 de ani în siberia,20 de ani în Siberia. Amintiri din viaţă de Aniţa Nandriş-Cudla,Amalia Ciolan,anița nandriș cudla,cronică de teatru rtr,Procesul comunismului prin teatru,sorin misriantu,teatrul național bucurești,tudor sicomas
Cronică de teatru de TUDOR SICOMAȘ 20 de ani în Siberia, la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București Teatrul Naţional din Bucureşti a dezvoltat, în ultimii ani, un amplu proiect, foarte lăudabil, de altfel, intitulat Procesul comunismului prin teatru. Unul dintre spectacolele remarcabile şi de neuitat ce fac parte din...