Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ

cornel vulpe de annie musca

annie musca eterne reveniri in luna septembrie portrete actoriAstăzi, 4 septembrie 2014, ne amintim de actorul Cornel Vulpe (19 mai 1930–4 septembrie 2002).

Grimase peste grimase, acuitate, vorbă clară și penetrantă. Cornel Vulpe a fost un mare actor de teatru, lucru dovedit din zecile de roluri de pe scena Teatrului de Comedie în cei 30 de ani de colaborare. Apariție ce nu îți dădea răgazul să o uiți, cu un limbaj special, cu gesturi unice, Cornel Vulpe menținea vii personajele întruchipate pe scenă sau în spatele microfonului din studiourile de radio, unde gravitatea vocii sale aducea, nu de puține ori, destinderea.

mari actori romani cornel vulpe revista teatrala radio

Cornel Vulpe

Născut în Basarabia

S-a născut în ziua de 19 mai a anului 1930 într-un sat basarabean și a absolvit înrubrica remember annie musca revista teatrala radio 1953 Institutul de Teatru „I. L. Caragiale” din București. Anul de final al institutului i-a adus două roluri în două piese de excepție la A.T.F.: Brănescu din Ultima oră (1953) de Mihail Sebastian, sub bagheta regizorului George Timică, și Percihin din Micii burghezi (1953) de Maxim Gorki, cu regizorii George Timică și Ion Simionescu, avându-l ca partener de scenă pe Ștefan Bănică.

Teatrul de Comedie

teatrul de comedie bucurestiLa Teatrul de Comedie din Bucureşti este angajat în 1969. Aici joacă în spectacole cucomedie piese de Cehov și Bertolt Brecht, de Jean Anouilh și Ben Jonson, de Caragiale și Tudor Popescu, de Goldoni și marele Shakespeare, Marin Sorescu sau Václav Havel, sub bagheta unor mari regizori.

Cu Lucian Giurchescu colaborează la nenumărate spectacole începând din primul an al sosirii sale la Teatrul de Comedie. Îl intrepretează pe Mah-Sing din Dispariţia lui Galy Gay (1969) de Bertolt Brecht, apoi pe Cravatar din Cher Antoine (1970) de Jean Anouilh, cu Tamara Crețulescu în Anemone, și predicatorul din Mutter Courage (1972) de Bertolt Brecht, pe Senatorul Logan din Buffalo Bill şi indienii (1973) de Arthur Kopit; pe Jupân Dumitrache din piesa O noapte furtunoasă (1974) de I. L. Caragiale și, un an mai târziu, pe Cebutikin din Trei surori de A. P. Cehov; pe Albeanu din Plicul (1976) de Liviu Rebreanu și trei personaje – Mika Loladze, Lavrenti și Primul avocat – din Cercul de cretă caucazian (1977) de Bertolt Brecht. Anii ’90 debutează cu Sladek din 3 Havel de Václav Havel și continuă sub aceeași baghetă cu Prospere din Papagalul verde (1991) de Arthur Schnitzler.

presul cornel vulpe

În Preşul de Ion Băieşu

Cu Ion Cojar colaborează la Preşul (1972) de Ion Băieşu, fenomenal în rolul fotografului, la Volpone (1974) de Ben Jonson, Pachetul cu acţiuni (1984) de Mircea Ştefănescu, în rolul lui Iacovache Teleorman, cu Florian Tudor la Mofturi (1980) de I. L. Caragiale, alături de Dumitru Rucăreanu, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Aurel Giurumia, și cu Grigore Gonţa la piesa Avea două pistoale cu ochi albi şi negri (1985) de Dario Foregia.

cornel vulpe stela popescu pachetul cu actiuni de m stef rev teatrul nr 5 1984

Cu Stela Popescu în Pachetul cu acţiuni, 1984. Sursa foto: revista „Teatrul”, nr. 5, mai 1984

Dacă în 1970 Dinu Cernescu îi oferea rolul Călugărului Timoteo din Mandragola (1970) de  Niccolò Machiavelli, cu Stela Popescu în rolul Lucreziei, în același an, regizorul Cornel Todea îl distribuia în Comedia întrebărilor de Şt. Haralamb şi H. Salem, iar Valeriu Moisescu îl alegea mai târziu pentru Cristea din Sfântul Mitică Blajinu (1987) de Aurel Baranga, Albin din Colivia nebunelor (1992) de Jean Poiret, și pentru Sosie din Amphytrion (1993) de Molière.

ninetta gusti cornel vulpe stela popescu mandragora rev teatrul nr 2 1970

Cu Ninetta Gusti și Stela Popescu în Mandragola. Sursa foto: revista „Teatrul”, nr. 2, februarie 1970

colivia nebunelor cu cornel vulpe

În Colivia nebunelor

Cornel Vulpe a colaborat și cu Florin Fătulescu la piesa lui Marin Sorescu, Există nervi (1981), și cu regizoarea Cătălina Buzoianu pentru Torii cel Mic din Strigoi la Kitahama (1982) de Kobo Abe, iar cu Ion Lucian la Scaiul (1989) de Georges Feydeau. Cu Alexandru Dabija, în 1983, la Doi tineri din Verona de William Shakespeare și în 1989 la D’ale protocolului de Paul Everac, iar cu Mihai Berechet la Capcana pentru un bărbat singur (1985) de Robert Thomas.

1983 Doi tineri din Verona - Serban Ionescu, Serban Cellea, Cornel Vulpe, Dumitru Rucareanu

Doi tineri din Verona cu Șerban Ionescu, Șerban Cellea, Cornel Vulpe, Dumitru Rucăreanu

Regizorul Alexandru Tocilescu nu-l ocolește pe talentatul actor și îi oferă în 1980 rolul Urechel din Concurs de frumuseţe de Tudor Popescu, apoi pe cel al lui Posac din Mireasa mută (1995) după Ben Jonson, iar Adrian Lupu îi atribuie rolul domnul Lelio din Zvonuri, bârfe, flecăreli… (1996) de Carlo Goldoni, alături de Dumitru Chesa, Dorina Lazăr și Delia Nartea.

Ultimele apariții pe scena Teatrului de Comedie au fost cele ale lui Nonacourt din Pălăria de Eugène Labiche, în regia lui Horaţiu Mălăele, un spectacol cu premiera în 29 aprilie 1998. Din distribuție: George Mihăiță, Virginia Mirea, Delia Nartea, Candid Stoica.

cornel vulpe desen de adelaida mateescu

Cornel Vulpe, desen de prof. Adelaida Mateescu, 1977–1978. Desenul a făcut parte din expoziția Exporama, Teatrul de Comedie din București, februarie 1978. Expoziția a fost prezentată de criticul de artă Amelia Pavel și actorul Mircea Șeptilici

Câteva apariții memorabile la Teatrul  „Ion Creangă”

În seara de Ajun de Crăciun a anului 1994, Cornel Vulpe îl interpreta pe Scrooge din Noaptea sfântă, o dramatizare a Silviei Kerim după Charles Dickens, în regia lui Cristian Munteanu. Au urmat rolul Tartaglia din Regele Cerb (1996) de Carlo Gozzi, în regia Florentinei Enache și Avocatul Havisham din Micul Lord (1998) de F. H. Burnett, în regia lui Constantin Dicu.  

cornel vulpe radio studioul t 1

În Studioul T1 al Radiodifuziunii, Cornel Vulpe (al treilea din stânga), împreună cu George Constantin, Virgil Ogășanu, Janina Dicu (regizor de studio), Mihai Fotino, Dem Rădulescu, Radu Panamarenco, Emilia Popescu, Dana Dogaru, Ileana Stana Ionescu, regizorul Dan Puican

Dincolo de microfon

La Teatrul Național Radiofonic a colaborat cu regizorii Constantin Moruzan și Cristian Munteanu, cu Paul Stratilat, Mihai Pascal și Titel Constantinescu, cu Dan Puican și Grigore Gonța, Leonard Popovici și Mihai Lungeanu, în spectacole radiofonice de succes, fiind nelipsit din edițiile emisiunii „Ora veselă”.

Se pare că prima sa întâlnire cu Radioul a fost pentru piesa Floare albastră (1964) de Eduard Jurist și Ion Mustață, operetă pentru copii sub bagheta lui Mihai Pascal. Același regizor a pus în undă Nastratin Hogea (1965) de Anton Pann, cu actorul Cornel Vulpe alături de Ion Lucian, Tamara Buciuceanu, Grigore Vasiliu Birlic, Nineta Gusti, George Trestian, Nae Roman, Horia Căciulescu, și Citație către defuncți (1968) de G. Kopany, cu Silviu Stănculescu, Ana Barcan, Mihai Mereuță, apoi Fiica împăratului Solomon de H. N. Bialik, cu actorul nostru alături de Radu Beligan și Diana Lupescu.

Cu celebrul Mihai Zirra a colaborat la Diamantele negre (1966) de Frank Hardi, alături de actorii: Dan Nasta, Colea Răutu, Boris Ciornei, Matei Alexandru și Mircea Albulescu, iar cu regizorul Constantin Moruzan la piesa Anton Pann (1965) de Lucian Blaga, alături de Matei Alexandru și Coca Andronescu.

Margareta Niculescu îl distribuia în 1966 în piesa Ulei de Eugene O’Neill, alături de George Constantin, Ileana Predescu, Dumitru Furdui și Colea Răutu, Ion Vova în Judecata (1969) de Cehov, alături de nume mari: Alexandru Giugaru, Florin Scărlătescu și Sandu Sticlaru, iar Paul Stratilat în Mitică Râmătorian (1970) de Nicolae Filimon, o piesă de teatru scurt cu Toma Caragiu în rol principal.

Cornel Vulpe în Judecata de A. P. Cehov, regia artistică: Ion Vova. Data difuzării în premieră: 18 mai 1969 – fragment

Grigore Gonța l-a ales pentru Jacques fatalistul şi stăpânul său (1980) de Denis Diderot, cu Radu Beligan și Rodica Tapalagă, iar regizorul Cristian Munteanu l-a invitat în studiourile de radio pentru câteva piese de excepție: Doctor fără voie (1976) de Molière, alături de George Constantin, Gina Patrichi și Dem Savu; Gargantua şi Pantagruel de François Rabelais, cu o distribuție fabuloasă: Fory Etterle, Octavian Cotescu, Toma Caragiu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Mircea Șeptilici și Mihai Fotino, Tragica istorie a doctorului Faust (1994) de Christopher Marlowe, cu Ovidiu Iuliu Moldovan în rol principal, și Triptic Cervantes (1995) cu același Mihai Fotino și Virginia Mirea.

Dan Puican nu a ocolit un actor mare precum Cornel Vulpe. L-a găsit potrivit pentru Hangiţa de Carlo Goldoni, alături de Dana Dogaru, Dem Rădulescu și Alexandru Repan, pentru Apostolii (1986) de Liviu Rebreanu, cu Valeriu Ogășanu și Mitică Popescu, Divanul persian de Mihail Sadoveanu, o adaptare de Octavian Sava, o întâlnire cu Adriana Trandafir și Silviu Stănculescu, Ultima oră (1988) de Mihail Sebastian, cu George Constantin, Victor Rebengiuc, Dana Dogaru, Marin Moraru, Petre Gheorghiu, Lucia Mureșan, și pentru Scorpia îmblânzită (1989) de William Shakespeare, cu Dana Dogaru, Ion Caramitru, George Constantin, Dan Condurache, Mihai Dinvale. O afacere pe cinste de Celina Petrescu, Vorbe de clacă (1990) de Ioan Slavici și Puricele în ureche (1991) de Georges Feydeau, cu mari actori români de comedie sunt piese puse în undă de același regizor. 

Titel Constantinescu l-a distribuit în Cosette (1995) de Victor Hugo, în armonie cu trei voci feminine autentice de copii : Alexandrina Halic, Jeanine Stravarache și Daniela Anencov; în Epicene de Ben Johnson, cu George Constantin și Petre Lupu, iar Leonard Popovici l-a ales pentru Bertoldo la curte (1994) de Massimo Dursi, o adaptare radiofonică de Doina Papp, cu Sebastian Papaiani, Coca Bloos, Virginia Rogin, Dan Tufaru, Gabriela Popescu, Florin Tănase, Diana Lupescu, Eugen Cristea, Valentin Teodosiu, Rodica Sanda Ţuţuianu, Radu Panamarenco, Tudor Heica, Gheorghe Pufulete și Nicolae Crişu. Şambelan la viezuri (1999), un scenariu radiofonic de Puşa Roth după „Pagini bizare” de Urmuz, avându-l redactor pe Costin Tuchilă, rămâne un spectacol deosebit cu actorul Cornel Vulpe în rol principal, alături de Magda Catone, Eugen Cristea, Ion Haiduc, Alexandru Bindea, Florin Tănase, Candid Stoica, Alexandru Mitea, Sorin Gheorghiu, Rudy Rosenfeld.

Cornel Vulpe în Șambelan la viezuri de Pușa Roth după „Pagini bizare” de Urmuz, regia artistică: Leonard Popovici. Data difuzării în premieră: 21 martie 1999 – fragment

Actorul Cornel Vulpe s-a aflat în spatele microfonului și în piesa Michelangelo Buonarotti (1985) de Al. Kirițescu, în regia lui Mircea Albulescu, și în Socrate de Dumitru Solomon în regia lui Mihai Lungeanu.

Genialitatea vocii lui Cornel Vulpe era percepută de ascultători în poveștile de pe discurile de vinil scoase de Electrecord. Povestea De-ale lui Păcală, un scenariu de Tudor Mușatescu, rămâne memorabilă.

cornel vulpe st mihailescu braila dan puican radio

La Radio, cu Ștefan Mihăilescu-Brăila și Dan Puican

Seri de teatru la Televiziunea Română

În regia lui Constantin Dicu, Cornel Vulpe a fost Florică din Capul de rățoi de Gheorghe Ciprian, alături de George Mihăiță, Anca Sigartău, Geo Costiniu, Petre Lupu și Mihai Bisericanu; apoi a jucat în Centrul înaintaș a murit în zori, cu Mircea Albulescu și Adrian Pintea, cu Margareta Pogonot, Cornel Coman și Marcel Anghelescu; Când vine barza de André Roussin, în rolul lui Charles Jaquet, alături de Ileana Stana Ionescu; Frumoșii nebuni ai marilor orașe (1998) de Fănuș Neagu cu Maia Morgenstern și Horațiu Mălăele, Mincinosul de Carlo Goldoni, Steaua fără nume (1983) de Mihail Sebastian, în regia lui Eugen Todoran, alături de Octavian Cotescu. În serile de teatru tv și-a încântat telespectatorii și prin jocul său din Castelul din Carpați (1975), în regia lui Vlad Bîtcă.

roluri cornel vulpe

Filmografie

Filmografia actorului nu este prea bogată, dar se încheie cu rolul Gardei suedeze din filmul Amen (2002) de Costa Gavras, regizor care a avut nevoie de o distribuție numeroasă și de calitate. O primă apariție pe marele ecran a fost în filmul lui Geo Saizescu, Grăbeşte-te încet (1981) alături de mari actori de comedie, Tamara Buciuceanu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, după ce jucase rolul lui Titi din schița Petrecerea din filmul tv Tufă de Veneția (1976) de Petre Bokor. Au urmat Clipa de răgaz (1986) de Șerban Creangă cu Ștefan Iordache, și capodopera cinematografică Cucoana Chiriţa (1986) de Mircea Drăgan, alături de Draga Olteanu Matei. Anii ̓ 90 i-au adus rolul Primarului din Train de vie (1998) de Radu Mihăileanu, cel al militantului din Une mère comme on n’en fait plus (1997) de Jacques Renard, cu Medeea Marinescu, Magda Catone, Vlad Rădescu, și Old Doc din Aliens in the Wild, Wild West (1999) de George Erschbamer.

Apariție mult așteptată pe micul ecran

Zeci și zeci de apariții în scheciuri de televiziune în nopțile de revelion sau în după-mari actori de comedie cornel vulpeamiezile de sâmbătă și duminică. Examen cu computer (1974) de Fred Firea cu Dody Caian Rusu, sau La avocat (1995) de Grigore Pop, cu Teodora Mareș; Nuntă de Revelion cu Dem Rădulescu și Diplomație de I. L. Caragiale, cu Valentin Uritescu și Gabriela Popescu; Păcatul (1995) de Ovidiu Dumitru în regia lui Sergiu Ionescu, cu Mitică Popescu, toate au transmis buna dispoziție în rândul telespectatorilor.

Vezi:

Cornel Vulpe și Mitică Popescu în Păcatul de Ovidiu Dumitru, TVR, 1995

 Click aici

Dody Caian și Cornel Vulpe în Examen cu PC

Click aici

Cornel Vulpe și Teodora Mareș – La avocat

Click aici

Diplomație de I. L. Caragiale. Interpretează: Gabriela Popescu, Valentin Uritescu, Cornel Vulpe

Click aici

profil cornel vulpe

Final în debut de septembrie

Într-o zi de 4 septembrie a anului 2002, actorul Cornel Vulpe ne părăsea. Avea doar 72 de ani. Din acea zi începeam să trăim din amintiri…

Las cuvintele criticului de teatru Marina Roman să ne dezvăluie câte ceva despre personalitatea unui actor pe care îl întâlnea adesea.

„Un om blând, asta aş spune, înainte de toate, despre Cornel Vulpe. Şi modest, în sensul cel înalt al cuvântului. Nu ştiu de ce, dar imaginea pe care o port şi acum cu mine nu este a vreunui rol din sutele pe care le-a avut pe scenă, în film, la radio sau la televiziune. Nu. Imaginea lui, atât de dragă mie, este a unui bărbat între două vârste, chiar dacă împlinise şapte decenii de viaţă, elegant fără ostentaţie, îmbrăcat «englezeşte», cu trenci şi pălăriuţă cadrilată. Aşa îl vedeam eu de la fereastră, ducându-se dimineaţa la repetiţie şi seara la spectacol. Când se-ntâmpla să ne întâlnim, îl salutam cu bucurie şi, uneori, îmi spunea câte ceva de la teatru. Apoi, când Andreea, fiica lui, a devenit regizor şi, un pic mai târziu, când noi două ne-am împrietenit, subiectul preferat a devenit, fireşte, Andreea.” (Marina Roman, Despre Cornel Vulpe, cu dragoste, în Yorick, 9 ianuarie 2012).

annie musca portret cornel vulpe

Annie Muscă

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

Vezi: arhiva rubricii Remember

costintuchilaREMEMBERadelaida mateescu desene,annie muscă,ben jonson,biografie cornel vulpe,brecht,cornel vulpe,cosette,costin tuchilă,dan tufaru,faust de marlowe,galy gay,goldoni,ion haiduc,lucian giurchescu spectacole la comedie,portrete de actori,pusa roth,rolurile lui cornel vulpe la teatrul de comedie
Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ Astăzi, 4 septembrie 2014, ne amintim de actorul Cornel Vulpe (19 mai 1930–4 septembrie 2002). Grimase peste grimase, acuitate, vorbă clară și penetrantă. Cornel Vulpe a fost un mare actor de teatru, lucru dovedit din zecile de roluri de pe scena Teatrului de Comedie în cei...