de ȘERBAN CIONOFF

evocare eusebiu stefanescu de serban cionoff

După George Motoi şi Marcel Dragomir, Doamna Neagră a venit din nou să îşi ia tainul din lumea artelor. De data asta, l-a ales pe Domnul Eusebiu Ştefănescu. Am scris „Domnul”, cu D mare, pentru că, într-adevăr, la fel ca şi toţi cei ce l-au cunoscut şi l-au preţuit, îl consider şi îl voi considera pe actorul de excepţie Eusebiu Ştefănescu a fi un Domn în adevărata accepţie a acestui cuvânt. Şi când spun acest cuvânt – Domn – mă gândesc la o istorioară care circula acum ceva vreme despre Olga Tudorache, Marea Doamnă a Teatrului Românesc. Se povesteşte, aşadar, că venind vorba despre cineva, una dintre persoanele angrenate în discuţie a rostit propoziţia admirativă: „Este un domn!” La care, Doamna Olga Tudorache a replicat pe loc: „Nu este!” Şi, văzând uimirea din privirea interlocutoarei, a replicat pe acelaşi ton sever: „N-are manşetă!”

eusebiu stefanescu

Eusebiu Ștefănescu (3 mai 1944–15 martie 2015)

Ei bine, Domnul Eusebiu Ştefănescu „a avut manşetă”! Şi când spun asta mă gândesc la distincţia pe care o degaja fiinţa sa, la rafinamentul înnăscut (şi nu studiat, artificial) pe care l-am admirat şi l-am respectat la Domnia Sa chiar de la prima noastră întâlnire.

eusebiu stefanescu la martisor

Eusebiu Ștefănescu (în dreapta), Șerban Cionoff, Geo Saizescu, Mitzura Arghezi la Mărțișor

Ne-am întâlnit (se putea altfel?) în redacţia revistei „Harababura”, al cărei întemeietor şi spirit viu a fost neasemuitul nostru prieten, Nenea Geo Saizescu. Fireşte, îi admirasem arta actoricească pe scenă sau pe ecrane dar, de data aceasta, am avut parte de un recital de Artă de a Fi. La scurtă vreme după asta am avut onoarea ca, dimpreună cu Nenea Geo, cu profesorii Pavel Ţugui şi Valeriu Râpeanu, cu poetul Nicolae Dragoş şi criticul Călin Căliman, să participăm la o şezătoare literară organizată în ograda de la Mărţişor întru evocarea memoriei lui Tudor Arghezi. Gazdă deosebit de primitoare fiindu-ne, desigur, doamna Mitzura, fiica poetului. Spre plăcuta noastră surprindere, la şezătoare au venit foarte mulţi tineri, despre care aveam să aflăm că sunt elevi la şcolile din vecinătatea casei poetului Cuvintelor potrivite. Împrejurare care i-a dat Domnului Eusebiu Ştefănescu ocazia să ne mărturisească, emoţionat şi bucuros: „Iată că, fie chiar în acest imperiu al kitsch-ului, Poezia nu piere. Vin ei, tinerii, să îi dea viaţă şi să i se dăruiască.” Citește integral în Jurnalul.ro.

costintuchilaEVOCĂRIcuvinte potrivite,eusebiu ștefănescu,evocare eusebiu stefănescu,geo saizescu,harababura,mitzura arghezi,olga tudorache,tudor arghezi,vila de la martisor
de ȘERBAN CIONOFF După George Motoi şi Marcel Dragomir, Doamna Neagră a venit din nou să îşi ia tainul din lumea artelor. De data asta, l-a ales pe Domnul Eusebiu Ştefănescu. Am scris „Domnul”, cu D mare, pentru că, într-adevăr, la fel ca şi toţi cei ce l-au cunoscut şi...