dezertorul mihail sorbul

La final de an, Casa de Producţie a TVR vă propune o premieră: ”Dezertorul”, o adaptare pentru televiziune după Mihail Sorbul de Diana Dumitru şi Silviu Jicman. Regia artistică: Silviu Jicman. În distribuţie: Silvestru Trandafir – Andrei V. Ciopec; Aretia – Ada Galeş; Casiope Buzatu – Daniela Nane; Gottfried Schwalbe – Liviu Pintileasa; Lică Chitaristu’ – Geo Constantinescu; Hermann – Axel Moustache; Ion Oliva – Cristian Jicman; Căpitanul roman – Victor Bădoi; Soldat german – Sergiu Tudorică; Soldat german – Massimliano Nugnes; Soldat german – Razvan Enciu.

Organizatori de producţie: Elena Elisabeta Martonos, Marius Flonta. Redactor: Gabriela Valentir. Regie de studio: Roxana Istrate, Dana Chivu. Asistent regie: Cristian Jicman. Scenograf decor şi costume: Raluca Chelaru. Montaj: Marius Şerban, Cosmin Găleată, Sorin Burlacu. Colorizare: Mihnea Biciuşcă. Ilustraţie muzicală: Mihaela Constantinescu. PPS: Cornel Ciuleanu. Cameraman: Vlad Micu. Director de imagine: Ovidiu Guzu. Producător executiv: Diana Dumitru. Producător coordonator: Demeter András István.

Ne-au fost aproape şi le mulţumim, cu recunoştinţă: regizorul Cătălin Saizescu, Muzeul Naţional Tehnic ”Prof. ing. Dimitrie Leonida” și d-na director Laura Albani, Asociaţia „Tradiţia Militară” și dl. Mircea Stoica, preşedintele asociaţiei.

Prima difuzare a teleplay-ului are loc în ziua în care se împlinesc 100 de ani de la premiera aceastei montări la Teatrul Național din București. 

Program de difuzare:

TVR 1: dumincă, 23 decembrie,ora 17.10
TVR Internaţional: vineri, 28 decembrie, ora 23.00
TVR Moldova: sâmbătă, 29 decembrie, ora 12.00
TVR 3: duminică, 30 decembrie, ora 20.10

„În 2017 am visat … Și mi-a plăcut. M-a trezit domnul lucrând la Dezertorul lui Mihail Sorbul. Visam la o repetare a bucuriei provocate de Visul.

Visul unui nou eveniment pentru decembrie. M-am bucurat, bucurând, sper, împreună cu o echipă minunată. O poveste despre curaj și sacrificiu, despre încredere și trădare, despre iubire și dezertare, cu râs și plâns. Se întâmpla în urmă cu o sută de ani se întâmplă și mâine și poimâine. Visez la teatru tv și la cei care au nevoie de teatru. Și mă bucur!” – Silviu Jicman, câștigător al premiului UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru TV, cu ”Visul unei nopţi de iarnă” de Tudor Mușatescu, o producție a Societății Române de Televiziune (Casa de Producţie a TVR), 2017.

Dezertorul, Sursa foto TVR

Sursa foto: TVR

Un sergent român mobilizat în Primul Război Mondial, Silvestru Trandafir, aflat pe front, nu mai suportă gândul că soţia sa i-ar putea fi infidelă, şi dezertează. Acasă, după un incident cu Lică Chitaristu, pe care îl goneşte pe fereastră, gelosul se confruntă cu un mai vechi pretendent la graţiile Aretiei, locotenetul german Gottfried Schwalbe. Curtenitor la început, neamţul îşi pierde la un moment dat răbdarea, dând semne de agresivitate erotică. Simţindu-se stăpân pe situaţie, neamţul se arată dispus sa îl lase să plece pe Silvestru, în schimbul Aretiei, ”prada lui de război”. Întărâtat, Silvestru îi taie beregata şi după ce se asigură că soţia a părăsit locul faptei, se predă unei patrule germane. Ar fi putut să fugă, dar jertfindu-se vrea să evite consecințele ce s-ar fi putut abate asupra unor nevinovaţi.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR. Producător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

Vezi: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

costintuchilaPREMIERĂMihail Sorbul,premiera rtr,silviu jicman,teatru tv
La final de an, Casa de Producţie a TVR vă propune o premieră: ”Dezertorul”, o adaptare pentru televiziune după Mihail Sorbul de Diana Dumitru şi Silviu Jicman. Regia artistică: Silviu Jicman. În distribuţie: Silvestru Trandafir – Andrei V. Ciopec; Aretia – Ada Galeş; Casiope Buzatu – Daniela Nane; Gottfried Schwalbe – Liviu Pintileasa; Lică...