carte spectacol hausvater iulius caesar

„Energie, energie, energie!” Recunoașteți personajul? Regizor cu state vechi – mai bine de două decenii – în experimentul din teatrul românesc. Cu vreo trei ani în urmă, își punea în cap să facă un spectacol politic. Premiera a avut loc la două decenii de la izbucnirea Revoluției. La Teatrul Național Timișoara, Iulius Caesar avea să se transforme într-o meditație transistorică asupra schemelor politice și a jocurilor de putere rămase aproximativ identice de câteva mii de ani încoace.

alexander hausvater

Alexander Hausvater

Mai poate artistul să schimbe ceva în Cetate? Mai ales dacă Cetatea se află în România? Iată întrebarea pe care și-o pune Alexander Hausvater. Autoarea volumului Despre dictatori și alți demoni. Iulius Caesar, jurnal de repetiții, Cristina Rusiecki, colectează mostre din nașterea spectacolului politic Iulius Caesar. Cinci săptămâni de ochi holbați la repetiții și de urechi ciulite la artiști. Ce cred actorii despre personaje, de-a ce se joacă, ce îi enervează, ce distracții își mai găsesc… chiar o colecție de mici momente de sublim.

cristina rusiecki despre dictatori

Cei din echipă reacționează la problemele zilei, dar și la cele din repetiții. Cristina Rusieckicristina rusiecki propune o carte vie care ia pulsul tuturor. De la reflecțiile despre dictatură la reflecțiile despre… cura de slăbire! Plus inerentele glumițe de la repetiții. Lor li se adaugă importante probe din măruntaiele creației filtrate în jurnalele unora dintre actorii participanți la spectacol, Ana Maria Cojocaru, Corina Dohanici, Doru Iosif și Cătălin Ursu. Dar creierul tutelar, cu cea mai mare deschidere și poftă de a-și exprima și traduce intențiile artistice, rămâne, indubitabil, regizorul Alexander Hausvater. Cum se naște un spectacol de teatru politic în vremuri tulburate politic? Despre dictatori și alți demoni. Iulius Caesar, jurnal de repetiții oferă câteva dintre posibilele răspunsuri.

lansare carte cristina rusiecki despre dictatori

sigla fnt pe alb micVolumul va fi lansat în cadrul Festivalului Național de Teatru sâmbătă 2 noiembrie 2013, ora 20.30, la Teatrul Odeon de Răzvan Mazilu (coregraf), Cristiana Gavrilă și Oltița Cîntec (critici de teatru), Ana Maria Cojocaru, Ion Rizea (actori), Velica Panduru (scenograf), Yves Chamberland (compozitor), Codruța Popov (redactor) și Alexander Hausvater (regizor). Moderează: Ada Hausvater, manager Teatrul Național Timișoara.

 

costintuchilaCARTEA DE TEATRUcetate,cristina rusiecki,demon,demonologie,despre dictatori și alți demoni iulius caesar jurnal de repetiții cristina rusiecki,dicatori,iulius caesar shakespeare,montare hausvater iulius caesar timisoara,repetitii iulius caesar timisoara,spectacole politice,teatru in cetate
„Energie, energie, energie!” Recunoașteți personajul? Regizor cu state vechi – mai bine de două decenii – în experimentul din teatrul românesc. Cu vreo trei ani în urmă, își punea în cap să facă un spectacol politic. Premiera a avut loc la două decenii de la izbucnirea Revoluției. La Teatrul...