Cronică de teatru de IULIA CHIVU

debut cronica de teatru iulia chivu

Dragoste, în patru tablouri de Lukas Bärfuss la Teatrul Național din București, în cadrul proiectului 9G (Noua Generație) la TNB

Patru tablouri – patru decoruri diferite, încăperi în care două cupluri căsătorite își decid soarta sau aceasta le este decisă de alegerile pe care le fac. În primul tablou, un hotel „bun” – așa cum îl numește Evelyn, soția infidelă – se întâlnesc infidelitatea și goana după variație. Hotelul, un loc care nu poate fi numit „acasă”, îi găzduiește pe cei doi soți care nu sunt devotați mariajului – ea, Evelyn, căsătorită cu un avocat idealist și el, Daniel, aflat într-un mariaj de zece ani cu o artistă, pictoriță portretistă. Cei doi se întâlnesc pentru a 100-a oară în acea camera de hotel. Deși nu mai este nevoie să precizez motivul pentru care se întâlnesc în acel loc, activitățile sau, mai bine spus, fanteziile cărora cei doi le dau viață, profesia lui de oncolog de laborator și disperarea ei de a fi lângă el îi fac să născocească un motiv pentru cei din afară: Evelyn avea o rană la mână și el venea să i-o trateze la domiciliu – dacă poate fi numit domiciliu. Poate vă întrebați cum de nu s-a vindecat rana pe parcursul celor 100 de întâlniri și de ce le-a fost de ajuns o singură scuză. Ei bine, doctorul – așa cum îi plăcea lui Evelyn să îl numească – punea mâna pe bisturiu la fiecare escapadă pentru a-i adânci rana. În cele din urmă, Evelyn vine cu o idee. Îi propune amantului să o scoată la o plimbare cu mașina și să o ducă la un restaurant pentru a sărbători. Daniel refuză să o scoată din camera de hotel – nu vrea să fie văzuți împreună – și comandă o sticlă de șampanie, dar, pentru că s-a plictisit de soția artistă și pentru că vrea să marcheze a 100-a întâlnire, îi propune lui Evelyn să se ducă fiecare acasă, la „încornorați” și să le spună acestora despre aventura lor. Cu alte cuvinte, să renunțe fiecare la ani de căsnicie pentru o variație, în căutarea căreia erau amândoi.

dragoste in patru tablouri premiera tnb

Sorina Ștefănescu și Bogdan Nechifor

Dragostea, cu tot ce presupune ea: infidelitate, onestitate, orgoliu, își mută locul în decorul al doilea – atelierul pictoriței înșelate, Susan – acolo unde întâlnește răzbunarea. Daniel caută, în primă fază, o variație în relația dintre el și soția lui, dar certurile, viziunile diferite și reproșurile îi fac pe cei doi să se distanțeze și adevărul îi este pus pe masă lui Susan. Răzbunarea se înfiripă în mâinile lui Susan: cuțitul de tăiat pânză pentru tablouri. Decide așadar să îl pedepsească pe Daniel, neacordându-i nici o șansă și reducându-l astfel la tăcere. Cuțitul a făcut dreptate pentru ea, iar sângele lui Daniel cu care are mâinile pătate ne conduc către al treilea tablou – secția de poliție.

alexandra fasola dragoste in patru tablouri

Alexandra Fasolă

Susan a rămas, după zece ani de mariaj, cu numele amantei șoțului – Evelyn – și cu demnitatea cu care încearcă să îi explice avocatului din oficiu că prin fapta comisă a făcut dreptate. Susan nu acceptă ideea că un hoț care fură o geantă este pedepsit și că un om care pleacă după zece ani ca și cum ar pleca după zece zile trebuie să scape basma curată. Infidelitatea de ce nu se pedepsește? Avocatul, Sebastian, îi răspunde acesteia că el apreciază într-o relație onestitatea. Ne apropiem de punctul culminant. Fidelitatea sau onestitatea? Care dintre aceste valori ar trebui mai mult apreciată și ce ar face Sebastian dacă soția l-ar înșela? Când i se pune această întrebare de către Susan, el răspunde că Evelyn nu i-ar face niciodată așa ceva. Cei doi trădați în fidelitatea conjugală stau la aceeași masă.

sorina stefanescu evelyn

Sorina Ștefănescu

Premiera acestei piese, semnată de Lukas Bärfuss, a avut loc duminică, 18 ianuarie 2015, la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București, în regia Elenei Morar, iar dacă v-am făcut curioși, a doua reprezentație va avea loc pe 1 februarie 2015, la ora 20.00, la Sala Mică.

Se cuvine amintit neapărat și un tânăr bărbat, care apare în primele trei tablouri. Acesta are mai multe identități: în primul tablou e angajat al hotelui, în al doilea un tânăr cu chip perfect, model pentru tablourile lui Susan, iar în al treilea, polițist. Schimbarea de identitate nu este importantă; important rămâne faptul că în fiecare tablou personajul vine cu o întrebare: „Să las ușa deschisă sau să o închid?”. El apare ca un soi de metaforă, dându-le alternative celorlalte personaje. Să rămână? Să plece? Deznodământul poate fi aflat la Teatrul Național, însoțit de muzica lui Bobby Darin (Dream Lover) și Wanda Jackson (Funnel Love), care întregește atmosfera.

cronica de teatru dragoste in patru tablouri tnb

Liviu Chițu și Alexandra Fasolă

Regizoarea Elena Morar a dirijat o echipă de actori demnă de aplauze: Sorina Ștefănescu – Evelyn, Alexandra Fasolă – Susan, Bogdan Nechifor – Daniel, Lucian Iftime – Sebastian, Liviu Chițu – Un bărbat tânăr.

imagini spectacol dragoste in patru tablouri

Liviu Chițu, Lucian Iftime, Alexandra Fasolă

Ce este mai important în dragoste? Fidelitatea, onestitatea? Și totuși ce se întâmplă atunci când aceste valori nu există? Este crima soluția?

9g la tnb dragoste in patru tablouri cronica de teatru revista teatrala radio

Sursa foto: Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București

De obicei, alegem să mergem la o piesă de teatru pentru a uita de întâmplările care ne îngreunează existența, dar în cazul acestei montări ne lovim o dată în plus de infidelitate, minciună și plecăm copleșiți de gânduri asupra cărora să medităm.

iulia chivu

Iulia Chivu

logo revista teatrala radioArhiva rubricii Cronica de teatru

costintuchilaCRONICA DE TEATRU9G la tnb,adulter,alexandra fasolă,crimă,dragoste in patru tablouri cronica,elena morar,evelyn personaj in dragoste in patru tablouri,infidelitate,iulia chivu,Lukas Bärfuss,minciună
Cronică de teatru de IULIA CHIVU Dragoste, în patru tablouri de Lukas Bärfuss la Teatrul Național din București, în cadrul proiectului 9G (Noua Generație) la TNB Patru tablouri – patru decoruri diferite, încăperi în care două cupluri căsătorite își decid soarta sau aceasta le este decisă de alegerile pe care le fac. În...