cronica de teatru radiofonic rubrica noua revista teatrala radio

Revista Teatrală Radio va relansa o specie publicistică absentă de multă vreme din peisajul presei românești: Cronica de teatru radiofonic.

Dacă răsfoiți colecțiile marilor reviste, veți observa că nu e chiar multă vreme de când emisiunile Radio se bucurau de consemnări și analize publicistice. Trei decenii vi se pare mult? Pentru unii, e drept, înseamnă o veșnicie… Încă prin anii ’80, „România literară”, revista Uniunii Scriitorilor din România, pe care nu o mai găseai dacă joia, în ziua apariției, nu ajungeai dimineața la chioșcul de ziare, avea rubrica Radio. Titulara acestei rubrici, multă vreme, a fost criticul Antoaneta Tănăsescu (1941–2013), în cadrul rubricii fiind discutate cu predilecție premierele Teatrului Radiofonic și emisiunile literare.

cronica de teatru radiofonic

Îmi amintesc că și în alte publicații ale vremii apăreau cronici de teatru radiofonic, obicei aproape pierdut după 1990, când specia, dacă n-a dispărut cu totul, nu a mai fost cultivată decât sporadic (de exemplu, în revista „Teatrul azi” și în ziarul „Cronica Română”). Motivele nu trebuie căutate prea mult, dar mă îndoiesc serios că un cititor al gazetelor culturale de azi, câte mai sunt, sau al site-urilor culturale, tot mai multe, nu ar fi interesat de opiniile referitoare la piesele Teatrului Național Radiofonic. La fel cum ideea care se vehicula în aceste două decenii de după 1990, că teatrul radiofonic nu se mai ascultă, că vremea lui de glorie a apus azi, în epoca dominată de imagine, că e „de pe vremea bunicilor” care ascultau la difuzor, s-a dovedit a fi cât se poate de falsă. Dovada e chiar audiența pe care o au piesele de teatru difuzate pe posturile Radio România, interesul pentru programele noastre și popularitatea de care se bucură audițiile cu public de la Majestic, organizate de Redacția Teatru a Societății Române de Radiodifuziune.

Așa încât cred că e de datoria noastră să relansăm pe acest site Cronica de teatru radiofonic, referitoare atât la spectacolele în premieră, difuzate astăzi, dar și la spectacole difuzate în reluare pe posturile Radio România.

Cât de curând, așadar, Cronica de teatru radiofonic în Revista Teatrală Radio.

Costin Tuchilă

costintuchilaCRONICA DE TEATRU RADIOFONICantoaneta tănăsescu,audiența teatrului radiofonic,cronica de teatru radiofonic,gazetă culturală,premieră tnr,radio românia,românia literară,rubrica noua in revista teatrala radio,site cultural,spectacol de teatru radiofonic,teatrul azi,teatrul national radiofonic,tnr
Revista Teatrală Radio va relansa o specie publicistică absentă de multă vreme din peisajul presei românești: Cronica de teatru radiofonic. Dacă răsfoiți colecțiile marilor reviste, veți observa că nu e chiar multă vreme de când emisiunile Radio se bucurau de consemnări și analize publicistice. Trei decenii vi se pare mult?...