croitorasul cel viteaz fratii grimm spectacol

Joi, 20 martie 2014, la orele 18.00, Teatrul „Țăndărică” din București marchează în avans Ziua Mondială a Teatrului de Animație cu spectacolul Croitorașul cel viteaz, noua premieră din stagiunea 2013–2014. Adaptare după Frații Grimm. Script și regia artistică: Daniel Stanciu. Scenografie: Marian Sandu. Grafica 3D: Radu Constantinescu. Ilustrație muzicală: Vasile Manta. Distribuția: Florin Mititelu, Ilona Hrestic, Jou Jou Drăgan, Simina Constantin, Viorel Ionescu, Paul Ionescu.

croitorasul cel viteaz

Cei mici și cei mari sunt invitați la un binecunoscut basm care face parte din colecția de povestiri culese de Frații Grimm, Croitorașul cel viteaz, în care figura principală este un croitor sărac, învingător de fiecare dată în fața peripețiilor întâlnite.

Spectacolul păstrează linia clasică a poveștii, folosind mijloacele teatrului de animație cu păpuși de diferite mărimi și tehnici de mânuire. Noutatea vine din grafica și animația digitală, special concepută pentru acest spectacol, care se pliază pe mânuirea păpușilor, pe accentele muzicale și pe elementele scenografice.

fratii grimm premera teatrul tandarica croitorasul cel viteaz

Figura principală din poveste este un croitor sărac, a cărui pățanie începe când ungea felia de pâine cu magiun. Supărat pe muștele care nu-l lasă să mănânce liniștit, cu un prosop omoară dintr-o lovitură șapte muște. Încântat de fapta lui, coase pe brâu propoziția „Șapte dintr-o lovitură”. Această inscripție îi va aduce o faimă și o bogăție neașteptată. Se va întâlni cu un uriaș, cu care se va lua la întrecere. Va ieși de fiecare dată învingător. Apoi, se va angaja în armata regală, va avea o serie de peripeții, dar, în final, va ajunge să se însoare cu fata împăratului. Basmul face parte din colecția de povestiri culese de Frații Grimm și de-a lungul timpului au apărut o mulțime de variante. Tehnica păcălitului uriașilor este cunoscută de pe vremea mitologiei grecești. Cum era firesc, basmul a cunoscut și o versiune de desen animat, apoi o variantă simfonică cu narator, prin anii ’50.

premiera croitorasul cel viteaz ziua teatrului de animatie

Frații Grimm sunt consideraţi „patriarhii” poveştilor pentru copii. Jakob (n.1785) şi Wilhelm (n.1786) Grimm s-au născut în familia unui jurist și au fost folcloriști, lingviști, filologi, doctori în drept, cunoscuți în toată lumea pentru colecția de basme publicată în două volume, care conține, printre multe altele, Albă ca zăpada, Croitorașul cel viteaz, Cenușăreasa, Scufița roșie și Hänsel și Gretel (primul volum a apărut în 1812, iar al doilea volum în 1814). Poveștile scrise de cei doi frați au încântat copilăria multor generații, devenind pretexte cuceritoare pentru diverse ecranizări și dramatizări. Frații Grimm și-au adus contribuția la formarea limbii germane, în special prin Cartea cu cuvinte germane, pe care au scris-o împreună și prin prima carte de fonetică/fonologie a limbii germane, Legea lui Grimm, scrisă doar de Jacob. Dicționarul Fraților Grimm avea 33 de volume și cântărea 84 kg. 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, iar accesul în sală se face doar pe baza unei rezervări făcute în prealabil la tel: 021.315.23.77021.315.23.77

Sursa text şi foto: site-ul site-ul Teatrului „Țăndărică”

 

 

costintuchilaPREMIERĂcroitorasul cel viteaz,fratii grimm,sapte dintr-o lovitura,teatrul țăndărică bucurești,ziua teatrului de animatie
Joi, 20 martie 2014, la orele 18.00, Teatrul „Țăndărică” din București marchează în avans Ziua Mondială a Teatrului de Animație cu spectacolul Croitorașul cel viteaz, noua premieră din stagiunea 2013–2014. Adaptare după Frații Grimm. Script și regia artistică: Daniel Stanciu. Scenografie: Marian Sandu. Grafica 3D: Radu Constantinescu. Ilustrație muzicală:...