grand-prix-nova-2016

Evenimente dedicate marelui public la Festivalul „Grand Prix Nova”

Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic „Grand Prix Nova” nu este numai o manifestare dedicată specialiştilor, veniţi la Bucureşti, de pe toate continentele, în număr record, ci şi marelui public, pentru care au fost pregătite evenimente speciale. Acesta a fost mesajul transmis în cadrul conferinţei de presă ce a avut loc la Grand Hotel Continental din Bucureşti, care găzduieşte, în perioada 31 mai–5 iunie 2016, cea de a IV-a ediţie a festivalului.

Conf presa1 Grand Prix Nova 2016 Foto Alexandru  Dolea

Organizat de Radio România, evenimentul se află sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României, Custodele Coroanei, şi are ca temă Inovaţia.

La conferinţa de de presă au luat cuvântul: regizorul Attila Vizauer – directorul festivalului, Tomasz Kluz – coordonator de proiecte, PR la Institutul Polonez din Bucureşti, regizorii Mihai Lungeanu şi Ilinca Stihi de la Teatrul Naţional Radiofonic.

Conf presa2 Grand Prix Nova 2016 Foto Alexandru  Dolea

Imagini de la conferința de presă. Foto: Alexandru Dolea

Directorul festivalului, regizorul Attila Vizauer, a subliniat faptul că, pe lângă cele patru zile de audiţii şi discuţii despre piesele sonore audiate cu membrii juriului, competitori şi participanţi, programul cuprinde şi evenimente importante dedicate marelui public.

Mesterul Manole afis

Spectacolul de teatru Meşterul Manole, în cadrul Grand Prix Nova, la Odeon

Sâmbătă, 4 iunie, ora 19.30, la Teatrul Odeon din București, Sala Studio, va avea loc o reprezentaţie în premieră naţională cu spectacolul polonez Meşterul Manole. Spectacolul se joacă în România, ca urmare a parteneriatului dintre Radio România, Institutul Polonez şi Teatrul Odeon.

Balada populară românească despre Meşterul Manole, aşa cum a fost ea culeasă de Vasile Alecsandri, a devenit un impresionant spectacol de teatru, în interpretarea artiştilor şi muzicienilor din Polonia. Spectacolul este rodul imaginaţiei regizorului Darek Błaszczyk şi a muzicianului Jacek Hałas, plecând de la fascinaţia lor pentru legendă şi pentru tradiţiile muzicale ale Carpaţilor. Ei au transformat această poveste, despre un om sfâşiat de dragoste şi de dorinţa de a crea lucruri măreţe, într-un spectacol de teatru radiofonic. Apoi, cu ajutorul lui Zbyszek Olkiewicz, a devenit o montare pentru scenă, sau, mai bine spus, „un ritual scenic, un performance şi un concert în acelaşi timp”. Baza spectacolului este cântul arhaic, alături de sunetul instrumentelor populare, în interpretarea virtuozilor muzicii tradiţionale din Polonia. Spectacolul a fost premiat, în cadrul Festivalului Două Teatre – Sopot, pentru cea mai bună regie şi cea mai bună muzică, şi a fost prezentat în festivalurile Prix Marulič (Hvar, Croaţia) şi Prix Italia, 2014.

Mesterul Manole

Imagine din spectacolul Meșterul Manole

Regia şi scenografia: Darek Błaszczyk, Zbyszek Olkiewicz, muzica: Jacek Hałas. Durata: 50 min. Spectacolul este supratitrat în limba română

Federico Fellini şi Teatrul Radiofonic

Teatrul Naţional Radiofonic lansează în premieră pe ţară un eveniment unic în peisajul cultural românesc, Federico Fellini şi Teatrul Radiofonic, care provoacă la redescoperirea personalităţii de anvergură mondială a cineastului italian. Calitatea de scenarist pentru radio a lui Fellini, deloc cunoscută în România, va fi revelată iubitorilor de film şi sunet cu prilejul a două evenimente de anvergură în cadrul Grand Prix Nova.

Federico-Fellini

Federico Fellini

Duminică, 5 iunie, de la ora 18.00, în Sala de concerte „Mihail Jora” a Radiodifuziunii Române va avea loc spectacolul lectură Surpriza/În afara programului, după un text semnat de Federico Fellini şi Nicola Manzari.

O demonstraţie vie şi amuzantă a modului în care se înregistrează un spectacol de teatru radiofonic, dar şi un alt mod de apropiere faţă de universul fellinian, toate acestea, în viziunea lui Mihai Lungeanu, care semnează regia şi scenariul. În distribuţie, artişti consacraţi ai teatrului contemporan: Virgil Ogăşanu, Ioana Calotă, Dan Condurache, Valentin Teodosiu, Petre Lupu, Gavril Pătru şi studenţi ai Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. Intrarea este liberă.

Tot duminică, 5 iunie, ora 17.30, în foaierul aceleiaşi săli de concerte „Mihail Jora”, Festivalul „Grand Prix Nova” devine rampa de lansare pentru producţii radiofonice de inspiraţie felliniană.

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră naţională, cinci spectacole sonore bazate pe scenarii radiofonice semnate de marele cineast Federico Fellini. Acestea vor putea fi ascultate la Radio România Actualităţi în 6, 7 şi 8 iunie, de la ora 23.05.

Proiectul Federico Fellini şi Teatrul Naţional Radiofonic este încununarea unei ample colaborări cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti prin implicarea Secţiilor Actorie şi Scenografie. Astfel, piesele sonore pe scenarii de Fellini cuprind un număr record de debuturi actoriceşti selectate în urma unui casting amplu realizat cu studenţii UNATC. De asemenea, imaginea proiectului este gândită şi realizată de studenţii la secţia Scenografie Master 1 care vor organiza o expoziţie pe temele propuse de scenariile felliniene, sub îndrumarea lui Mihai Dorobanţu, profesor asociat şi a lect. univ. dr. Imelda Manu.

grand prix nova ed 4

Organizator: Radio România.

Parteneri: Institutul Polonez, Teatrul Odeon, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică- I.L. Caragiale Bucureşti, UNITER. Parteneri media: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Regional, TVR 2, România TV, Zile şi nopţi, Revista 22, Observator Cultural, Grand Hotel Continental, Ziarul Metropolis, mediaTRUST, Art Act Magazine, Accente, Agenţia de carte.ro.

Serviciul  Comunicare al Societății Române de Radiodifuziune

logo revista teatrala radioVezi: arhiva Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic „Grand Prix Nova”

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

costintuchilaGRAND PRIX NOVAfellini,grand prix nova,mesterul manole,teatrul odeon
Evenimente dedicate marelui public la Festivalul „Grand Prix Nova” Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic „Grand Prix Nova” nu este numai o manifestare dedicată specialiştilor, veniţi la Bucureşti, de pe toate continentele, în număr record, ci şi marelui public, pentru care au fost pregătite evenimente speciale. Acesta a fost mesajul transmis...