o zi din viata lui robinson crusoe teatru radiofonic

tnr-logoTeatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați, în premieră, la Radio România Cultural,  joi, 19 mai 2016, de la ora 19.00, O zi din viața lui Robinson Crusoe de Danlogo rrc Cojocaru. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Diana Mihailopol. În distribuție: Dan Aștilean și Daniel Badale. Redactor: Irina Soare. Regia de studio: Renata Rusu. Regia de montaj: Mirela Anton. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu.

o zi din viata lui robinson crusoe

Textul dramatic reia tema extraordinarei aventuri a marinarului din York, imaginată acum aproape 300 de ani de Daniel Defoe, adăugându-i ample valenţe filosofice, politice, sociale şi morale, care îl ancorează subtil dar extrem de profund în contemporaneitate. Parte a unui amplu și generos proiect de promovare a dramaturgiei românești contemporane, spectacolul radiofonic regizat de Diana Mihailopol (care semnează și adaptarea textului) creează o lume cu o arhitectură complexă, în care gândurile, sentimentele și nostalgiile personajelor se îmbină, ca într-un puzzle, cu luciditatea observațiilor sociale, politice și morale asupra lumii pe care eroii au lăsat-o în urmă. Dan Aștilean, în rolul lui Robinson Crusoe și Daniel Badale, în cel al lui Vineri, dau viață textului, cu talent, inteligență artistică și bucurie a jocului, ce rezonează cu generoasele partituri actoriceşti, încărcate de motivaţii şi deschizătoare de posibilităţi, favorabile salturilor dintr-un registru în altul, dintr-un ton în altul, dintr-o nuanţă în alta. Decorul sonor, creat cu sensibilitate, talent şi profesionalism de către regizorul muzical Patricia Prundea şi regizorul tehnic, inginer Mirela Georgescu, are darul de a crea atmosferă, de a sublinia stări sufletești, regrete, emoții, speranțe. 

dan astilean daniel badale

Conștiință lucidă, implicată până la identificare în transformările dramatice ale societății românești de după căderea comunismului, Dan Cojocaru își păstrează neatins spiritul critic, alternând, în scrisul său,  accentele grave cu ironia și umorul.  „Dan Cojocaru este un  umorist rafinat, dar şi cu accente grave, dacă ar fi să-l plasez undeva, l-aş pune lângă marii Ilf şi Petrov. După ce citeşti o lucrare de a lui Dan Cojocaru, după ce râzi copios, în final te apucă o tristeţe copleşitoare. Este un mare har, pe care, la noi, nu l-au avut mulţi…”. Aşa îl caracteriza reputatul critic de teatru Valentin Silvestru, plasându-l pe scriitor în descendenţa marilor comediografi ai literaturii române şi universale. 

Dan Cojocaru

Dan Cojocaru

Actor (absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, secţia Actorie, la clasa maestrului Jules Cazaban), regizor, profesor, scriitor, Dan Cojocaru (1937–2009) a fost un împătimit al teatrului. O dovedesc memorabilele roluri jucate pe scena Teatrului Naţional din Timişoara și spectacolele de succes, montate la Teatrul TV. Remarcabile sunt, de asemenea, volumele sale de proză, povestiri umoristice şi teatru, publicate la prestigioase edituri bucureştene, opere de înaltă ţinută artistică, ce au captat rapid atenţia publicului şi au fost recompensate, de către critica de specialitate, cu importante distincţii.

Diana Mihailopol

Diana Mihailopol

Piesa O zi din viața lui Robinson Crusoe, câștigătoare a Premiului I la Concursul Naţional de dramaturgie (1995), a intrat imediat în atenţia oamenilor de teatru şi a cunoscut un număr impresionant de montări, pe scenele din România, dacă ar fi să amintim doar spectacolele de la Teatrul Naţional din Bucureşti – în regia lui Vlad Stănescu, Teatrul „La Papion” din Turda, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Vasilache” din Botoşani şi Teatrul de Nord din Satu Mare, dar şi pe scene ale unor teatre din alte țări, aparținând spaţiului ex-comunist. 

Spectacolul  O zi din viaţa lui Robinson Crusoe de Dan Cojocaru va putea fi audiat în avanpremieră luni, 16 mai 2016, la ora 11.00, la Hotel Ramada Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti.

Trailer O zi din viața lui Robinson Crusoe

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Teatrul Național Radiofonic

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂauditii hotel majestic,Dan Aştilean,dan cojocaru,daniel badale,diana mihailopol,premiera rtr,robinson crusoe,teatrul national radiofonic
Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați, în premieră, la Radio România Cultural,  joi, 19 mai 2016, de la ora 19.00, O zi din viața lui Robinson Crusoe de Dan Cojocaru. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Diana Mihailopol. În distribuție: Dan Aștilean și Daniel Badale. Redactor: Irina Soare. Regia...