de COSTIN TUCHILĂ și PUȘA ROTH

filme-documentare-caragiale-costin-tuchila-pusa-roth

Sică alexandrescu

Sică Alexandrescu

Nu a fost bineînţeles o întâmplare că în ziua în care se considera că se împlinea un veac de la naşterea lui Caragiale, miercuri, 30 ianuarie 1952, ascultătorii posturilor România şi Bucureşti 2 s-au răsfăţat cu ”O scrisoare pierdută” şi încă la o oră de difuzare de maximă audienţă: 20.00. Se încheia astfel, la teatrul radiofonic, difuzarea primei serii a comediilor lui Caragiale în regia lui Sică Alexandrescu, căreia i-am dedicat primele patru filme documentare cu ocazia Anului în care am comemorat Centenarul Caragiale, 2012. În 28 decembrie 1951, la ora 22.20, pe posturile Bucureşti 1 şi Craiova se transmitea ”D’ale carnavalului”. În a doua parte a lunii ianuarie postul național continua seria montărilor lui Sică Alexandrescu: ”O noapte furtunoasă” în 20 ianuarie 1952, la ora 17.00, pe postul Radio Bucureşti 1. După cinci zile, în 25 ianuarie 1952, ora 22.20, la Radio Bucureşti 1: ”Conu Leonida faţă cu reacţiunea şi Trei schiţe scenarizate (Arendaşul român, Lanţul slăbiciunilor, Tren de plăcere)”.

caragiale-scena-teatru 

Cel de-al patrulea film documentar a fost dedicat pe portalul ”Centenar Caragiale 2012” celor două versiuni ale comediei ”O scrisoare pierdută”, în regia lui Sică Alexandrescu, din 1952 și 1961. Pe lângă documente,  comentarii și fragmente din cele două spectacole radiofonice, îl puteți asculta pe regizorul Sică Alexandrescu vorbind despre turneele în străinătate ale Teatrului Național din București cu ”O scrisoare pierdută” și montările sale cu piesa lui Caragiale la teatre europene, într-o înregistrare din 1967.

Realizatori: Costin Tuchilă și Pușa Roth. Regia de montaj: Florin Bădic. Grafică de Costin Tuchilă. Imaginea și montajul video: Adrian Jumugă. Producție a Radio 3Net ”Florian Pittiș”, septembrie 2012.

logo-revista-teatrala-radio-1Vezi: Filme documentare despre Caragiale la Radio România  – primele trei filme

O dramă psihologică de valoare universală: ”Năpasta” de I. L. Caragiale – cu filmul documentar

Arhiva Caragiale

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaCARAGIALEalexandru giugaru,arendasul roman,birlic,centenar caragiale 2012,costin tuchilă,D'ale Carnavalului,filme documentare caragiale la radio,Lanțul slăbiciunilor,o scrisoare pierdută,pusa roth,radu beligan,sică alexandrescu,teatrul national din bucurești,tren de plăcere
de COSTIN TUCHILĂ și PUȘA ROTH Nu a fost bineînţeles o întâmplare că în ziua în care se considera că se împlinea un veac de la naşterea lui Caragiale, miercuri, 30 ianuarie 1952, ascultătorii posturilor România şi Bucureşti 2 s-au răsfăţat cu ”O scrisoare pierdută” şi încă la o oră...