eurothalia-2015

Mari creatori europeni în selecția acestui an

Teatrul German de Stat din Timișoara (TGST), împreună cu Primăriafestival eurothalia 2015 Municipiului Timișoara, organizează cea de-a V-a ediție a Festivalului European de Teatru „Eurothalia” în perioada 8–15 octombrie 2015.

Festivalul reunește la Timișoara, pentru prima dată în această formă, opere ale unor importanți creatori europeni, precum Oskaras Koršunovas, Silviu Purcărete, Jan Lauwers ori Wim Vandekeybus, precum și spectacole care recurg la noi estetici teatrale, cum sunt cele produse de Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu-Vâlcea, Teatru-Spălătorie din Chișinău (Republica Moldova) sau Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara. Totodată, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze unele dintre cele mai recente producții ale Teatrului German de Stat din Timișoara.

electra tgst

Imagine din Electra după Euripide și Eschil, regia: Bocsárdi László, Teatrul German de Stat din Timișoara

Selecția spectacolelor și coordonarea artistică a festivalului sunt asumate, pentru întâia dată, de teatrologul Andreea Andrei, care declară cu privire la programul acestei ediții: „Pentru că teatrul trebuie să chestioneze în permanență problematicile societății în care trăim, am gândit o selecție în care fiecare spectacol devine o sursă de reflecție conceptuală și estetică, aducând împreună creatori, gânditori și iubitori de artele spectacolului.”

Zuvedra 146 photo-D.Matvejev

Imagine din Pescărușul de A. P. Cehov, regia: Oskaras Koršunovas, producție OKT/ Vilnius City Theatre

Montările alese sunt axate pe tematici de relevanță actuală, fie că este vorba despre chestiunea identității într-o Europă multiculturală, fie despre istoria subiectivă scrisă din perspectiva oamenilor obișnuiți, fie despre problematica iubirii transpusă prin mijloace artistice precum dansul contemporan sau muzica experimentală. Astfel, Festivalul „Eurothalia” se consacră spectacolului contemporan european, în diversele sale forme: texte clasice puse în scenă în manieră inovatoare, dramaturgie contemporană, teatru cu mize socio-politice, teatru documentar, teatru-dans sau dans contemporan. Spectacolele din selecția actualei ediții oferă publicului ocazia de a viziona spectacole care reflectă, fiecare în stilul său, spiritul epocii în care trăim, spectacole care întrupează viziuni personale asupra lumii.

Programul Festivalului European de Teatru „Eurothalia” 2015

Evenimentul este realizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR) și al Uniunii Teatrale din România, din fonduri provenite din timbrul teatral.

afis eurothalia

Mulțumim: Operei Naționale Române Timișoara, Teatrului Național Timișoara, Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara.

Biletele pot fi achiziționate într-unul din următoarele moduri:
– la casieria Teatrului German (str. Alba Iulia nr. 2)
Orar: marţi–vineri: 10–15 şi 17–19; sâmbătă: 10–15
precum şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor;
– online pe paginile teatrulgerman.ro şi biletmaster.ro. Interfața online oferă și posibilitatea cumpărării și tipăririi biletelor la calculatorul personal.

Patricia Pandek
Secretar artistic al Teatrului German de Stat din Timișoara

logo revista teatrala radioVezi: arhiva Teatrul German de Stat din Timișoara 

Arhiva Festivalului European de Teatru „Eurothalia” 2013

Arhiva Festivalului European de Teatru „Eurothalia” 2014

Retrospectivă 2104: „Cabaret” de Joe Masteroff la Teatrul German de Stat din Timişoara

costintuchilaFESTIVALURIandreea andrei,electra,eurothalia 2015,festivaluri europene,percarusul,teatrul german de stat timișoara,Vilnius City Theatre

Mari creatori europeni în selecția acestui an Teatrul German de Stat din Timișoara (TGST), împreună cu Primăria Municipiului Timișoara, organizează cea de-a V-a ediție a Festivalului European de Teatru „Eurothalia” în perioada 8–15 octombrie 2015. Festivalul reunește la Timișoara, pentru prima dată în această formă, opere ale unor importanți creatori europeni, precum...