de RALUCA NIȚĂ

dirthy dancing milano raluca nita

Eleanor Bergstein, autoarea şi producătoarea filmului Dirty Dancing a avut nevoie de zece ani pentru a-şi vedea scenariul pe marele ecran. Ideea i-a venit în timp ce lucra la o altă comedie, It’s my turn, care va avea premiera în 1980 cu un tânăr Michael Douglas dar care nu se va bucura de succes. Revăzând anumite scene, Bergstein este nevoită să renunţe la cea a unui dans exagerat de senzual. Acest lucru îi aminteşte autoarei cât de îndragostită era cândva de lumea dansului, fusese balerină, profesoară de dans şi câştigătoarea unui concurs care (din întâmplare?) se numea „Dirty Dancing”. 

Eleanor Bergstein

Eleanor Bergstein

Eleanor inventează astfel povestea lui Baby Houseman (Jennifer Grey), o adolescentă de 17 ani, care în fiecare an îşi petrece vacanţa într-o tabără de vară la Catskills, alături de familia sa. Vacanţa pare a fi una obişnuită, până când atenţia lui Baby este atrasă de instructorul de dans, Johnny Castle (Patrick Swayze). Spionându-l, Baby află ca Johnny şi Penny, iubita şi partenera lui de dans, sunt într-o situaţie delicată. Penny este total bulversată în momentul în care-şi dă seama că este însărcinată, iar după îndelungi ezitări se decide să întrerupă sarcina. Pus în situaţia de a-şi găsi o nouă parteneră, Johnny acceptă să o iniţieze pe Baby în tainele dansului.

dirty-dancing

Dirty Dancing

Mişcările senzuale şi magia dansului îi conduc pe cei doi într-o furtunoasă poveste de dragoste. Însă tatăl lui Baby, care crede că vinovat de sarcina lui Penny este chiar Johnny, se opune cu vehemenţă unei relaţii între cei doi. Johnny şi Baby vor trebui să se lupte pentru a rămâne parteneri pe ringul de dans, dar şi pentru a-şi salva dragostea.

Muzica anilor ’60, compusă de Otis Redding şi Marvin Gaye, nu îi convinge pe critici. Aceştia sunt siguri ca nu îi va cuceri pe spectatorii tineri. Dar nici povestea de dragoste nu era pe placul specialiştilor, considerând-o mult prea realistă faţă de cea a unui film ca Flashdance, care avusese un adevărat succes.

Regizat de Emile Ardolino, Dirty Dancing costa în jur de 5 milioane de dolari. Iese în cinematografe în 1987 şi în ciuda suspiciunii producătorilor devine în felul lui un film clasic. Coloana sonoră va câştiga un Oscar iar de atunci s-a vândut 40 milioane de copii.

Sara Santostasi si Gabrio Gentilini 1

Sara Santostasi și Gabrio Gentilini 

Un succes planetar care în 2004 a dat naştere unui musical. După premiere avute în aproape întreaga lume, spectacolul va putea fi văzut începând cu 9 octombrie 2014 la Teatro Nazionale din Milano, unde va rămâne până în luna decembrie.

„Când mi-au cerut să transform scenariul într-un text pentru un musical”, povesteşte Eleanor Bergstein, „m-am întrebat de ce lumea ar trebui să meargă la teatru ca să vadă ceva ce deja cunoaşte. Pe urmă am înţeles că povestea mea e populată cu personaje reale şi că aducându-i pe scenă, vor deveni şi mai adevăraţi.”

Sara Santostasi si Gabrio Gentilini 2

Şi tocmai pentru a nu distruge acest „realism”, Bergstein a decis că în Dirty Dancing – The Musical, Baby şi Johnny (în Italia Sara Santostasi şi Gabrio Gentilini) nu vor cânta, ci doar vor dansa. „Pentru Baby muzica are un rol fundamental”, explică autoarea, „o învaţă să danseze şi învăţând să danseze învaţă şi să iubească. Ascultând-o cântându-şi dragostea pentru Johnny ar fi fost fals. Şi cu adevărat ridicol.”

Corespondenţă de la Roma 

raluca nita

Raluca Niță

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000 de Raluca Niță

costintuchilaMUSICALcorespondență roma rtr,dirty dancing,flashdance,musical,oscar,raluca niță,teatru si dans
de RALUCA NIȚĂ Eleanor Bergstein, autoarea şi producătoarea filmului Dirty Dancing a avut nevoie de zece ani pentru a-şi vedea scenariul pe marele ecran. Ideea i-a venit în timp ce lucra la o altă comedie, It's my turn, care va avea premiera în 1980 cu un tânăr Michael Douglas dar...