damian crasmaru teatru-radiofonic

Personalitate unică, fascinantă și carismatică a teatrului românesc, intrată în galeria monștrilor sacri, Damian Crâșmaru este omagiat, la aniversare, de Teatrul Național Radiofonic, care difuzează, în perioada 8–11 mai, patru spectacole de excepție din creația radiofonică a maestrului.

Damian Crâșmaru

Damian Crâșmaru

Născut la 10 mai 1931, în Ploiești, Damian Crâșmaru a absolvit, ca șef de promoție, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”Ion Luca Caragiale” din București, în anul 1953, la clasa marilor actori și profesori Gheorghe Timică și Ion Finteșteanu. Debutul  răsunător, în rolul titular, din spectacolul Tartuffe de Molière, pe scena Naționalului bucureștean,  avea să fie primul pas într-o carieră ce se va dovedi, de  excepție. Pe aceeași scenă, Damian Crâșmaru va fi Othello din drama lui William Shakespeare, Léandre din Doctor fără voie de Molière, Alexandr în Cei din urmă de Maxim Gorki, Mortimer  din Maria Stuart de Friedrich Schiller, Cyrano din Cyrano de Bergerac de Edmond Rostand dar și Ulise din Ifigenia de Mircea Eliade, Nae Girimea în D’ale carnavalului  de I. L. Caragiale, George  din Părinţii teribili de Jean Cocteau, Gaston din Egoistul de Jean Anouilh, Martino în Patimile Sfântului Tommaso d’Aquino  de Alex Mihai Stoenescu ori Boss Finley din Dulcea pasăre a tinereţii de Tennessee Williams… Acestor zeci şi zeci de spectacole jucate pe cea dintâi scenă a țării, li s-au adăugat numeroase montări semnate de domnia sa, în calitate de regizor, o generoasă activitate de pedagog în arta actorului dar și numeroase şi foarte importante roluri la televiziune și la Radio. Sub bagheta marilor regizori ai teatrului radiofonic, Damian Crâșmaru a creat și în fața microfonului, roluri importante în spectacole din dramaturgia românească și universală, clasică și contemporană, spectacole de excepție tezaurizate în Fonoteca de Aur.

damian-crasmaru tnr

În semn de omagiu adus actorului Damian Crâșmaru, aniversat de întreaga lume teatrală, la 10 mai 2017, la aniversarea a 86 de ani, Teatrul Național Radiofonic vă invită să îl reascultați, pe marele actor, în patru spectacole de excepție din creația sa radiofonică: R.U.R. de Karel Čapek (regia artistică: Constantin Dinischiotu), Femeile țâfnoase de Carlo Goldoni (regia artistică: Constantin Moruzan), Dona Diana de Camil Petrescu (regia artistică: Mihai Zirra) și Gelozie de Sacha Guitry (regia artistică: Constantin Dinischiotu). Montările pot fi ascultate, la Radio România Actualități, de luni, 8 mai până joi, 11 mai, de la ora 23.05.

Comunicat al Teatrului Național Radiofonic

logo revista teatrala radioVezi: arhiva Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaTEATRUL NAȚIONAL RADIOFONICDamian Crâșmaru,Dona Diana de Camil Petrescu,Gelozie de Sacha Guitry,Gheorghe Timică,ion fintesteanu,Maria Stuart,Părinţii teribili de Jean Cocteau,Patimile Sfântului Tommaso d'Aquino,teatrul național bucurești,teatrul national radiofonic
Personalitate unică, fascinantă și carismatică a teatrului românesc, intrată în galeria monștrilor sacri, Damian Crâșmaru este omagiat, la aniversare, de Teatrul Național Radiofonic, care difuzează, în perioada 8–11 mai, patru spectacole de excepție din creația radiofonică a maestrului. Născut la 10 mai 1931, în Ploiești, Damian Crâșmaru a absolvit, ca...