de RALUCA NIȚĂ

premiera mondiala povestea lui qu

Există poveşti care se bucură de viaţă eternă. Apar, dispar, se transformă, se îmbogăţesc sau dimpotrivă, rămân esenţă, dar supravieţuiesc vremurilor şi diferitelor faze socio-culturale.

Povestea lui Qu, mitic bufon chinez, un erou în ciuda naturii sale de om simplu, îşi are rădăcinile în epoci antice şi fabuloase, când călugării budişti zburau şi lacurile erau locuite de dragoni.  O legendă populară revăzută în anii ’20 de Lu Xun, poet, părintele limbii chineze simplificate, admirator al lui Mao.

 Dario Fo

Dario Fo

Acum 20 de ani, Dario Fo (Premiul Nobel pentru literatură în 1997) scria împreună cu regretata lui soţie, actriţa Franca Rame, o comedie: Povestea lui Qu. Textul nu a fost niciodată reprezentat, în acea perioadă Fo descoperea operele lui Ruzzante şi se dedica lor, jucând rolul protagonistului. În timp, dat fiind faptul că textul presupune un Qu în excelentă formă atletică iar autorul său este tot mai în vârstă, proiectul este din nou abandonat.

scena din spectacolul Povestea lui Qu

Scenă din spectacolul Povestea lui Qu

eveniment teatral sigla„Dar Qu nu se lasă”, spune actorul şi dramaturgul italian, „e nerăbdător să iasă pe scenă şi, în sfârşit anul acesta va reuşi.”

Miercuri, 24 septembrie 2014, la ora 20.30 a fost programată premiera mondială a spectacolului la Teatrul Studio Melato din Milano, în cadrul Festivalului „Tramedautore”. Regia este semnată de Massimo Navone cu Massimo Bottini în rolul personajului principal căruia i s-au alăturat alătura 26 de actori, dansatori şi acrobaţi ai Şcolii de teatru „Paolo Grassi”. Decorurile şi costumele sunt realizate de studenţii Academiei din Brera iar muzica a fost compusă de elevii Şcolii Civice Claudio Abbado.

Povestea lui Qu- afis dario fo

Spectacolul va fi prezentat şi în cadrul manifestărilor culturale ale Expoziţiei universale de la Milano din 2015.

„Qu este un fel de Arlecchino chinez, înfometat şi anarhist care trăieşte din mila altora şi din ironie”, explică Fo. „La o petrecere, nimereşte din întâmplare într-un grup de călugări rebeli care zboară pe zmei din hârtie colorată ascunzându-şi săbiile sub sutane. Participă fără să vrea la revolta împotriva guvernatorului, este considerat comandant al revoluţionarilor şi acuzat de «comunism utopic». El nici măcar nu ştie ce înseamnă acest lucru dar înţelegând că toţi ceilalţi îl văd astfel, începe să se convingă că aşa este cu adevărat. Este arestat, interogat, i se cer numele celorlalţi complotişti. Qu însă tace, pentru că nici nu îi cunoaşte. Tăcerea lui este interpretată ca o rezistenţă curajoasă. Proclamat erou de tovarăşii săi de luptă, e condamnat la moarte. Capul tăiat al lui Qu zboară în înălţimile cerului strigând mulţimii adunate: «Nu vă fie frică, tovaraşi! E utopic comunismul!»”

Corespondenţă de la Roma

raluca nita

Raluca Niță

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000 de Raluca Niță

 

 

costintuchilaPREMIERĂ ABSOLUTĂdario fo,eveniment,milano,piccolo teatro studio melato milano,poveste chineză,povestea lui qu,premieră mondială,raluca niță,roma
de RALUCA NIȚĂ Există poveşti care se bucură de viaţă eternă. Apar, dispar, se transformă, se îmbogăţesc sau dimpotrivă, rămân esenţă, dar supravieţuiesc vremurilor şi diferitelor faze socio-culturale. Povestea lui Qu, mitic bufon chinez, un erou în ciuda naturii sale de om simplu, îşi are rădăcinile în epoci antice şi fabuloase,...