Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ

Pe 3 şi pe 5 decembrie 2016 a avut loc la Praga, la Teatrul din (strada) Dlouhá premiera spectacolului cu piesa Hovory na utěku (Dialoguri pe fugă) de Bertolt Brecht, pusă în scenă de Jan Borna şi Miroslav Hanuš, prezentând o nouă direcţie de cabaret a acestui teatru.

Totul începe ca o anecdotă. Se întâlnesc doi tipi… care au plecat din ţara unde nu se putea trăi şi caută un loc unde s-ar putea trăi. Timpul de aşteptare (a paşaportului? a trimiterii în altă parte? a schimbării condiţiilor de acasă?) îl petrec discutând pe teme care-i frământă. Dialogul lor se încheie la fel de neplanificat cum a început, pentru că s-a făcut târziu sau trebuie să-şi părăsească adăpostul temporar.

Nu ajung la nici o concluzie. Putem avea chiar impresia că asistăm la un fragment de dialog interminabil pe care-l are fiecare cu el însuşi. Cu toate acestea, important e că s-au spus multe. Spectacolul prezintă o nouă direcţie pe linia de cabaret a acestui teatru. Nivelul muzical şi cel dramatic sunt de data acestea total separate. Dialogurile ale celor doi bărbaţi (M. Hanuš şi M. Kopečný) constituie nivelul intelectual al spectacolului, la polul opus aflându-se nivelul muzical – cântecele „Tiger Lillies”, interpretate de actorii Teatrului din Dlouhá acompaniaţi de muzicieni profesionişti O excelentă realizare muzicală, partea vocală bizară, costume şi măşti stilizate – toate acestea contribuie  la o abordare estetizată a lumii de cabaret a spectacolului.

„Sunt două lumi paralele, care nu se întâlnesc, spune Miroslav Hanuš. Dialoguri pe fugă nu este o piesă, ci o dezbatere, un quasi-dialog de tipul disputelor filosofice antice. Brecht nu a terminat aceste Dialoguri, este doar un «torso». Dar unul genial, cu incontestabile calităţi literare. Sunt o serie de teme, conexiunile de epocă legate de Cel de-al Doilea Război Mondial le-am lăsat în fundal, deci se vorbeşte mai puțin de emigrare şi mai mult de situaţia lumii actuale, care ne aminteşte de situaţia disperată de dinaintea războiului .”

Jan Borna adaugă: „De fapt suntem un popor de emigranţi, din anul 1620 mulţi cehi aşteptau în tabere, rugându-se să fie primiţi undeva. Bunica mea a fugit de nemţi, tata de Husák. Au fost sute de mii. Iar azi ne facem că situaţia mondială nu ne priveşte. Dar de fapt istoria noastră este istoria unor refugiaţi economici, majoritatea plecau la mai bine. Avem sentimentul că în jurul nostru se întâmplă lucruri groaznice şi că ar trebui să începem să ne gândim la tema asta.” „Nu se poate da nici un răspuns, nici o soluţie, dar şi ceilalţi sunt tot oameni. Asta e tot ce ştim. Spectatorii  ar trebui să plece cu întrebări, nu cu răspunsuri”, precizează Miroslav Hanuš.

Imagini din spectacol. Sursa foto: Teatrul din (strada) Dlouhá, Praga

Dialoguri pe fugă, Sfârşitul lumii nu va fi, s-a stricat ceva de Bertolt Brecht. Traducere de Rudolf Vápeník. Adaptare de Miroslav Hanuš şi Kateřina Šavlíková.  Regia: Miroslav Hanuš şi Jan Borna. Dramaturgie: Kateřina Šavlíková. Muzica: Martyn Jacques şi Misery Guts Music Ltd., Londra şi Milan Potoček. Textele cântecelor: Miroslav Hanuš.  Aranjament muzical: Milan Potoček. Interpretează: Doi bărbaţi – Miroslav Hanuš / Wintr, Miloš Kopečný / Oto. Artiştii de cabaret: Eva Hacurová (Femeia înaltă),  Magdalena Zimová (Femeia mică), Veronika Lazorčáková (Blonda), Martin Matejka (Bărbatul chel), Jan Meduna (Bărbatul cu păr). Milan Potoček – pian, clarinet, Jan Buble – contrabas, Slávek Brabec sau František Tomášek – acordeon, Tomáš Makovský – percuţie. Dirijor cor Petra Kohoutová. Scenografie: Jaroslav Milfajt. Costume şi măşti:  Hana Fischerová. Light design: Filip Wiesner. Coregrafia: Jana Hanušová.

Corespondență de la Praga  

lidia nasincova

Lidia Našincová

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru și teatre la Praga

Marele actor slovac Ladislav Chudík a încetat din viață

Arhiva rubricii Aniversare

costintuchilaTEATRU ȘI TEATRE LA PRAGAdialoguri pe fuga brecht,lidia nasincova,Miroslav Hanuš,teatre praga
Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ Pe 3 şi pe 5 decembrie 2016 a avut loc la Praga, la Teatrul din (strada) Dlouhá premiera spectacolului cu piesa Hovory na utěku (Dialoguri pe fugă) de Bertolt Brecht, pusă în scenă de Jan Borna şi Miroslav Hanuš, prezentând o...