Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ

teatro belli  mozart e salieri

Un conflict ca o coborâre în infernul mediocrităţii în timp ce focul pasiunii arde împreună cu cel al invidiei. Mozart e Salieri este titlul spectacolului regizat de Alberto Oliva, care poate fi văzut începând de miercuri, 20 mai 2015 până la sfârşitul lunii, la Teatrul Belli din Roma. Textul scris de Alberto Oliva şi Mino Manniare are ca sursă de inspiraţie tragedia lui Alexandr Puşkin, Mozart și Salieri și piesa Amadeus de Peter Shaffer, autor și al scenariului pentru filmul cu același titlu regizat de Milos Forman (1984).

Autorii textului pentru spectacolul Teatrului Belli s-au inspirat şi din romanul Der Untergeher de Thomas Bernhard, din scrisorile lui Mozart şi libretele operelor sale. 

Mozart e Salieri Fotografie de Giorgio Grazioli

Mozart e Salieri. Fotografie de Giorgio Grazioli

Muzica originală a spectacolului este compusă de Ivan Bert. Rolurile principale sunt interpretate de Mino Manni şi Davide Lorenzo Palla. Scenografia este realizată de Francesca Barattini, iar costumele aparțin lui Marco Ferrara. 

mozart e salieri roma teatro belli

Amadeus de Peter Shaffer este o dramă care se bazează pe ultimii ani de viață ai renumitului compozitor Wolfgang Amadeus Mozart. Textul este structurat ca un flash back segmentat al lui Salieri, un muzician complexat aflat într-o competiție – nu doar muzicală – cu genialul W.A. Mozart. Salieri, la bătrânețe, este vizitat de un preot pentru a se spovedi, pretext pentru a se derula în fața ochilor noștri viața plină de nepevăzut a compozitorului pe care astăzi îl admiră o lume întreagă.  

Filmul, care îl avea în rolul protagonistului pe actorul Tom Hulce, a câștigat 40 de premii (dintre care 8 Premii Oscar), fiind nominalizat pentru 53 de distincții. O apariție remarcabilă, în rolul lui Salieri, a fost F. Murray Abraham, care a și primit Oscar-ul în 1985 la categoria „Cel mai bun actor”. 

Corespondenţă de la Roma

raluca-nita

Raluca Niță

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Alte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

Eduardo De Filippo, 30 de ani de la moarte

Dario Fo se întoarce în televiziune cu povestea Sfântului Ambrozie

Filmul „Casablanca”, un mit născut dintr-o piesă de teatru

Jeroen Verbruggen, un coregraf pop care urăşte comparaţiile

Cazul Lehman Brothers la Piccolo Teatro din Milano

„Antigona” africană în interpretarea tinerilor actori din Senegal la Prato

Lindsay Kemp: 76 de ani fără un pas greşit

S-a stins din viaţă Luca Ronconi, ultimul regizor vizionar din teatrul contemporan

 

costintuchilaROMA CAPUT CULTURAEamadeus peter shaffer,antonio salieri,milos forman,mozart e salieri,pușkin,teatro belli roma,w a mozart
Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ Un conflict ca o coborâre în infernul mediocrităţii în timp ce focul pasiunii arde împreună cu cel al invidiei. Mozart e Salieri este titlul spectacolului regizat de Alberto Oliva, care poate fi văzut începând de miercuri, 20 mai 2015 până la sfârşitul lunii, la...