spectacol teatru dans tempi unatc interviu constantin enache

Tempi, spectacol de teatru-dans, ne propune printr-o abordare metafizică, ritualică episoade simbolice ale vieții de dinainte de viață, viața însăși și viața de după moarte. Constantin Enache este proaspăt absolvent al Secției de Coregrafie, la clasa prof. univ. dr. Sergiu Anghel și actual masterand la clasa prof. univ. dr. Raluca Ianegic, din cadrul Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”. Tempi este spectacolul lui de licență, subiectul interviului de mai jos.

constantin enache

Constantin Enache

Loredana Goagă: „Tempi”, în latină, înseamnă timpuri. Probabil nu întâmplător ai ales acest titlu.

Constantin Enache: Da, nu e coincidență acest titlu, pentru că fiecare episod din acest spectacol are un anumit timp, reprezintă un anumit timp interior. Limbajul coregrafic se schimbă de la moment la moment, inclusiv story line-ul, fiecare pasaj e diferit.

L. G.: Există o poveste?

C. E.: Există, dar e mult de dezbătut pe tema asta sau de meditat, e o zonă grotescă cu o tensiune permanentă, se face referire la ființa androginului, viața telurică în combinație cu cea suprapământeană, toate redate sub forma unor ritualuri cu influențe din zona Butoh.

L. G.: Ce este „Butoh”?

C. E.: Butoh nu este dans. Sunt nişte mişcări, este experienţa personală, istoria ta ca om, prin ce ai trecut, ce ai trăit şi este de fapt o activitate zilnică, un comportament mai degrabă. De acolo ies aceste ciudăţenii, mişcări, evenimente zilnice. Asta ar fi cotidianul. Dar în spectacol accentul se pune pe conflict interiorul al omului.

spectacol teatru dans tempi unatc

L. G.: Cum își face simțită prezența teatrul în acest spectacol? Există și text sau?…

C. E.: Da, există. La începutul spectacolului sunt fragmente din Faust de Goethe, urmate de sugestia corului antic.Toate lucrurile se leagă pentru că fiecare dintre aceste două elemente introduse în spectacol au caracteristici grotești, misterioase, dar și divine și accentuează cheia în care am gândit acest spectacol. Teatrul mai intervine și la nivelul expresivității, spectacolul are o construcție teatrală, specifică, o anumită coerență.

tempi faust timp interior

L. G.: Ai lucrat doar cu dansatori?

C. E.: Nu, am lucrat atât cu dansatori cât și cu actori, colegi mai mici de-ai mei, de la secțiile Actorie și Coregrafie. Actorii sunt cei care au făcut partea din Faust. Au avut și mișcări, dar mai puține… Dansatorii au interpretat restul.

L. G.: Tu ai scris și scenariul coregrafic?

C. E.: Da, tot ce ține de acest spectacol-examen este făcut și gândit de mine: scenariu, concept, mișcări, regie, scenografie… în ordinea asta.

imagine din tempi de constantin enache

L. G.: Ce s-a întâmplat cu spectacolul după ce l-ai prezentat în fața comisiei de examinare?

C. E.: Am luat notă maximă și apoi, au fost câteva reprezentații pentru public. De asemenea, la jumătatea anului 2013, am câștigat și un premiu în cadrul Competiției Mondiale de Balet, Secțiunea Dans Contemporan/ Professional Category, pentru: Best creative coreography, pentru solo-ul Forces, semnat și interpretat de mine, solo ce se regăsește și în cadrul acestui spectacol.

tempi constantin enache

L. G.: Tempi se mai joacă/dansează?

C. E.: Momentan nu, pentru că avem nevoie de un spațiu. Spațiul trebuie să fie destul de mare pentru că suntem mulți oameni pe scenă… Ne dorim să găsim și să mai avem ocazia să îl reluăm, a avut un impact bun și cred că merită….

L. G.: Cauți spațiu pentru timp! Sună paradoxal.

C. E.: Da! Cred că realizăm cu toții necesitatea unui anumit spațiu, a unor anumitor condiții propice. Altfel, ar însemna să anulăm una dintre teoriile fundamentale ale dansului, nu? Cea legată exact de spațiu…

Interviu realizat de Loredana Goagă

Tempi, regia și coregrafia: Constantin Enache. Dansatori: Constantin Enache, Costache Georgiana Adriana, Diana Bejan, Stoian Răzvan, Constantin Ema Ana-Maria, Stoian Anda, Iancu Andrei, Mititelu Silviu Daniel. Actori: Veliko Veliko, Andrei Radu, Ghighi Eftimie. Scenografia: Constantin Enache, Mihaela Popescu. Sound-design: Ioan Grumăzescu. Costume: Mihaela Popescu.

costintuchilaINTERVIUbutoh,constantin enache,grotesc,interviu revista teatrală radio,loredana goagă,raluca ianegic,sergiu anghel,spațiu și timp,spectacol UNATC,tempi teatru dans,timp interior
Tempi, spectacol de teatru-dans, ne propune printr-o abordare metafizică, ritualică episoade simbolice ale vieții de dinainte de viață, viața însăși și viața de după moarte. Constantin Enache este proaspăt absolvent al Secției de Coregrafie, la clasa prof. univ. dr. Sergiu Anghel și actual masterand la clasa prof. univ. dr....