cronica discului de teatru radiofonic prezentare rubrica

În curând, în Revista Teatrală Radio veți putea citi o nouă rubrică, Cronica discului de teatru radiofonic, dedicată aparițiilor discografice cu spectacole de teatru radiofonic ale Editurii Casa Radio.

rubrica cronica discului de teatru radiofonic revist a teatrală radio

logo editura casa radioDupă cum se știe, încă din primii ani după înființarea ei, în urmă cu aproape două decenii (mai exact în 1998), Editura Casa Radio a început să valorifice prin editare pe CD bogata Fonotecă deshakespeare goldoni v hugo casa radio teatru a Radiodifuziunii Române, unicat, ca de altfel întreaga arhivă scrisă și sonoră a Radioului public. Colecția Fonoteca de aur /Teatru este binecunoscută astăzi atât specialiștilor cât și publicului larg. Aici au apărut înregistrări de referință ale teatrului radiofonic, din perioade diferite, în stiluri interpretative diferite, albume care conțin datele necesare și prezentări critice. Practic, și aceasta, un compendiu de istorie a teatrului radiofonic din România, care are aproape aceeași vechime cu Radioul românesc (prima transmisie a unui spectacol de teatru radiofonic: luni, 18 februarie 1929, Ce știa satul de V. Al Jean, cu Maria Filotti și Romald Bulfinski în distribuție – la mai puțin de patru luni de la inaugurarea postului public de Radio în România, 1 noiembrie 1928).

fonoteca de aur teatru editura casa radio

Au apărut de-a lungul timpului la Casa Radio veritabile capodopere de artă interpretativă, unele în serii de autor: Shakespeare, Molière, Goldoni, Victor Hugo, Ibsen, Cehov (integrală) Caragiale (integrală), V. Alecsandri, Camil Petrescu (integrală). Și altele pe care le puteți găsi pe site-ul editurii. Între ele și cea mai veche înregistrare de teatru radiofonic pe bandă magnetică, păstrată în Fonoteca Radio România: Hagi-Tudose de Barbu Ștefănescu Delavrancea, cu Nicolae Bălțățeanu în rolul titular, în regia lui Ion Șahighian, înregistrare din 1951 (data difuzării în premieră: 25 martie 1951).

camil petrescu teatru casa radio

Și cum nu credem că o cronică nu mai e citită dacă nu e publicată cât mai repede după apariția operei în discuție (fapt absurd, căci această specie publicistică are relevanță oricând, cu condiția ca autorul ei să aibă ceva de spus…), vom lansa în zilele următoare noua rubrică a Revistei Teatrale Radio. Cu mențiunea, dincolo de vreun orgoliu (ar fi de fapt perfect inutil pentru dvs., cititorii acestui site), că și ea va reprezenta un unicat în presa de astăzi, scrisă sau online, cum de altfel unicate sunt (iarăși departe de orice orgoliu – și spun asta cu multă amărăciune) Cronica de teatru radiofonic și Cronica de teatru tv, rubrici permanente ale site-ului nostru.

C. T.

logo revista teatrala radioVezi: arhiva Editura Casa Radio

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaCRONICA DISCULUI DE TEATRU RADIOFONICcaragiale,cronica discului de teatru radiofonic,editura casa radio,fonoteca de aur,integrala camil petrescu pe cd,integrala cehov pe cd,istoria teatrului radiofonic romanesc,moliere,rubrica noua in revista teatrala radio,teatrul national radiofonic
În curând, în Revista Teatrală Radio veți putea citi o nouă rubrică, Cronica discului de teatru radiofonic, dedicată aparițiilor discografice cu spectacole de teatru radiofonic ale Editurii Casa Radio. După cum se știe, încă din primii ani după înființarea ei, în urmă cu aproape două decenii (mai exact în 1998),...