scrisori-pierdute-bogdan-saratean premiera sibiu

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu prezintă sâmbătă, 8 martie, la ora 20.00, premiera spectacolului Scrisori pierdute, scenariul și regia: Bogdan Sărătean. Evenimentul va avea loc la Studioul CAVAS din cadrul Facultății de Litere și Arte din Sibiu.

scrisori-pierdute-bogdan-saratean

Scrisori pierdute este un spectacol despre singurătate, dragoste și compasiune, ce propune o întâlnire imaginară cu copilul din Kurt Cobain, cu demonii lui Antonin Artaud şi ai lui Vincent Van Gogh, cu erosul relaţiei lui Henry Miller cu Anais Nin, sau cu dorul lui Yoko Ono pentru soţul ei John Lennon. „Am răsfoit împreună cu actorii zeci de scrisori. Scrisori scrise acum sute de ani, scrisori scrise alaltăieri. Scrisori scrise de regine, de artişti, de mame, de revoluţionari, de poeţi, de oameni obişnuiţi. Fiecare cu aerul ei, fiecare cu povestea ei”, a declarat Bogdan Sărătean în timpul repetițiilor. Născut din nostalgia răsfoirii unei scrisori din hârtie, transformată azi într-un obiect virtual, spectacolul studenților Departamentului de Artă Teatrală din Sibiu face o cronică a omului modern în relație cu lumea din jur.

bogdan saratean

Bogdan Sărătean

Scrisori pierdute este cel de-al doilea spectacol prezentat de studenții actori din Sibiu în cadrul Proiectului European „Teatrul Modern – Mijloace Moderne”, după ce în prima etapă a proiectului aceștia au prezentat spectacolul „Multimedia Project” în regia lui Șerban Puiu, cu premiera în data de 26 aprilie 2012.

Proiectul „Teatrul Modern – Mijloace Multimedia” este implementat de Asociația Centrul Multimedia Teatru74 din Târgu-Mureș în parteneriat cu Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu și are ca obiectiv general organizarea, pe parcursul a doi ani consecutivi, a două stagii de practică profesională în domeniul „teatrului modern”, cu accent pe mijloace multimedia. Grupul țintă al proiectului este format din studenţii celor două facultăți de teatru din regiunea centru: Târgu-Mureș și Sibiu, de la specializările actorie, coregrafie, animație – teatru de păpuși, regie şi scenografie. Conform programului, la finalul fiecărui stagiu de practică, se vor organiza evenimente de diseminare a rezultatelor proiectului, pe parcursul a trei zile. În cadrul acestor evenimente, organizate în Sibiu și Târgu-Mureș, vor fi prezentate spectacolele rezultate în urma stagiului de practică și se vor organiza conferințe de presă și dezbateri privind spectacolele și aspecte legate de desfășurarea proiectului, cu participarea studenților implicați în proiect, dar și a publicului.

vincent van gogh autoportret 1889

Vincent van Gogh, Autoportret, 1889

Toate spectacolele din cadrul acestui proiect vor avea ca tematică utilizarea mijloacelor multimedia, fie ca instrumente moderne de expresie, fie ca alternativă la decorul clasic.

Din distribuția spectacolului fac parte studenții Mădălina Dorobanţu, Claudiu Fălămaş, Ştefana Geleriu, Andrada Grosu, Diana Lomotă, Constantin Podu, Andrada Poplăcean, Alexandra Roatiş, Mihaela Şandru, Angelica Cosma, Sebastian Dobrescu, Florentina Dumitru, Valeriu Iarca, Raluca Ivan, Oana Marin, Alexandra Mihalache, Robert Mihart, Andreea Moşoiu, Fabiola Petri, Alexandru Udrea și Claudiu Urse. La acest proiect și-au adus contribuția scenograful Mihai Păcurar și coregrafa Adriana Bârză, precum şi actorii Dana Taloş, Codruţa Vasiu, Laura Ilea şi Viorel Raţă. Un element surpriză va fi muzica pentru acest spectacol care reprezintă o creație originală a studentului Claudiu Fălămaș.

sigla teatrul din sibiuUrmătoarea reprezentație a spectacolului Scrisori pierdute va avea loc duminică, 30 martie, ora 20.00, tot la Studioul CAVAS din cadrul Facultății de Litere și Arte din Sibiu.

Accesul publicului la aceste evenimente se face gratuit, în limita locurilor disponibile, pe baza unei rezervări făcute în avans la Agenția Teatrală din Sibiu (bvd. Nicolae Bălcescu nr. 17, tel. 0369 101 5780369 101 578). Acest spectacol nu este recomandat tinerilor sub 12 ani.

Spectacol realizat în cadrul proiectului Teatrul Modern – Mijloace Multimedia. Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013. Investește în oameni!

Interviu cu Bogdan Sărătean, realizat de Raluca Rădulescu

 

costintuchilaPREMIERĂantonin artaud,bogdan saratean,fon social european,henry miller,john lennon,kurt cobain,proiecte teatru sibiu,raluca radulescu,resurse umane,scrisori,scrisori pierdute,teatrul national radu stanca sibiu,van gogh,yoko ono
Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu prezintă sâmbătă, 8 martie, la ora 20.00, premiera spectacolului Scrisori pierdute, scenariul și regia: Bogdan Sărătean. Evenimentul va avea loc la Studioul CAVAS din cadrul Facultății de Litere și Arte din Sibiu. Scrisori pierdute este un spectacol despre singurătate, dragoste și compasiune, ce propune...