petre bokor leul in iarna tnb

În Lunea Paștelui, 13 aprilie 2015, pe scena Teatrului TV, o confruntare regală: Leul în iarnă, în regia regretatului Petre Bokor, la TVR 2, de la ora 20.10.

petre-bokor
Petre Bokor

Casa de Producție a TVR propune spre difuzare, comemorând un an de la dispariția regizorului Petre Bokor, un spectacol maiestuos, condus de o distribuție pe măsură, preluat de la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București: Leul în iarnă de James Goldman. Traducere şi adaptare de Petre Bokor. Cu  Carmen Stănescu, Damian Crâșmaru, Medeea Marinescu, Vlad Ivanov, Dragoş Ionescu, Marius Rizea, Gavril Pătru. Scenografia: Irina Solomon şi Ion Olaru. Echipa TV: Director imagine: Laurenţiu Popescu. Producţia: Cezarina Hărăbor. Regia de montaj: Judith Georgescu. Regia TV: Silvia Ionescu.

carmen-stanescu
Carmen Stănescu

Casa de producție a TVR și TVR 2 vă invită să urmăriți confruntarea regească dintre doi mari actori: Carmen Stănescu (Alienor de Aquitania) și Damian Crâșmaru (Regele Henry II). Aflați de sărbători în Normandia, în anul 1183, Regele și Regina sunt prinși într-un joc al puterii, își stabilesc succesorul. Candidați sunt cei trei fii, John (Marius Rizea), Richard (Vlad Ivanov) și Geoffrey (Dragoș Ionescu), secondați de intrigile și manevrele prea-frumoasei Alais (Medeea Marinescu) și a fratelui ei, Philip al Franței (Gavril Pătru).

damian crasmaru
Damian Crâșmaru

„Pentru Henry, renunţarea este preludiul înfrângerii şi tocmai de aceea nu o poate accepta. Spirit acid, prin excelenţă ludic, trecînd foarte rapid de la furie ireprimabilă la o disponibilitate afectivă accentuată şi chiar la fragilitate (accente extrem de fin dozate de Damian Crâșmaru, într-un rol de compoziţie lucrat în profunzime), Henry al-II-lea etalează o strategie infailibilă. Nu o cedează nici pe Alais, nici teritoriul, stârnind revolta fiilor consternaţi de ingeniozitatea jocului său. Fluxul pulsatoriu al tensiunii interioare dinamizează jocul actorilor. Damian Crâșmaru şi Carmen Stănescu acoperă o gamă largă de nuanţe în interpretare, de la furie şi încrâncenare la acceptarea calmă a greşelilor. Doi regi aflaţi în pragul crepusculului îşi dispută cu voluptate autoritatea, fără să se gândească o clipă la resemnare sau abdicare. […] Bokor îşi asumă poziţia regizorului discret în spatele unei arene regale tensionate. Oricînd şi oriunde reperul determinant este puterea şi lanţul ei de forţe coalizante într-o istorie care se recunoaşte prin repetabilitate.” (Mihaela Michailov, Arena regală – „Leul în iarnă”, Observator Cultural, ianuarie 2002).

leul in iarna spectacol petre bokor

Imagine din Leul în iarnă

Regizorul Petre Bokor (24 mai 1940, Cluj–25 aprilie 2014, Edmonton, Canada) a debutat alături de Mircea Veroiu și Dan Pița, fiind co-scenarist și co-regizor la filmul Apa ca un bivol negru. Emigrat în 1977 în Canada, Bokor și construit cu succes o carieră artistică, devenind directorul Teatrului Francez din Edmonton, dar și una universitară, fiind profesor de artă teatrală la Universitatea Alberta. A lucrat doi ani în Australia, la Canberra. După căderea regimului comunist, a  revenit în țară unde a continuat să pună în scenă spectacole de succes atât în București, cât și în țară: Leul în iarnă de James Goldman (2001, Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București) Cumetrele de Michel Tremblay (1994, Teatrul Odeon), A fi sau ce va fi… de Lyle Victor Albert (Teatrul Metropolis), Nebunia regelui George de Alan Bennett (Teatrul „Bulandra”), Vrăjitorul din Oz după basmul lui L. Frank Baum (Teatrul Excelsior), Scandal la operă! de Ken Ludwig, Ultimul Don Juan de Neil Simon, 39 de trepte, după filmul lui Alfred Hitchcock, Blues de Arthur Miller (2008), Război și pace, adaptare după romanul lui Lev Tolstoi (2003), Miresele căpitanului de Larry Gelbart (2002) sau Operele complet prescurtate ale lui WLM ȘXPR de J. Borgeson, A. Long și D. Singer (2001) la Teatrul „Nottara”, „Liniște în culise!” de Michael Frayn (2008, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj), Ați auzit ce s-a întâmplat în drum spre forum? de Plaut (2006, Teatrul Național din Târgu-Mureș), Cumetrele de Michel Tremblay (2001, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova), Jack și femeile lui de Neil Simon, (Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov), Cyrano de Buffalo de Ken Ludwig și Suntem happy! de Alan Bennett, (Teatrul Național din Timișoara).

Cei cu care a lucrat, îl menționează pe Bokor ca pe un „regizor care a ştiut să propună texte de mare succes, să facă distribuţii impecabile şi spectacole care s-au jucat sau se joacă ani de zile cu casa închisă. Atmosfera, la repetiţiile sale, era în armonie cu întreaga sa fiinţă, plină de umor, de tandreţe, de entuziasm.” (Marinela Ţepuş, directoarea Teatrului „Nottara”), iar la Teatrul din Timișoara e amintit mai ales pentru că „a iubit Actorul cu pasiune, cu delicatețe, cu umor și, mai ales, cu tandrețe. Iar dincolo de hohotul de râs – pentru că Petre Bokor a ținut mereu să îi facă pe cei din jurul lui să glumească, să râdă, să se simtă bine – spectacolele sale au transmis fidel această iubire, acest zâmbet cald, atent al creatorului lor.” (Teatrul Național din Timișoara).

Comunicat al Casei de producție a TVR

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Teatru TV

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv


costintuchilaTEATRU TVAlan Bennett,carmen stanescu,cumetrele,Damian Crâșmaru,leul in iarnă de james goldman,marius rizea,nebunia regelui george,Normandia în anul 1183,petre bokor,razboi si pace,teatru tv,tnb
În Lunea Paștelui, 13 aprilie 2015, pe scena Teatrului TV, o confruntare regală: Leul în iarnă, în regia regretatului Petre Bokor, la TVR 2, de la ora 20.10. Petre Bokor Casa de Producție a TVR propune spre difuzare, comemorând un an de la dispariția regizorului Petre Bokor, un spectacol maiestuos, condus...