premiera tvr al dumneavoastra orson welles cu dorel visan

Luni, 14 decembrie 2015, la ora 20.10, la TVR 2 și TVR HD, în premieră la Teatrul de Televiziune, o  întâlnire peste timp a doi monștri sacri ai marelui ecran – actorul Dorel Vișan îi dă viață lui Orson Welles, regizorul, scenaristul și actorul care a marcat istoria cinematografiei mondiale și de la a cărui naștere s-au împlinit anul acesta 100 de ani.

Al dvs Orson Welles 2 Dorel Visan

eveniment teatral sigla 2Al dumneavoastră, Orson Welles! este un fel de testament dramatic al legendarului creator de teatru şi film, închipuit de autorul Richard France, expert în viaţa şi teatrul acestuia.  Scenariul și regia: Cezar Ghioca. Adaptare tv: Cristian Grigore și Cezar Ghioca. Cu: Dorel Vișan și Silviu Debu.

Scenograf decor şi costume: Roxana Lungoci. Muzica originală: Liviu Elekeş. Imaginea: Cristian Grigore, Peter Velciov. Montaj: Cristi Grosu și Alina Vana. Director de imagine: Peter Velciov. Producător: Cătălin Rebengiuc. Producător delegat: Dana Filip von Becker. Producător coordonator: Demeter András István.

Al dvs Orson Welles 1

Al dumneavoastră, Orson Welles! Sursa foto: TVR

„Cum, îţi poţi păstra aşa o stare optimistă dacă spui că viaţa nu e altceva decât un înşelător şi complicat proces care transformă puii de căţel pufoşi şi jucăuşi în jigodii oarbe şi adolescenţii plini de vitalitate şi încredere în bătrâni decrepiţi cu ochii urduroşi?” „Visez”, a răspuns povestitorul. „Visezi?” „Da. Prin graţia divină seară de seară când închid ochii. Şi în visele mele se deschid orizonturi necuprinse cum nu există în această viaţă.”

Dorel Visan in rolul lui Orson Welles

Dorel Vișan

Povestea este foarte simplă: a doua zi după împlinirea vârstei de 70 de ani, Orson Welles şi-o petrece într-un studio audio, înregistrând diverse reclame de pe urma cărora îşi câştigă pâinea zilnică. Printre înregistrări lasă frâu liber amintirilor povestindu-i inginerului de sunet fragmente din viaţa sa, încărcat de excitaţia faptului că la petrecerea din ziua precedentă, cel mai mare producător de la Hollywood, Steven Spielberg, i-a promis că-i va finanţa terminarea filmului său despre Don Quijote, început cu 30 de ani în urmă. Afacerea trebuie perfectată în cursul zilei curente, ceea ce se şi va întâmpla, însă nu cu happy-end-ul aşteptat de Orson Welles căruia îi mai rămâne doar alternativa de a visa. Tot redus la o replică donquijotescă: „Adevărata nebunie e să vezi lucrurile aşa cum sunt în loc de cum ar trebui să fie.”

Orson Welles

Orson Welles

Personalitate polihistrionică, Orson Welles s-a născut la 6 mai 1915. Pentru celebrarea centenarului nașterii sale, Casa de producție a TVR vă propune un text inedit, Al dumneavoastră, Orson Welles de Richard France, expert american în personalitatea welles-iană, regizat de Cezar Ghioca. Orson Welles este o figură marcantă a culturii mondiale, un inovator în domeniul cinematografiei, al teatrului, al radioului. În teatru este binecunoscut pentru Julius Cezar, montarea memorabilă de pe Broadway, din 1937. Al său Războiul lumilor, după H. G. Wells, transmis la radio, a devenit un punct de referință în istoria radioului, stârnind panică națională și demonstrând, astfel, forța acestui mijloc de comunicare. Filmul regizat și jucat de el, Cetățeanul Kane, din 1941, a rămas, de la premieră și până acum, unul dintre cele mai mari filme ale tuturor timpurilor. Cu toate acestea, planurile sale de a schimba fața televiziunii prin invenții ce precedau apariția You Tube, au eșuat*). Welles spunea adesea: „Urăsc televiziunea. O urăsc aproape la fel de mult cum urăsc arahidele. Dar nu mă pot opri din mâncat.” După părerea lui Ben Walters: „Deși faimos ca un mare actor, și în sens literal, și metaforic, lui Welles i-a plăcut întotdeauna rolul de povestitor, mai mult decât cel de personaj, iar în televiziune a simțit că a găsit platforma ideală. Nu a văzut-o ca pe un vehicol pentru un logo mic casa de productie tvrspectacol de film sau de teatru, ci ca pe o formă de conversație, precum radioul, perfect adaptată rolului său favorit de narator sau de cor personal, intermediind între public și poveste.”

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de Casa de producție a TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

*) Ben Walters, Orson’s TV revolution that never was (http://www.theguardian.com/film/filmblog/2009/dec/17/orson-welles-television).

Comunicat al Casei de producție a TVR

Vezi: Căutător de destine. Pușa Roth în dialog cu Dorel Vișan, Biografie artistică și postfață de Costin Tuchilă, Iași, Editura Ars Longa, col. „Summa cum laude”, 2, 2008 – fragmente

logo revista teatrala radio

Vezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea   

costintuchilaTEATRU TVal dumneavoastra orson welles,Ben Walters,casa de producție a tvr,cetateanul kane,Cezar Ghioca,donquijote film orson welles,dorel vișan,dorel vișan în rolul lui orson welles,orson welles,pusa roth carte dorel visan,Războiul lumilor H. G. Wells,Richard France,Steven Spielberg,teatru tv
Luni, 14 decembrie 2015, la ora 20.10, la TVR 2 și TVR HD, în premieră la Teatrul de Televiziune, o  întâlnire peste timp a doi monștri sacri ai marelui ecran – actorul Dorel Vișan îi dă viață lui Orson Welles, regizorul, scenaristul și actorul care a marcat istoria cinematografiei...