premiere la teatrul german de stat

Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) prezintă la începutul lunii decembrie două noi producții. Piesa Făptași de Thomas Jonigk, în regia lui Szabó K. István, va vedea luminile rampei în sala Teatrului German, astfel:

Repetiţie generală cu public: Vineri, 6 decembrie 2013, ora 19.30

Premiera: Sâmbătă, 7 decembrie 2013, ora 19.30

Următoarea reprezentație: Sâmbătă, 18 ianuarie 2014, ora 19.30

Spectacolul transpune scenic un subiect de actualitate socială, anume abuzul asupra copiilor. De ani de zile Petra este abuzată de către tatăl ei Erwin, iar mama ei Karin ignoră acest lucru. Magda îl violează pe fiul ei Paul, însă nimeni nu aude strigătele lui de ajutor. Destinul similar îi aduce faţă în faţă pe cei doi copii, care se străduiesc, cu mai mult sau mai puţin succes, să pună capăt abuzurilor părinţilor.

Echipa coordonată de regizorul Szabó K. István îi reuneşte pe actorii Silvia Török, Rareş Hontzu, Olga Török, Richard Hladik, Enikő Blénessy, Daniela Török, Radu Vulpe, Isa Berger, Ioana Iacob şi Konstantin Keidel. Decorul şi costumele sunt creaţia scenografei Cristina Milea, muzica este compusă de Ovidiu Iloc, iar coregrafia este asigurată de Mălina Andrei. Dramaturgia producţiei este realizată de secretarul literar al TGST, Valerie Seufert.

Thomas Jonigk

Thomas Jonigk

Thomas Jonigk a scris numeroase piese de teatru, librete, scenarii şi texte de proză. A lucrat ca dramaturg şi regizor la teatre şi opere din Berlin, Bonn, Dortmund, Viena şi Lyon. Jonigk a fost distins cu mai multe premii, printre care Premiul „Fundaţiei Autorilor Frankfurt” în 1993 sau premiul „Stücke” al Institutului Goethe în 1995.

szabo k istvan

Szabó K. István

Regizorul Szabó K. István a studiat regia la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş. A montat numeroase spectacole în teatre din Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Bucureşti, Brăila, Ploieşti, Sibiu, Piatra Neamţ dar şi din Germania, Ungaria şi Statele Unite ale Americii. A fost directorul Teatrului „Tomcsa Sándor” din Odorheiu Secuiesc şi directorul Teatrului Arca din Bucureşti. În prezent este regizor și director artistic al Teatrului „Szigligeti“ din Oradea.

Cea de-a treia premieră a TGST din această stagiune este Fetița cu chibrituri după Hans Christian Andersen, în versiunea scenică și regia Simonei Vintilă, care va fi prezentată în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara după următorul program:

Premiera: Duminică, 8 decembrie 2013, ora 11

Următoarele reprezentații: Duminică, 15 decembrie 2013, ora 11

Marţi, 28 ianuarie 2014, ora 11

Miercuri, 29 ianuarie 2014, ora 11

Spectacolul este inspirat din faimosul basm scris de Hans Christian Andersen. O fetiţă umblă desculţă şi tristă pe străzile împodobite în spiritul Crăciunului şi încearcă să vândă chibrituri. Îi este atât de frig, încât aprinde un chibrit pentru a se încălzi. În lumina beţişorului se simte de parcă ar sta în faţa sobei încălzite, însă senzaţia durează numai cât timp arde chibritul. Treptat, fetiţa aprinde şi restul chibriturilor, ceea ce o transpune, încet-încet, într-o stare de visare.

Interpretează actorii Tatiana Sessler, Caroline Bicu, Isolde Cobeţ, Horia Săvescu, Franz Kattesch, Boris Gaza, Aljoscha Cobeţ şi Anne-Marie Waldeck. Atmosfera feerică a spectacolului e susţinută şi de scenografia semnată de Ioana Popescu, de muzica lui Dan Simion şi de coregrafia realizată de Helen Ganser. Dramaturgia producţiei este asigurată de secretarul literar al TGST, Valerie Seufert.

Simona Vintilă a absolvit în 2010 studiile de master în regie la Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş. A debutat pe scena TGST ca actriță în 1999, unde a semnat şi regia basmelor muzicale Frumoasa şi Bestia, Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici şi Hänsel şi Gretel, a musicalului Sunetul muzicii şi a spectacolului Grăsani în fustă. De asemenea, a montat şi spectacole la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad (Blessed şi Alice în Ţara Minunilor) şi la Teatrul Gong Sibiu (Vrăjitorul din Oz).

 LOGO TGSpectacolele se traduc în limba română.

Biletele pot fi achiziționate: la casieria Teatrului German (str. Alba Iulia nr. 2), 0rar: marţi–vineri: 10-15 şi 17-19; sâmbătă: 10-15, precum şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor;  online pe paginile teatrulgerman.ro şi biletmaster.ro Interfața online oferă și posibilitatea cumpărării și tipăririi biletelor la calculatorul personal.

Andreea Andrei, referent de presă

 


costintuchilaȘTIRIandersen,dramaturgie germană contemporană,făptași,fetița cu chibrituri,premiere,szabo k istvan,teatrul german de stat timișoara,thoas konigk
Teatrul German de Stat Timişoara (TGST) prezintă la începutul lunii decembrie două noi producții. Piesa Făptași de Thomas Jonigk, în regia lui Szabó K. István, va vedea luminile rampei în sala Teatrului German, astfel: Repetiţie generală cu public: Vineri, 6 decembrie 2013, ora 19.30 Premiera: Sâmbătă, 7 decembrie 2013, ora 19.30 Următoarea...