Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ

vaclav havel comemorare lidia nasincova

sigla rubrica teatru si teatre la pragaMesajul lui Václav Havel este mereu prezent la cehi. Vineri, 18 decembrie 2015, primul preşedinte post-revoluţionar a fost comemorat la Praga printr-o procesiune cu lumânări la Castelul praghez, dar și prin evenimente teatrale programate în aceeași zi. Fostul disident, dramaturg şi primul preşedinte de după Revoluţia din noiembrie 1989 a murit pe 18 decembrie 2011 în cabana sa din Hrádeček.

vaclav havel comemorare praga 2015 semnatura

În cadrul ceremoniei „Inima la castel” participanţii au dus o inimă de doi metri creată de pictorul Ondřej Kraják şi altele mai mici, din Piaţa Václavské la Castelul praghez. Această acţiune culturală ne aminteşte de credinţa lui Havel în adevăr, morală, decenţă şi democraţie, valori care, conform organizatorilor, dispar din societatea şi politica actuală. La statuia lui Václav s-au adunat în jur de 300 de persoane, ulterior numărul acestora ajungând la 600. A participat şi savantul Ivan Havel, fratele președintelui dispărut, scriitorul Petr Placák, care în perioada totalitarismul comunist activa şi în undergroundul literar şi muzical.

Ivan M Havel în stânga și Vaclav Havel in anii 40

Ivan M. Havel (în stânga) și Václav Havel în anii ’40

La Teatrul „Alfred ve dvoře” din Praga toţi cei interesaţi au putut citi din textele lui Havel, de la ora 16.00 la ora 21.00. La Biblioteca Václav Havel, din strada Ostrovní, s-a prezentat piesa într-un act Audienţă, în interpretarea echipei studenţeşti OLDstars. Înaintea spectacolului a avut loc o întâlnire de pietate a unor colaboratori şi prieteni ai lui Havel.

castelul praghez

Castelul praghez

La Biserica Sf. Anna (din care Havel şi soţia sa Dagmar au făcut un centru cultural denumit Intersecţia pragheză), arhiepiscopul praghez şi fostul coleg de închisoare al lui Havel, Dominik Duka, a ţinut o slujbă dedicată memoriei fostului preşedinte.

Vaclav Havel

Václav Havel (5 octombrie 1936–18 decembrie 2011)

Cei care au vrut să-l comemoreze pe ultimul preşedinte cehoslovac şi primul preşedinte ceh mai puţin formal, şi-au suflecat simbolic pantalonii, amintindu-şi de trecerea în revistă a gărzii militare imediat după numirea sa în funcţie în decembrie 1989. Simpatizanţii lui Havel au mers astfel nu numai în Cehia, dar şi la catedra de boemistică de la Universitatea din Vratislav, Polonia și la Kiev.

Şi în alte oraşe, ca Brno, Opava, České Budějovice, Litomyšl sau Chotěboř, adepţii lui Havel au organizat seri de lectură, proiecţii de filme şi expoziţii.

Corespondență de la Praga

lidia nasincova

Lidia Našincová

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru și teatre la Praga

Marele actor slovac Ladislav Chudík a încetat din viață

costintuchilaTEATRU ȘI TEATRE LA PRAGAaudienta de vaclav havel,biblioteca havel,biserica sf anna,comemorare havel,corepondenţă,Inima la castel,ivan havel,lecturi teatru havel,lidia nasincova,praga,teatre la praga,vaclav havel
Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ Mesajul lui Václav Havel este mereu prezent la cehi. Vineri, 18 decembrie 2015, primul preşedinte post-revoluţionar a fost comemorat la Praga printr-o procesiune cu lumânări la Castelul praghez, dar și prin evenimente teatrale programate în aceeași zi. Fostul disident, dramaturg şi...