alina nelega fabulamundi barcelona

Institutul Cultural Român de la Madrid susține participarea dramaturgului Alina Nelega alături de alți autori contemporani în proiectul european Fabulamundi. Playwriting Europe, care se desfășoară la Barcelona, pe 10 și 11 iulie 2014, în cadrul Festivalului Grec, unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de teatru, dans, muzică și circ din lume, ajuns anul acesta la a 38-a ediție.

alina nelega

Alina Nelega

În cadrul proiectului european Fabulamundi. Playwriting Europe, spectatorii barcelonezi vor asista la patru lecturi de texte dramatice contemporane recent lansate în Austria, România, Italia și Franța. Lectura piesei Efectul Genovese de Alina Nelega, tradusă de Xavier Montoliu, în regia lui Jordi Prat i Coll, va avea loc joi, 10 iulie, la ora 20.00, în spațiul Nau Ivanow, și va fi urmată de un dialog cu autoarea. Alina Nelega va participa, de asemenea, alături de autori de teatru din țările participante, la întâlnirea-dezbatere „Crisis? What Crisis?”, care va avea loc vineri, 11 iulie, la ora 15.30.

dramaturgi alina nelegaAlina Nelega (n. 1960, Târgu-Mureș) este director artistic la Teatrul Național din Târgu-Mures și profesoară la Universitatea de Artă din Târgu-Mureș, unde coordonează masterul de scriere dramatică. Piesele sale au fost traduse, publicate și montate sau prezentate în România și pe plan internațional. A participat la festivaluri și la schimburi culturale din Europa și SUA (Festivalul Fringe din New-York, Centrul de Dramaturgie Lark, Festivalul hotINK, Atelierul de Teatru de la New-York). Este bursieră a Programului Internațional de Scriere Dramatică din Iowa (SUA) și beneficiară a unei rezidențe la Royal Court Theatre (Londra). Printre premiile sale se numără și Piesa Anului 2000 (Uniter) și Autor European (Heidelberg Stueckermarkt, 2007).

Teatrografie: Una Cosa Mentale (1993), Nascendo (1996),www.nonstop.ro (2000), Hess (2003), Es (2004), Amalia respiră adânc (2005), Kamikaze (2007), Taxi Vinyl (2008), Mi se duce bateria (2008), Graffiti.drimz (2010) și Efectul Genovese (2012).

Fabulamundi. Playwriting Europe este un proiect câştigător al programului Cultura 2007–2013 şi urmăreşte promovarea dramaturgiei contemporane, a traducătorilor, autorilor dramaturgi şi a textelor acestora. Scopul Fabulamundi este să creeze un teritoriu comun pentru construirea unei dramaturgii europene, să-și aducă contribuția la crearea unui teatru european care să fie comun și, în același timp, să acumuleze experiențe, conținuturi și practici distinctive pentru fiecare țară.

costintuchilaȘTIRIalina nelega,amalia respira adânc,barcelona,dramaturgi contemporani,efectul genovese,fabulamundi,kamikaze,teatrul national targu mures
Institutul Cultural Român de la Madrid susține participarea dramaturgului Alina Nelega alături de alți autori contemporani în proiectul european Fabulamundi. Playwriting Europe, care se desfășoară la Barcelona, pe 10 și 11 iulie 2014, în cadrul Festivalului Grec, unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de teatru, dans, muzică și...