citate-celebre-despre-patrie-si-patriotism-revista-teatrala-radio

„Patria nu vine de la pământ, nici din vreo lucrare a câmpului, nici din vreo abstracțiune, ci dintr-o acțiune concretă, de la «pater», de la «patres», din părinți, din moși-strămoși.” – Barbu Ștefănescu Delavrancea

„Fiecare popor și fiecare epocă stă pe umerii vremilor trecute.” – Mihai Eminescu.

„Patriotismul este dreptul cel mai scump și cea mai săracă datorie a fiecărui cetățean.” – Bogdan Petriceicu Hasdeu.

„Față de patrie nu ți-e îngăduit să ai convingeri, ci numai devotament.” – Nicolae Iorga.

„O ţară nu se poate clădi nici pe cel mai netăgăduit avânt al unui suflet genial, care urmăreşte cu mândrie soborul aripelor sale puternice, şi încă mai puţin pe mărăcinii împleticiţi ai dibăciei politice, ci numai pe nemişcata piatră de temelie a caracterelor ce s-au jertfit, pentru ca să se creeze o patrie.” – Nicolae Iorga.

„Apărați tezaurul cel mai scump ce-ați moștenit de la strămoși, limba, adică simbolul sacru al naționalității noastre!” – Vasile Alecsandri.

„Patria e locul unde am iubit şi am fost iubit.” – Alecu Russo.

patria-romana

„Dacă un popor n-are o tinerime entuziastă, cultă și cu dor de țară, este pierdut pentru totdeauna. Aceste vlăstare ale tinereții țin pe umerii lor viitorul, precum odinioară Atlas ținea pământul.” – Vasile Conta.

„Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții.” – Nicolae Iorga.

„Într-o țară așa de frumoasă, cu un trecut așa de glorios, în mijlocul unui popor atât de deștept, cum să nu fie o adevărată religie iubirea de patrie și cum să nu-ți ridici fruntea, ca falnicii strămoși de odinioară, mândru că poți spune: «Sunt român!».” – din Alexandru Vlahuţă.

„Îţi iubeşti mai mult patria, când ai trăit departe de ea un timp şi când ai ascultat ce spun şi cum o judecă străinii.” – Iulia Hasdeu.

„A vorbi despre limba română este ca o duminică. Limba română este patria mea. De aceea, pentru mine, muntele munte se numeşte, de aceea, pentru mine, iarba iarbă se spune, de aceea, pentru mine, izvorul izvorăşte, de aceea, pentru mine, viaţa se trăieşte.” – Nichita Stănescu.

„Fiecare om are o patrie, restul sunt țări.” – Octavian Paler

„Pentru mine, limba română e distanţa dintre inimă şi umbra ei, care se numeşte suflet.” –Fănuş Neagu.

„Patria este ca un copil: dacă uiţi de ea, poate să plece de acasă.” – Grigore Vieru.

Grupaj realizat de Costin Tuchilă

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva rubricii Aforisme

costintuchilaAFORISMEaforisme despre patrie si patriotism,alecu russo,aniversare,b p hasdeu,delavrancea,fanus neagu,grigore vieru,iulia ahsde,mihai eminescu,nichita stănescu,nicolae iorga,octavian paler,vasile alecsandri,vasile conta
„Patria nu vine de la pământ, nici din vreo lucrare a câmpului, nici din vreo abstracțiune, ci dintr-o acțiune concretă, de la «pater», de la «patres», din părinți, din moși-strămoși.” – Barbu Ștefănescu Delavrancea „Fiecare popor și fiecare epocă stă pe umerii vremilor trecute.” – Mihai Eminescu. „Patriotismul este dreptul cel...