dana dogaru teatru radiofonic

Dana Dogaru a debutat spectaculos, în teatru și film, în 1977, la numai un an după terminarea facultății. Primul rol în cinematografie va fi legat de pelicula muzicală, de mare succes, Eu, tu și Ovidiu, căreia îi vor urma numeroase altele  iar debutul în teatru va însemna rolul Evei din Ulciorul sfărâmat de Heinrich von Kleist la Teatrul ”Nottara”, scenă căreia îi va rămâne credincioasă întreaga carieră și care o  va răsplăti dăruindu-i  succese răsunătoare. Aici Dana Dogaru a fost  Stanca din Răceala de Marin Sorescu, Juliette din Mâța în sac de Georges Feydeau dar și Silvia din spectacolul  Acești îngeri triști de Dumitru Radu Popescu ori Paulina din Fecioara și moartea de Ariel Dorfman… Acestor roluri li s-au adaugat alte, numeroase partituri, pe scenă, la teatrul de televiziune dar și la Radio, creații tulburătoare care au scris pagini importante în istoria teatrului românesc și care au fost recompensate cu distincții importante, dacă ar fi să amintim doar Premiul UNITER în anul 2008 pentru dublul rol din spectacolul În rolul victimei’de Vladimir Presniakov, regia artistică: Felix Alexa, spectacol al Teatrului Metropolis din București.

Dana Dogaru

Dana Dogaru

 În cei peste 40 de ani de carieră, care s-au adunat, până acum, Dana Dogaru a interpretat importante partituri și la teatrul radiofonic, sub bagheta celor mai prestigiosi regizori. Rafinamentul jocului său, personalitatea artistică tulburătoare – un  amestec straniu de vulnerabilitate și forță lăuntrică – sensibilitatea interpretării, pusă în valoare de  timbrul unic, inconfundabil, au făcut din domnia sa o colaboratoare prețioasă a teatrului la microfon, care păstrează în Fonoteca de Aur zeci de spectacole de colecție, a căror vedetă este Dana Dogaru.  

Începând de luni, 13 martie și până joi, 16 martie 2017, de la ora 23.05, la Radio România Actualități, vă invităm să ascultați patru spectacole emblematice din creația radiofonică semnată Dana Dogaru: Marguerite de Armand Salacrou, montare în care îi dau replica Mircea Albulescu, Dan Condurache şi Daniel Tomescu, regia artistică: Cristian Munteanu, Logodnicul de Hortensia Papadat-Bengescu, Nu ascultati, doamnelor! de Sacha Guitry şi Insula de Mihail Sebastian, spectacole semnate de regizorul Dan Puican. 

Comunicat al Teatrului Național Radiofonic

Vezi: arhiva Teatrul Național Radiofoniclogo revista teatrala radio

costintuchilaTEATRUL NAȚIONAL RADIOFONICAcești îngeri triști de Dumitru Radu Popescu,dan condurache,dana dogaru,Marguerite de Armand Salacrou,mihail sebastian,mircea albulescu,Răceala de Marin Sorescu,teatrul national radiofonic
Dana Dogaru a debutat spectaculos, în teatru și film, în 1977, la numai un an după terminarea facultății. Primul rol în cinematografie va fi legat de pelicula muzicală, de mare succes, Eu, tu și Ovidiu, căreia îi vor urma numeroase altele  iar debutul în teatru va însemna rolul Evei...