Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ

emil botta poezie si teatru

rubrica remember annie musca revista teatrala radioPe 24 iulie 2014, Emil Botta (15 septembrie 1911–24 iulie 1977) era Personajul meu din Revista Teatrală Radio, la rubrica Remember, de altfel unul din titlurile poeziilor sale.

Astăzi, 15 septembrie 2014, redevine Personaj…

Remember

Ce departe eşti, întunecata mea iubită,
Prin pereţii odăii te văd ca prin sită,
Şi te-aud chemîndu-mă ca din altă planetă
Şi-mi scrii poezii pe obrazul de cretă.

E posibil, e posibil, oare să nu pot muri,
Să-ţi aud vocea suind treapta nopţii şi suind în zi,
Să mă ridic din pat ca o stafie, ca marinarul de veghe,
Să te zăresc în somn de la o mie de leghe?

Da, e posibil, întunecatul meu iubit,
Să mă auzi cântând chiar când voi fi murit,
Să mă vezi aeve în cereasca oglindă
Şi în părul meu stele să se stingă şi să se aprindă.

Dar să nu te superi dacă sărutul meu va fi rece
Dacă dragostea mea ca un frig o să te sece,
Dacă îmbrăţişarea mea te va face să suferi
Aducîndu-ţi aminte, nu, să nu te superi.
                                                               Emil Botta

literatura-si-teatru-emil-botta

Emil Botta

Într-o zi de 24 iulie 1977, pleca în lumea tainică a umbrelor Emil Botta,annie musca eterne reveniri in luna septembrie portrete actori unul dintre cei mai fascinanți actori și străluciți poeți din literatura română a secolului XX, născut la 15 septembrie 1911, la Adjud (Vrancea), în familia medicului Theodor Botta și a Aglaiei.

După dispariția tatălui pe front, în Primul Război Mondial, Emil și fratele mai mare, Dan Botta, cel cunoscut astăzi ca distinsă personalitate a lumii interbelice, vor fi nevoiți să trăiască doar sub ocrotirea mamei și să se obișnuiască cu ceea ce ar fi numit, poate, Emil, absurdă absență de tată.

La vârsta de 10 ani, Emil îl pierdea și pe bunicul matern, născut în insula lui Napoleon, iar mama ajunge să fie nevoită să lucreze în apropiere de Câmpulung Muscel, ca directoare a unui orfelinat din zonă.

foto-de-tinerete-emil-botta

Cum să fi fost elevul Botta Emil?

Fără îndoială, personalitatea lui se manifesta de pe atunci. Răsfoind Scrierile sale, descopăr că anii de școală i-au stârnit mai târziu aduceri aminte reflectate cu grijă și trăiri în poezii, dar și în cronici de film și sport, publicate în revista „Vremea”. Emil Botta vorbea atât de frumos și sincer despre prima lui ne-întâlnire cu muntele asemuit cu „un patriarh”, cu „un uriaș trup blindat și ramificat”, cu „un ciclop adormit”, care se petrecuse în timpul lecțiilor de geografie, privind harta de pe peretele clasei fără să aibă înțelepciunea ascultării discursului învățătorului.

Citește mai departe Emil Botta la rubrica Remember, 24 iulie 2014

Poetul și lumea lui de Emil Botta în lectura autorului

Emil Botta (Hamlet și Duhul) în Hamlet de William Shakespeare, actul I, scena 5 (fragment) – data difuzării: 18  ianuarie 1971

annie musca revista teatrala radio

Annie Muscă

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

Vezi: arhiva rubricii Remember

costintuchilaREMEMBERadjud,annie muscă,duhul din hamlet,emil botta,emil botta recita din poemele sale,hamelt emil botta,remember poem de emil botta,rtr
Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ Pe 24 iulie 2014, Emil Botta (15 septembrie 1911–24 iulie 1977) era Personajul meu din Revista Teatrală Radio, la rubrica Remember, de altfel unul din titlurile poeziilor sale. Astăzi, 15 septembrie 2014, redevine Personaj... Remember Ce departe eşti, întunecata mea iubită, Prin pereţii odăii te văd ca prin...