stagiune reactor cluj

După o vară de rezidențe și repetiții, de plănuit proiecte noi și puțină vacanță, Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca își reîncepe programul regulat cu a cincea stagiune din existența lui de până acum.

Noua stagiune începe cu prezentarea celor două spectacole create vara aceasta de rezidenții Fresh Start, ediția a II-a. Două echipe de tineri artiști, proaspăt absolvenți ai facultăților de profil din țară, au lucrat timp de două luni sub mentoratul unor artiști cu experiență, pe tehnici de teatru documentar sau teatru performativ, iar acum deschid ușa laboratorului pentru întâlnirea cu publicul. Spectacolul de teatru performativ va avea prezentarea publică în data de 31 august, iar cel de teatru documentar în 4 septembrie, urmând să pornească apoi într-un turneu de prezentare în București, Târgu-Mureș și Iași. În funcție de feedbackul primit de la public, mentori și de la cele două echipe, unul sau ambele spectacole ar putea fi incluse în stagiunea permanentă a spațiului Reactor.

Prezentari FRESH START - Reactor

Tot în luna septembrie are loc și premiera celui de-al doilea spectacol realizat în cadrul proiectului Exerciții de democrație. Investigarea istoriei recente,Miracolul de la Cluj”, în regia lui David Schwartz și dramaturgia lui Petro Ionescu.

Dintre evenimentele lunii septembrie fac parte și activitățile din proiectul Focus Atelier, organizat de Asociația Reciproca, proiect care îl aduce în toamna aceasta la Reactor pe artistul bulgar Alexander Manuiloff. În cadrul rezidenței sale la Cluj, artistul va coordona un atelier de scenarii performative (detalii și înscrieri pe site-ul www.focusatelier.ro) și va prezenta performance-ul Statul”.

Pe lângă toate acestea, spectacolele All Over Your Face” și ”M.I.S.A.PĂRUT” vă așteaptă la noi reprezentații,  sperând să vă redeschidă treptat apetitul pentru teatru, experiment și tot ce înseamnă experiența #reactor.

Program Septembrie Reactor

Detalii:

31 august, ora 20.00: Ziua în care papucii mei și-au înghițit limba”Rezidenți: Casandra Topologeanu, Ioana Hogman, Gábor Zsófi, Oana Marcu, Radu Dogaru, Claudiu Urse. Mentor: Ferenc Sinkó.

Gândește-te la drumul pe care îl parcurgi cu regularitate. Fie că e vorba despre drumul către job sau școală, drumul spre cineva sau întoarcerea acasă, observă-ți mintea aleargând între ceea ce vede, ceea ce revede și toate lucrurile de care îți amintește sau pe care le proiectează. E ceva plictisitor și plăcut în acest refren. Asta până când, într-un moment necunoscut, se întâmplă ceva neașteptat, ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum și care e puțin probabil să se întâmple a doua oară. Există posibilitatea ca acest eveniment, necunoscut încă, să schimbe ceva pentru totdeauna.

4 septembrie, ora 20.00: #Abuz”. Rezidenți: Adina Lazăr, Adriana Creangă, Clara Manea, Ioana Chițu, Lucian Rus, Alexandru Chindriș. Mentor: David Schwartz. 

Spectacolul #Abuz” urmărește erorile din sistemul judiciar pornind de la cazul Danielei Tarău, arestată pe nedrept în perioada 2001–2002.  De aici se ajunge la modul în care decurg arestările în prezent și la cum este perceput sistemul de cei ce dețin controlul și care ar trebui să rezolve problemele.

8 septembrie, ora 19.00: ”Statul”, performance realizat de artistul bulgar Alexander Manuiloff în cadrul Focus Atelier, proiect al Asociației Reciproca.

19 septembrie, ora 20.00: All over your face”, un spectacol de Botond Nagy. Cu: Paula Rotar, Denisa Blag, Ioana-Maria Repciuc. Scenografia: Valentin Oncu. Costume: Sorana Oltean. Coregrafia: Știan Ionuț-Claudiu. Light Design: Erőss László. Coloana sonoră: Botond Nagy.

Un studiu pe tema tinereții, a relațiilor pe care le purtăm cu noi toată viața, povești din tinerețe. Un livingroom. Niște microfoane. Un pahar de vin, paradă haute-couture. Sinceritate, libertatea clipei.  A spune povești. Dar ce, noi vrem neapărat să facem teatru?

20 septembrie, ora 20.00: M.I.S.A.PĂRUT” de Alexa Băcanu. Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu. Cu: Cătălin Filip, Raluca Mara, Oana Mardare, Bogdan Bob Rădulescu. Scenografia: Anda Pop. Muzica: Danaga.

M.I.S.A.PĂRUT” pleacă de la scandalul mediatic legat de Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut și relația ei cu justiția din România. Din povestea extrem de complexă din jurul MISA, creatorii spectacolului M.I.S.A.PĂRUT” au ales să vorbească în principal despre aspectele cele mai personale, despre modul în care au fost afectate de scandal persoanele care practică yoga la școala MISA, în special o tânără femeie care a fost internată cu forța la psihiatrie din cauza asocierii ei cu gruparea yoghină. 

27 septembrie, ora 20.00: AvanpremieraMiracolul de la Cluj” de Petro Ionescu. Regia: David Schwartz. Cu: Oana Mardare, Lucia Mărneanu, Denisse Moise, Doru Taloș. Scenografia: Anda Pop. Muzica: Kristina Sipos. Premiera: 28 septembrie, ora 20.00

Plasând totul în sfera posibilului și a miracolului, spectacolul aduce în scenă povestea jocului Caritas și a fenomenului care a luat amploare în jurul acestuia în anii ’90. Treptat e dezvăluită dimensiunea politică și socială care a stat în spatele acestui circuit, fără de care nu ar fi putut ajunge la asemenea proporții.

Proiectele Fresh Start – rezidențe de creație și Exerciții de democrație. Investigația istoriei recente sunt co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național și de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre programul Reactor puteți găsi pe www.facebook.com/ReactorCluj sau pe site-ul www.reactor-cluj.com.

Rezervări: http://www.reservr.net/u/reactor.

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva rubricii Știri

costintuchilaȘTIRIAlexander Manuiloff,M.I.S.A.PĂRUT,Miracolul de la Cluj” de Petro Ionescu,reactor,Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca,stiri rtr,teatru documentar,teatru performativ
După o vară de rezidențe și repetiții, de plănuit proiecte noi și puțină vacanță, Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca își reîncepe programul regulat cu a cincea stagiune din existența lui de până acum. Noua stagiune începe cu prezentarea celor două spectacole create vara aceasta de rezidenții Fresh Start, ediția...