retrospectiva 2016 rubrica rev teatrala

logo replikaCentrul de Teatru Educațional Replika din București ((str. Lânăriei 93-95) este un proiect al Asociației Culturale Replika și reprezintă un spațiu de cercetare educațională și creație artistică, dedicat în special publicului tânăr.

Sfârșitul lui 2016 ne-a prins în pline repetiții. Cu mare bucurie anunțăm că am reușit să încheiem încă un an plin de spectacole, repetiții, premiere, rezidențe, festivaluri și turnee; un an plin de bucurii, mici tristeți, ceva nervi și multe momente memorabile.

Amintim, desigur, spectacolele-provocare În cuvintele tale și Maskar [între], care ne-au făcut să pășim, mai întâi timid, mai apoi cu încredere, pe teren necunoscut, atât din punct de vedere artistic, cât și tehnic.

maskar replika

Imagine din spectacolul Maskar

Turneul „Foamea noastră cea de toate zilele”, acest spectacol fenomen, câștigător al Premiului pentru Originalitate în cadrul Bucharest Fringe Festival, ne-a purtat prin 7 orașe din România, 7 orașe unde am râs și deopotrivă am plâns. De asemenea, am găzduit multe alte spectacole din toată țara, contribuind un pic, sperăm noi, la diversificarea scenei de teatru din București și la schimbul de idei și artiști în România.

Foamea-noastră-cea-de-toate-zilele-Foto-Adrian-Bulboacă

Foamea noastră cea de toate zilele. Foto: Adrian Bulboacă

Am zis că repetăm? Da! Ne pregătim intens pentru spectacolul Familia fără zahăr, spectacol produs în colaborare cu Teatrul Mic. Cu un concept și o abordare aparte, vrem să analizăm ce înseamnă familia în România, fără înfrumusețări, fără dulcegării, fără…zahăr! Vă invităm să fiți pregătiți pentru o doză de adevăr începând cu luna februarie.
După premieră nu vom putea sta liniștiți prea mult, deoarece 2017 se anunță un an și mai plin de activități. Cu ajutorul finanțării din partea Administrației Fondului Cultural Național, dorim să demarăm mai multe proiecte de o însemnătate mare pentru noi. Astfel, ne întoarcem în școli și anul acesta, dar de data aceasta cu proiectul Joacă ce vezi! Intervenție culturală în școală, în care ne propunem să abordăm performativ materialele vizuale cu caracter didactic și de educație civică (afișe, planșe, colaje) dintr-o școală. Vom imagina împreună cu elevii participanți la ateliere diferite modalități și formate prin care mesajul acestor materiale va fi transpus performativ.

Proiectul Pe ce stăm. Spectacol site-specific are la bază o logo replikadocumentare a transformărilor prin care a trecut complexul în care este localizat Centrul Replika. Istoria unui loc devine relevantă pentru istoria unui secol.

Continuăm și în 2017 cu Platforma de Artă Educațională, unde invităm publicul la spectacole de teatru, însoțite de cărți și filme înrudite tematic, axate pe probleme și subiecte cu relevanță socio-educațională. Știm că v-am obișnuit cu acest format până acum, însă noutatea de anul acesta este atelierul de teatru educațional. Fiți pe fază!

În plus, dăm startul Rezidențelor artistice la Replika. Anul acesta vom avea trei tipuri de rezidențe care vor dezvolta teme puțin explorate în spațiul cultural din România, în limbaje contemporane interdisciplinare, cu o profundă implicație educațională:

Sexualitatea pe înțelesul copiilor – regizorul Leta Popescu și dramaturgul Alexa Băcanu vor cerceta raportarea copiilor între 7 și 13 ani la propria sexualitate și la propriul corp. La final vom avea o prezentare concluzivă a acestei cercetări, un spectacol-lectură pe scenele elaborate în urma atelierului și o propunere de spectacol dedicat copiilor.

Coregrafia oamenilor – proiect performativ participativ de memorie urbană – coregraful Cosmin Manolescu va organiza o serie de activități educaționale și de formare a publicului foarte tânăr.

Căutând Țiganiada – timp de 7 zile o echipă formată din regizorul german, de origine română, France-Elena Damian, dramaturgul Peca Ștefan și cinci artiști romi din diferite discipline, care trăiesc și creează în București și Berlin, vor dezvolta baza viitorului spectacol Die Ziganiada, care va fi prezentat în parteneriat de Heimathafen Neukölln (Berlin) și Centrul de Teatru Educațional Replika (București).

2016 ne-a confirmat că este nevoie de Centrul Replika! Ne-ați dat aripi și speranțe atunci când ați răspuns campaniei noastre de strangere de fonduri. Datorită VOUĂ, Centrul are un acoperiș nou, sub care vă așteptăm la cât mai multe spectacole și activități educaționale. Datorită VOUĂ, putem să ne continuăm misiunea de a oferi acces gratuit la orice manifestare artistică, de a încuraja cetățenia solidară, formarea publicului tânăr și educarea aportului personal la schimbarea individuală și colectivă.
Vă mulțumim din suflet pentru tot sprijinul acordat și vă urăm un An Nou cu cât mai multe împliniri!

Echipa Replika

Vezi: Arhiva Replika

costintuchilaRETROSPECTIVĂ 2016centru replica,maskar,proiecte replika 2017,teatru educational
Centrul de Teatru Educațional Replika din București ((str. Lânăriei 93-95) este un proiect al Asociației Culturale Replika și reprezintă un spațiu de cercetare educațională și creație artistică, dedicat în special publicului tânăr. Sfârșitul lui 2016 ne-a prins în pline repetiții. Cu mare bucurie anunțăm că am reușit să încheiem încă...