evocare emil hossu loreta popa portrete revista teatrala radio

Nu ştiu câţi îşi amintesc de faptul că acum doi ani, noi, românii, deveneam mai săraci cu un OM, cu un artist. Emil Hossu purta mănuşa actoriei fără să-i fie strâmtă, fără să-i fie largă. În teatru circulă o vorbă veche ce spune că un actor adevărat visează să moară pe scenă, iar Emil Hossu a ţinut să demonstreze tuturor cât de dedicat acestei profesii nobile este. S-a stins acolo unde doar spiritelor rare şi oamenilor cu adevărat buni li se permite. Pe scândură. Şi, pentru că Milu era un asemenea spirit rar, a plecat iubind, aşa cum a trăit. „Te iubesc, Catrinel!”, atât a mai apucat să spună. Un stop cardiorespirator i-a întrerupt reprezentaţia de pe scena Teatrului Nottara din Capitală în seara zilei de 25 ianuarie 2012 şi a murit în braţele soţiei sale, Catrinel Dumitrescu. De 22 de ani gândeau la fel, iubeau la fel şi animalele, şi prietenii. Nu au avut sentimentul de teamă când s-au cunoscut. Ea i-a spus că este ghinionistă, iar el că împreună vor fi mult mai norocoşi. Şi aşa au fost, pentru că se iubeau necondiţionat. Ea Balanţă, el Săgetător. Iubeau discreţia, iar familia era ceva mult prea intim, de aceea nu au fost niciodată pe prima pagină a ziarelor. Aveau în comun relaţiile sociale, profesia, aceleaşi lucruri care le plăceau, unul dintre acestea fiind marea. După 1990, Emil Hossu şi Catrinel Dumitrescu au avut patru generaţii de studenţi. Înseamnă mult, înseamnă multe şi nu este puţin. Împreună erau mai puternici, împreună erau unul. Copilul lor de suflet era câinele din rasa Golden Retriver, Alun. Golul lăsat de dispariţia lui Emil Hossu nu poate fi umplut.

comemorare emil hosus doi ani de la moarte

Emil Hossu

Plecat cu gândul la cei care protestau pentru un drept simplu, acela de a trăi, Emil Hossu s-a născut la 24 noiembrie 1941, la Ocna Sibiului. Pentru Emil Hossu, teatrul, disciplina, munca neobosită reprezentau un mod de viaţă. După Dictatul de la Viena, Transilvania de Nord a fost cedată Ungariei, iar familia Hossu s-a mutat de la Cluj. Deoarece tatăl său era diplomat, la 23 august 1945 toată familia a fost foto emil hossudeportată într-un lagăr în Germania, unde a rămas timp de un an şi trei luni. După ce au scăpat din lagăr, părinţii s-au întors, dar casa, o fabrică de aţă şi maşina le fuseseră confiscate. Tatăl a fost apoi trimis de regimul comunist la Canalul Dunăre–Marea Neagră, unde a murit când fiul avea 17 ani. „Cred că sunt cel mai tânăr deţinut politic, aveam 4 ani. Am stat un an şi trei luni în Germania, în lagărul diplomaţilor, cu sârmă ghimpată, cu santinelă, domiciliu forţat şi am trecut prin momente grele, ca traversarea unor gări în vagoane cu care, de obicei, se transportau animalele chiar cu puţin timp înainte de bombardamentul de la Dresda”, spunea Milu într-un interviu pe care mi l-a acordat cu puţin timp înainte de a alege să joace pe scena lui Dumnezeu, alături de una dintre cele mai mari şi frumoase distribuţii. A vrut să facă teatru şi a dat de trei ori la Institut până când i-a surâs norocul, iar faptul că nu avea origini sănătoase cântărea destul de greu. Unul dintre rolurile care l-au lansat a fost Octav, din Ciuta, în regia lui Geo Saizescu, cu Mariana Mihuţ parteneră directă, cu Ştefan Mihăilescu-Brăila şi Ion Besoiu.

emil hossu tanar

Nu agrea falsitatea şi minciuna, pe care, din păcate, le întâlnea tot mai des. „Am avut şansa să joc lângă actori extraordinari, am avut dialoguri cu toată pleiada actorilor în viaţă. Am jucat cu Calboreanu, cu Ciubotăraşu, Irina Răchiţeanu, Fory Etterle, Emil Botta, Toma Caragiu, George Constantin, Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, Horaţiu Mălăele. Ce să-mi doresc mai mult? Ei mi-au fost parteneri, ei îmi sunt prieteni”, îmi mai povestea Emil Hossu.

emil hossu si stefan iordache

Emil Ștefan Iordache (stânga)

A avut şansa să joace rolul jurnalistului Mirea din Secretul lui Bachus, ce i-a adus un succes incredibil la public, dar şi altele precum cele din Cel mai iubit dintre pământeni, Noi, cei din linia întâi, Secretul lui Nemesis, Sosesc păsările călătoare, Iarna bobocilor sau Toamna bobocilor. Emil Hossu era partizanul muncii serioase. În ultimii ani ai vieţii s-a considerat un răsfăţat din punct de vedere profesional. Aproape în fiecare piesă a jucat alături de soţia sa, Opt femei, De trei ori dragoste, Bătrânul (în regia lui Catrinel Dumitrescu) sau Doi pe o bancă şi Clipe de viaţă. Ultima piesă de teatru în care a jucat a fost Aniversarea” de Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov, ce a avut în toamna anului 2011 un succes răsunător la Londra.

 emil-hossu-evocare-de-loreta-popa-alaturi-de-catrinel-dumitrescu

Emil Hossu și Catrinel Dumitrescu

A lucrat mult împreună cu maestrul Geo Saizescu, ce între timp, din nefericire, a ales să plece şi el spre acea lume mai bună. Degaja o mare căldură sufletească, avea un talent care s-a remarcat în teatru, în multe roluri, dar şi în filme. În cele două „Secrete” (ale lui Bachus, evident), el s-a afirmat ca un om de atitudine, care a ştiut să lupte pentru adevăr, ceea ce şi în realitate era adevărat. Emil Hossu a fost un model şi pentru tânăra generaţie, şi pentru generaţia sa. În toamna anului de dinaintea plecării lui, Geo Saizescu îi înmânase Premiul pentru spirit şi umor naţional oferit anual de Societatea umoristică Păcală. Acelaşi Geo Saizescu, după premiera Secretului lui Bachus, i-a oferit lui Milu Hossu rolul principal din Sosesc păsările călătoare, după Fănuş Neagu. Un om de o drăgălăşenie şi mai ales de un haz aparte, un partener de scenă extraordinar. A lucrat mult în radio, la teatrul radiofonic, inclusiv în piese pentru copii. Emil Hossu era omul căruia nimeni, niciodată nu a avut ce să-i reproşeze. De doi ani suntem mai săraci cu un Actor, cu un Om, cu un Spirit.

Loreta Popa

costintuchilaPORTRETEactorii mor pe scenă,canal dunăre marea neagră,catrinel dumitrescu,cel mai tânăr deținut politic,cum a murit emil hossu,evocare emil hossu,lagăr,loreta popa,milu,portrete de actori emil hossu,ștefan iordache,ultimul spectacol al lui emil hossu
Nu ştiu câţi îşi amintesc de faptul că acum doi ani, noi, românii, deveneam mai săraci cu un OM, cu un artist. Emil Hossu purta mănuşa actoriei fără să-i fie strâmtă, fără să-i fie largă. În teatru circulă o vorbă veche ce spune că un actor adevărat visează să...