Dialoguri independente, rubrică de TUDOR SICOMAȘ

dialoguri independente delia hriscu badea tudor sicomas

sigla rubricii dialoguri independenteDragi iubitori ai teatrului independent, începând de astăzi, vă voi oferi câteva interviuri cu artiști talentați și interesanți care activează în această arie de spectacol. Pentru că, așa cum spune zicala britanică, ”Ladies first”, de această dată vă invit să faceți cunoștință cu Delia Hriscu-Badea, una dintre vocile proaspete ale scenei independente autohtone.

Tudor Sicomaș: Povestiți-ne, vă rog, câte ceva despre parcursul dumneavoastră artistic, de la începuturi și până în prezent.

Delia Hriscu-Badea: Am absolvit Academia de Arte ”George Enescu” din Iași, Facultatea de Teatru, la clasa prof. Constantin Popa. Am fost angajată a Teatrului Valah din Giurgiu actualmente Teatrul ”Tudor Vianu” și am colaborat cu Teatrul Masca.

Când a venit pe lume fetița mea, am ales să mă retrag o perioadă și să mă dedic creșterii și educației ei, neînsemnând că m-am rupt cu totul de peisajul artistic. Am fost voce de reclamă TV, radio, teatru radiofonic, am lucrat cu copiii, am imprimat pentru Editura Eduteca cd-uri educative.

Delia Hrișcu-Badea

Delia Hriscu-Badea

T. S.: Ce anume v-a motivat să începeți și să creați spectacolul ”Elida – Asociatia Artiștilor Anonimi”?

D. H.-B.: Dorința de a mă întoarce pe scenă nu m-a părăsit niciodată. M-am gândit mult până am început lucrul la monodrama ”Elida – Asociatia Artiștilor Anonimi”. M-am sfătuit cu regizorul Florin Antoniu, care semnează regia, scenariul și ilustrația muzicală a spectacolului, cu soțul meu Cristian Hriscu-Badea care a produs acest spectacol și am hotărât să demarăm proiectul. Cred că acesta a fost momentul ideal să fac pasul ăsta, astăzi văzând cu alți ochi tot ce ține de scenă și teatru în general. M-am simțit pregătită să țin o oră și zece minute de spectacol, singură, să duc emoția aceasta timp de o oră fără să mă pierd și să-i pierd pe cei care mă privesc.

Elida Delia Hrișcu Badea

Am vrut să spun o poveste care este atât a mea, cât și a altor artiști care trăiesc în anonimat. De fapt e o poveste care se pliază pe orice domeniu profesional când vorbim de neîmplinire în carieră.

M-am întors cu emoție pe scenă, rugându-mă să-și amintească de mine și să mă primească așa cum se cuvine. Un pariu cu mine – câștigat, aș putea spune.

”Elida” s-a născut din tristețea de a nu-mi fi găsit locul în nici o altă parte, din dorința de a fi, de a spune că sunt, că suntem, că se poate, că uneori anii departe de scenă nu înseamnă că ai abandonat, că te-ai pierdut, că nu exiști. ”Trebuie să avem răbdare!” Cum bine zice Ofelia lui Shakespeare.

Delia Hrișcu-Badea în ”Elida” interviu

Delia Hriscu-Badea în ”Elida”

T. S.: După această primă experiență, cum priviți teatrul independent românesc și, mai ales, credeți ca el are un viitor în România?

D. H.-B.: De la Elida” până la ideea unei companii private de spectacole nu a fost decât un pas. Obișnuiam să glumim în casă spunând: ”Cu ce știu eu și cu ce știi tu nu se poate să nu ne pricepem să punem pe picioare așa ceva.” Și am făcut asta. 

Știm că e greu. Știm că cere timp și muncă de Sisif uneori, dar credem că acolo unde sunt calitate, motivație, determinare, talent și inteligență, rezultatele nu întârzie să apară.

Foto Radu Henegar

Foto: Radu Henegar

E nevoie să scoatem la lumină talente, actori care au fost lipsiți de șansă. Asta trebuie să facă teatrul independent: să-i caute, să-i scoată la lumină și să-i pună în valoare pe cei care își doresc să facă meseria asta, care au și voință și talent, dar nu și-au găsit locul. Cred că teatrul independent poate și trebuie să devină un competitor serios și de calitate.logo teatrul din mansarda

T. S.: Suntem curioși să știm: v-a schimbat acest spectacol perspectiva asupra destinului actorului?

D. H.-B.: Destinul actorului? Tocmai ni l-am luat în propriile mâini. Teatrul Din Mansardă își construiește propriul său destin. Cum? Adunând în jurul lui oameni talentați, inimoși, generoși, hotărâți să contruiască împreună o realitate de care suntem siguri că veți auzi de-acum înainte: Teatrul Din Mansardă.

Tudor Sicomaș

Tudor Sicomaș

logo-revista-teatrala-radio

Alte articole de Tudor Sicomaș: O farsă cât se poate de reală, cronică de teatru 

Cea mai frumoasă pledoarie pentru libertate, cronică de teatru 

O jumătate de om… mai bună decât niciun om…, cronică de teatru

Imnul iubirii sau Cântec despre Anita, cronică de teatru

Ciocnirea titanilor, cronică de teatru

Spectacolul ca miracol, cronică de teatru

O metamorfoză personală, cronică de teatru

Revelaţii târzii. Mitologia faustică peste timp, cronică de teatru

Întoarcerea în timp sau Triumf asupra maturității, cronică de teatru

Legende în ploaie, cronică de balet

Revista Teatrală Radio, o platformă extrem de bine dezvoltată

Amintiri teatrale din 2016: Teatrul – colac de salvare, cronică de teatru

Șalom, nene Iancule!, cronică de teatru

Circul morții, cronică de teatru

Recitalul generațiilor, cronică de teatru

Un spectacol incomod, cronică de teatru

Brutalitatea zilei de azi, cronică de teatru

Doamna cu o mie de fețe

Magia copilăriei, cronică de teatru

Artă contra putere sau despre sclavii ideilor, cronică de teatru

Dulcea nostalgie amară a tinereții, cronică de teatru

Despre dragoste și artă, cronică de teatru

Copilărie regăsită, cronică de teatru

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva rubricii Interviu 

Arhiva rubricii Promo

costintuchilaDIALOGURI INDEPENDENTEAcademia de Arte ”George Enescu” din Iași,Constantin Popa,Cristian Hrișcu-Badea,Delia Hrișcu-Badea,Editura Eduteca,educatie,Elida,Elida – Asociatia Artiștilor Anonimi,Florin Antoniu,Ladies first,ofelia,rubrica dialoguri independente tudor sicomaș,shakespeare,Sisif,teatru independent,Teatrul Din Mansardă,Teatrul ”Tudor Vianu”
Dialoguri independente, rubrică de TUDOR SICOMAȘ Dragi iubitori ai teatrului independent, începând de astăzi, vă voi oferi câteva interviuri cu artiști talentați și interesanți care activează în această arie de spectacol. Pentru că, așa cum spune zicala britanică, ”Ladies first”, de această dată vă invit să faceți cunoștință cu Delia...