praga scenografie cvadrienala

Miercuri 17 iunie 2015, la ora 18.00, în Staroměstské náměstí, Malá Strana, a avut loc ceremonia de deschidere a celei de-a XIII-a ediţii a Cvadrienalei de Scenografie de la Praga – cea mai mare expoziție de arhitectură teatrală și scenografică, care găzduieşte, din 1967, reprezentanți ai 68 de țări din întreaga lume –, prefigurând 11 zile de inspirație pentru profesioniști şi o experiență inconfundabilă pentru publicul larg.

CVADRIENALA DE SCENOGRAFIE DE LA PRAGA 2015
Au fost inaugurate secțiunile Țări și Regiuni (Section of Countries and Regions) de la Biserica Sf. Ana, Prague Crossroads şi Studenți (Student Section) de la Casa Kafka – unde România este prezentă prin cele două standuri curatoriate de comisarul de ţară pentru PQ ’15, Ştefania Cenean, scenograf şi profesor la Departamentul de Scenografie din cadrul Facultăţii de Teatru al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografie „I. L. Caragiale” din Bucureşti –, precum şi spaţiile expoziţionale corespunzătoare acestor secţiuni din celelalte centre PQ din Praga, în cadrul unor ceremonii specifice.

Au luat cuvântul: Daniel Herman (Ministrul Culturii al Republicii Cehe) şi Pavla Petrová (Directorul Institutului de Arte și Teatru şi director PQ) la Staroměstské náměstí, Sodja Lotker (Director artistic PQ) la Casa Kafka şi Aby Cohen (Comisar PQ de Politică), la Biserica Sf. Ana, Prague Crossroads.

imagini cvadrienala de scenografie praga
Alăturându-se temei de anul acesta a PQ, Spațiu comun: Muzică, Vreme, Politică 2013–2016 / SharedSpace: Music, Weather, Politics 2013–2016, standul naţional din cadrul secţiunii „Țări și Regiuni” prezintă, sub titulatura Rădăcini, proiectul Arbori bătrâni al lui Florin Ghenade (fotograf), cu imagini nocturne ale unor copaci seculari din România, iluminaţi cu reflectoare de teatru, şi înregistrări video ale acestora în lumina zilei de astăzi, realizate de Cristian Stănoiu (scenograf). La acest proiect a participat şi Alexandros Raptis, regizor şi light designer. Din spatele siluetelor de lemn, care creează interfaţa standului, privesc portrete de preoţi români care au suferit în perioada comunistă. Poveştile copacilor şi ale părinţilor se găsesc la stand, proiectate pe ecran şi sub forma unor ilustrate tipărite, pe care vizitatorii le pot lua acasă. Lemnul folosit pentru personajele din stand, realizate în atelierul scenografului Ştefan Caragiu, provine din refolosirea unor garduri vechi din spaţiul rural, care au putut fi salvate.

arbori batrani Florin_Ghenade

Florin Ghenade, Arbori bătrâni

În încercarea de a răspunde aceleiaşi temei PQ, amintite mai sus, standul studenţesc al României are ca temă Libertatea, vizitatorii putând privi, prin vizetele unor uşi metalice, proiectele de video mapping pe machete de scenografie ale Biancăi Veşteman.

Gustav Klimt, Hygeia, 1898,  lucrare distrusa in incendiul de la Immendorf Palace in 1945

Gustav Klimt, Hygeia, 1898,  lucrare distrusă în incendiul de la Immendorf Palace din 1945

Sâmbătă, 20 iunie, desemnată „Ziua României”, va avea loc o serie de evenimente dedicate la standul de la Biserica Sf. Ana: prezentarea conceptului proiectului naţional, etalarea producţiei scenografice din ultimii ani, precum şi un performance muzical, de la ora 14.30. Violoncelistul Adrian Naidin va interpreta un repertoriu special ales în concordanță cu tema evenimentului, întru o deplină unitate cu prezentarea de la stand a comisarului de țară. Luni, 22 iunie, de la ora 12.00, la Palatul Clam-Gallas, Ştefania Cenean, comisarul de ţară pentru România, va susţine o expunere despre Gustav Klimt şi opera sa scenografică,  astăzi valoroasă moștenire a teatrului românesc.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Praga

costintuchilaSCENOGRAFIEcvadrienala scenografie praga 2015,florin ghenade,gustav hlimt,icr,praga,scenografie,stefania cenean
Miercuri 17 iunie 2015, la ora 18.00, în Staroměstské náměstí, Malá Strana, a avut loc ceremonia de deschidere a celei de-a XIII-a ediţii a Cvadrienalei de Scenografie de la Praga – cea mai mare expoziție de arhitectură teatrală și scenografică, care găzduieşte, din 1967, reprezentanți ai 68 de țări...