aniversare teatrul de comedie expozitie comedia remix

Arhivele Teatrului de Comedie din București sunt personajul principal al unui eveniment ce va marca cea de-a 54-a aniversare a acestei instituții. Luni, 5 ianuarie 2015, de la ora 19.00, va avea loc vernisajul expoziției Comedia Remix. Un document colectiv. Confesiuni și perspective 1960–1990, proiect de cercetare realizat de Cristina Modreanu și Maria Drăghici, la invitația directorului Teatrului de Comedie, George Mihăiță. 

comedia remix

Vernisajul va fi urmat de un spectacol de gală la care vor participa personalități de care se leagă direct istoria acestui teatru, printre care Radu Beligan, Sanda Toma, David Esrig, Lucian Giurchescu, Marin Moraru. Spectacolul documentar-live regizat de Vlad Massaci va provoca confesiuni în direct moderate de Cristina Modreanu și Cătălin Ștefănescu, continuând cu o celebrare informală care completează albumul de familie al teatrului. 

Comedia Remix este un proiect de activare a arhivelor ce va continua pe parcursul anului 2015 cu realizarea unui album al expoziției, un film documentar și o serie de conferințe pe teme inspirate din descoperirile făcute în urma cercetării. Proiectul așează evoluția teatrului în contextul mai larg al epocii, citit din persectivă culturală, socială și antropologică. 

Vă invităm să fiți alături de echipa Teatrului de Comedie în acest moment de sărbătoare.

teatrul de comedie din bucuresti

Teatrul de Comedie din București

Despre Teatrul de Comedie

Teatrul de Comedie a fost înfiinţat în toamna lui 1960 de către maestrul Radu Beligan. 

La 5 ianuarie 1961 era prezentat publicului primul spectacol, Celebrul 702 de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter. 

radu beligan in celebrul 702

Radu Beligan în Celebrul 702. Foto: Arhiva Teatrului de Comedie

Dintre actorii care au jucat în primii ani pe această scenă amintim pe Radu Beligan, Ion Lucian, Ştefan Ciubotăraşu, Florin Scărlătescu, Mircea Şeptilici, Dem Savu, Sanda Toma, Liliana Ţicău, Iarina Demian, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Melania Cârje, Amza Pellea, Mihai Pălădescu, Dem Rădulescu, Ştefan Tapalagă, Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Valentin Plătăreanu. 

1966 Radu Beligan, în decorul spectacolului Capul de răţoi alături de Gheorghe Dinică Mihai Pălădescu şi Marin Moraru   FOTOTeatrul de Comedie

Radu Beligan în decorul spectacolului Capul de răţoi de G. Ciprian, alături de Gheorghe Dinică, Mihai Pălădescu şi Marin Moraru. Regia: David Esrig, scenografia: Ion Popescu Udriște, 1966. Foto: Arhiva Teatrului de Comedie

Cu un repertoriu dedicat genului comic în marea sa diversitate, de la Shakespeare, Cehov sau Gogol la comedia bulevardieră, teatrul absurdului sau comedia neagră, Teatrul de Comedie este unic în România. 

fotografii de arhiva spectacole teatrul de comedie

În anii ’60 Teatrul de Comedie a parcurs o perioadă de sincronizare artistică cu mişcarea teatrală mondială, fapt dovedit de Premiul Teatrului Naţiunilor pentru „cea mai bună participare naţională”, obţinut la Paris în 1965 cu spectacolele Rinocerii de Eugène Ionesco, regia: Lucian Giurchescu şi Umbra de Evgheni Şvarţ şi Troilus şi Cresida de William Shakespeare, ambele în regia lui David Esrig, ultimul dintre ele obţinând de asemenea şi Premiul pentru cel mai bun spectacol. 

fotografii teatrul de comedie spectacole arhiva

Turneele din anii 1991–1992 în mai multe oraşe din Marea Britanie, Columbia, Venezuela şi Canada cu spectacolul Visul unei nopţi de vară de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Darie au readus Teatrul de Comedie pe cele mai importante scene internaţionale. 

În august 2007 spectacolul Revizorul de Gogol, regizat de Horaţiu Mălăele a fost prezentat în cadrul Festivalului Internaţional Fringe Edinburgh, prestaţia trupei fiind recompensata cu cronci extrem de elogioase (4 stele din 5) in cotidienele britanice „The Times”, „The Independent”, „The Sunday Herald”. 

În 2002 a fost lansat Festivalul Comediei Româneşti – festCO, ce a devenit internaţional la a cincea ediţie, iar în 2006 au fost lansate Concursul de Comedie Românească şi Gala Comediei Româneşti – toate aceste evenimente devenind puncte de referinţă pe agenda culturala bucureşteană. 

Calitatea artistică a companiei noastre, valoarea regizorilor invitaţi să monteze, calitatea spectacolelor lansate în cele mai recente stagiuni, iată câteva dintre atuurile actuale ale Teatrul de Comedie.

Directorii Teatrului de Comedie:

1961–1969: Radu Beligan

1969–1979: Lucian Giurchescu

1979–1981: Valentin Plătăreanu

1981–1990: Silviu Stănculescu

1990–1994:  Lucian Giurchescu

1994–1996: Vladimir Găitan

1996–2002:  Dan Vasiliu

2002–prezent: George Mihăiță

Prezentare preluată de pe site-ul Teatrului de Comedie

costintuchilaANIVERSAREal mirodan,arhiva teatrului de comedie,celebrul 702,comedia remix,cristina modreanu,directorii teatrului de comedie bucurești,foto arhiva teatrul de comedie,gheorghe dinica,istoric teatrul de comedie bucuresti,moni ghelrleter,radu beligan,rinocerii ion lucian radu beligan lucian giurchescu
Arhivele Teatrului de Comedie din București sunt personajul principal al unui eveniment ce va marca cea de-a 54-a aniversare a acestei instituții. Luni, 5 ianuarie 2015, de la ora 19.00, va avea loc vernisajul expoziției Comedia Remix. Un document colectiv. Confesiuni și perspective 1960–1990, proiect de cercetare realizat de...