constantin dinulescu teatru radiofonic

În semn de omagiu adus actorului Constantin Dinulescu, care, în 19 martie 2017, a aniversat 84 de ani de viaţă şi peste şase decenii de carieră, Teatrul Naţional Radiofonic vă propune să reascultaţi la Radio România Actualități, patru spectacole de referinţă din cariera radiofonică a domniei sale: Nicholas Nickleby de Charles Dickens (luni, 20 martie 2017), Comisarul şi înalta societate de Robert Lamoureux (marți, 21 martie 2017), Stridia şi perla de William Saroyan (miercuri, 22 martie 2017) şi  Corsarul de Marcel Achard (joi, 23 martie 2017, toate la ora 23.05).

Constantin Dinulescu Foto Maria Ștefănescu

Constantin Dinulescu. Foto: Maria Ștefănescu

Născut la 19 martie 1933, la Alexandria, Constantin Dinulescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, în anul 1955, la clasa profesorului Alexandru Finţi.  Actor de teatru, film, televiziune şi radio, pedagog de arta actorului – sunt pilonii unei cariere artistice excepţionale, impresionante prin calitatea actului artistic şi prin longevitate. Creator al unor roluri memorabile pe scena Naţionalului ieşean, a Naţionalului bucurestean şi la Teatrul Evreiesc de Stat, interpret al unor partituri de excepţie în cinematografia românească, făcând un arc peste timp, de la pelicula lui Manole Marcus, Actorul şi sălbaticii, din 1975, la multpremiatul Ana, mon amour,  în regia lui Călin Peter Netzer, din 2016.  

constantin-dinulescu-

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) ”pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, a obținut Premiul Consiliului de Artă și Cultură pentru rolul Iacoppo din Săptămâna patimilor de Paul Anghel (1971), Premiul Uniunii Cineaștilor din România (UCIN)  pentru rolul Heidrik din filmul A unsprezecea poruncă (1991). De asemenea, a fost numit Cetățean de onoare al orașului Alexandria. Președintele României Ion Iliescu i-a conferit actorului Constantin Dinulescu, la 13 mai 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria D – ”Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Constantin Dinulescu are şi o importantă carieră radiofonică. Timbrul său inconfundabil, rafinamentul rostirii, inteligenţa şi sensibilitatea interpretării au făcut din domnia sa actorul preferat al multor generaţii de regizori, de la înregistrări  semnate Paul Stratilat, Constantin Moruzan, Cristian Munteanu, Titel Constantinescu ori Leonard Popovici  până la creaţii recente, dacă ar fi să amintim doar interpretarea de excepţie a rolului Firs din Livada de vișini de A. P. Cehov, în varianta radiofonică semnată Gavriil Pinte, spectacol din anul 2016.

Comunicat al Teatrului Național Radiofonic

logo revista teatrala radioVezi: arhiva Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaTEATRUL NAȚIONAL RADIOFONICactorul și sălbaticii,Charles Dickens,constantin dinulescu,constantin moruzan,cristian munteanu,leonard popovici,livada de vișini,manole marcus,Marcel Achard,paul stratilat,Stridia şi perla de William Saroyan,teatrul national radiofonic,titel constantinescu
În semn de omagiu adus actorului Constantin Dinulescu, care, în 19 martie 2017, a aniversat 84 de ani de viaţă şi peste şase decenii de carieră, Teatrul Naţional Radiofonic vă propune să reascultaţi la Radio România Actualități, patru spectacole de referinţă din cariera radiofonică a domniei sale: Nicholas Nickleby...