Festivalul de la Almada, rubrică de RALUCA RĂDULESCU

festivalul de teatru almada corespondenta de la raluca radulescu

Almada se află vizavi de Lisabona, pe cealaltă parte a estuarului fluviului Tejo, motiv pentru care, în secolul al XII-lea, aici s-a construit o fortăreață militară, cu scopul precis de a apăra orașul. Cu timpul, fortăreața s-a transformat într-un oraș, care are astăzi aproape 150.000 de locuitori și dacă până pe la jumătatea secolului al XX-lea legătura cu Lisabona se făcea numai pe apă, cu bacul, acum există și un pod (Podul 25 Aprilie) care îl leagă de capitală.

rubrica festivalul almada raluca radulescu rtr

Compania de teatru de amatori din Almada, devenită între timp trupa profesionistă a Teatrului Municipal „Joaquim Benite” din Almada (care aniversează anul acesta 10 ani de la inaugurare), a creat în urmă cu 31 de ani Festivalul de Teatru de la Almada, a cărui longevitate și stabilitate este justificată de organizatori și prin faptul că este organizat de o companie independentă. Cert este că ajuns la cea de-a 32-a ediție, Festivalul  de la Almada este cea mai importantă manifestare de gen din Portugalia, care reunește anual nume dintre cele mai importante din teatrul european și mondial.

festivalul international de teatru de la almada

Ediția 2015 a Festivalului Internațional de Teatru de la Almada, ce se desfășoară în perioada 4–18 iulie, a programat 27 de producții de teatru în 15 zile, cu un focus pe teatrul spaniol contemporan, cu Peter Stein drept invitat de onoare (venit cu spectacolul Întoarcerea acasă/Il ritorno a casa, spectacol care a fost văzut în 2014 și în România la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și la FEST-FDR la Timișoara), care a ținut și o serie de conferințe (Nașterea teatrului, Textul teatral, Spațiul scenic), cu o premieră a Companiei de Teatru din Almada în parteneriat cu Teatrul Cornucopia – Hamlet de William Shakespeare, în regia lui Luis Miguel Cintra (fondatorul Companiei Cornucopia și creatorul a peste 120 de spectacole), cu mai multe expoziții, colocvii, dezbateri, ateliere, lansări de carte, spectacole lectură, concerte și spectacole de stradă, ce se desfășoară în Almada, dar și în Lisabona… cu afișe ce împânzesc ambele orașe!

almada festival de teatru raluca radulescu

Într-o atmosferă estival-teatrală, sute de artiști veniți din toate colțurile lumii (Spania, Elveția, Italia, Germania, Marea Britanie, România, Mexic, Brazilia, Capul Verde) se întâlnesc la Almada pentru a oferi publicului portughez două săptămâni de teatru și muzică, de bucurie și sărbătoare!

Corespondență de la Almada

festival de almada 2015

livada de visini teatrul national cluj festival almada

teatro da trinidade lisboa portugal

Teatro da Trindade din Lisabona

teatru almada portugal

Inevitabil, în teatru va trebui să depui mărturie despre enorma responsabilitate de a trăi

text teatru spectacol almada

În fiecare spectacol există o experiență totală de viață și un risc enorm de a o străbate

Fotografii de Raluca Rădulescu, trimis special al Radio România Cultural în parteneriat cu Festivalul de la Almada și Institutul Cultural Român de la Lisabona.

Almada, vedere aeriană

Almada, vedere aeriană

Almada Piata si statuia lui Eca de Queiroz

Almada, Piața și statuia lui Eça de Queiroz

logo revista teatrala radioVezi și: Festivalul Internaţional de Teatru de la Almada se bucură anul acesta de o consistentă participare românească

raluca-radulescu

Raluca Rădulescu

logo revista teatrala radio

Arhiva rubricii Festivalul de la Almada de Raluca Rădulescu

Arhiva rubricii Interviu

Arhiva rubricii Reportaj

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALUL DE LA ALMADAalmada portugal,hamlet,icr lisabona,il ritorno a casa,lisboa,o ginjal,peter stein,raluca radulescu,rubrica festivalul de la almada,teatro municipal joaquim benite
Festivalul de la Almada, rubrică de RALUCA RĂDULESCU Almada se află vizavi de Lisabona, pe cealaltă parte a estuarului fluviului Tejo, motiv pentru care, în secolul al XII-lea, aici s-a construit o fortăreață militară, cu scopul precis de a apăra orașul. Cu timpul, fortăreața s-a transformat într-un oraș, care are...