de RALUCA NIȚĂ

dario fo televiziune milano

Ambrozie este sfântul protector al oraşului Milano. De aceea există tradiţia deschiderii stagiunii la Teatrul La Scala la 7 decembrie. Dar şi Premiul Oscar Dario Fo l-a omagiat în aceeaşi seară cu un spectacol în direct la televiziune, pe canalul RAI 5 tocmai după inaugurarea stagiunii teatrului milanez cu opera lui Beethoven, Fidelio.

Dintre ultimele sale spectacole, Fo prezentase ultima dată în televiziune doar Lu santo jullàre Francesco, dedicat Sfântului Francisc. Spectacolul televizat s-a bucurat de un succes neaşteptat. Pe Rai Uno a avut o audienţă de 12%, când toţi jurau că un 3% ar fi fost un miracol. 

dario fo sf francisc

Dario Fo în Lu santo jullàre Francesco

Acum Dario Fo se întoarce în televiziune cu o antologie a ultimelor sale lucrări: dedicate sfinţilor, pictorilor şi artiştilor care au făcut parte din istoria culturală a Italiei. 

Printre aceşti protagonişti culturali se afla şi protectorul oraşului Milano, Ambrozie care a fost episcop acolo în anul 370. Sant’Ambrogio e l’invenzione di Milano este un text scris în anul 2009. 

„Sfântul Ambrozie, spune Fo, este o figură miraculoasă, diferită de multe altele. A fost  consilierul împăratului Valentiniano când Milano era capitala imperului dar a avut un rol fundamental pentru cei mai umili, mai săraci şi mai chinuiţi din societatea de atunci. Era un progresist şi un pacifist.” 

dario fo spectacol tv

Dario Fo

În textul scris de dramaturgul milanez, Ambrozie este comparat şi cu Sfântul Augustin de Hipona. O comparaţie apocrifă foarte curajoasă. 

Cu această premieră RAI 5 deschide seria spectacolelor realizate de Dario Fo: de la Giotto o non Giotto la Correggio che dipingeva appeso al cielo până la cele care reconstituie biografiile lui Rafael, Michelangelo, Picasso desnudo, încheind cu Mantegna şi Caravaggio – 10 spectacole inedite până acum în televiziune.

Corespondenţă de la Roma

 dario-fo-raluca-nita

Dario Fo în Lu santo jullàre Francesco


raluca-nita

Raluca Niță

Alte articole de Rlogo revista teatrala radioaluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000  

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

Eduardo De Filippo, 30 de ani de la moarte

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

costintuchilaȘTIRIcaravaggio,dario fo,dario fo la RAI,fidelio,giotto o non giotto,la scala,lu santo jullare francesco,mantegna,picasso desnudo,rai 5,Rai uno,raluca niță,sf augustin,sfantul ambrozie
de RALUCA NIȚĂ Ambrozie este sfântul protector al oraşului Milano. De aceea există tradiţia deschiderii stagiunii la Teatrul La Scala la 7 decembrie. Dar şi Premiul Oscar Dario Fo l-a omagiat în aceeaşi seară cu un spectacol în direct la televiziune, pe canalul RAI 5 tocmai după inaugurarea stagiunii teatrului...